Klasszikus

Genfben díjazták Cservenák Ármin zeneszerzőt

2022.10.27. 10:40
Ajánlom
A fiatal magyar komponista Madrigali című alkotása a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny harmadik és közönségdíját nyerte el, a megmérettetés a koreai komponista győzelmével végződött.

Harmadik helyezést és közönségdíjat nyert Cservenák Ármin a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny október 26-án este, a Genfi Konzervatórium Liszt Ferenc Termében rendezett döntőjében. A fiatal magyar zeneszerző Madrigali című kompozícióját a Neue Vocalsolisten Stuttgart adta elő. Az első helyezett a koreai Shin Kim lett, The Song of Oneiroi című, hat énekhangra és mikrofonra írott művével, a második helyezést és számos különdíjat a japán Yuki Nakahashi nyerte, Settings című, énekegyüttesre komponált művéért.

A 76. alkalommal tartott megmérettetést minden évben két kategóriában rendezik meg, idén a zongoristák és a zeneszerzők fordulójára került sor. A zsűri elnöke a svájci Beat Furrer volt, további tagjai a dán Hans Abrahamsen, a koreai Unsuk Chin, az olasz Stefano Gervasoni ás a német Isabel Mundry. A zsűri egy része a helyszínen követte a döntőt, két tag viszont Covid-fertőzés miatt videóközvetítésen keresztül tekinthette meg a produkciókat.

Cservenák Ármin 1995-ben született Gyulán. Nyolcévesen kezdett hegedülni tanulni, erre a hangszerre írta első műveit is. Jelenleg a Grazi Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Madrigali című kompozíciójával kapcsolatban elmondta, már évek óta érdeklődik a műfaj, Monteverdi, Gesualdo, Rossi művei iránt, és úgy tervezi, ír egy egész madrigálkötetet.

A versenyen elhangzó művében az álmok és a tudatalatti szerepét vizsgálta, a szöveget Petrarca, Michelangelo és Scelsi alkotásaiból állította össze, mert magával ragadta azok muzikalitása.

A kis méretű, a cappella énekegyüttesek azért izgatják különösen, mert produkciójukban minden hang tisztán hallható, semmi sem vész el, mint például nagy kórusok esetében. Mivel minden énekes különböző hangszínnel rendelkezik, nehéz előre megjósolni, pontosan hogy is fog megszólalni a darab.

A döntő francia és angol nyelvű konferálással itt tekinthető meg (Cservenák Ármin darabja 22:54-nél kezdődik):

Fejléckép: Cservenák Ármin, Shin Kim és Yuki Nakahashi (forrás: Anne-laure Lechat / Concours de Genève)

„A vonósok nekem „no-go” terület” – Beszélgetés Unsuk Chin zeneszerzővel

Kapcsolódó

„A vonósok nekem „no-go” terület” – Beszélgetés Unsuk Chin zeneszerzővel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal karmesterek és zeneszerzők számára szervezett mesterkurzusának idén ősszel Unsuk Chin a vendégprofesszora. A koreai származású komponista hét közben az ifjú művészekkel dolgozik, október 8-án, a kurzus zárókoncertjén pedig két darabját is hallhatja a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.