Klasszikus

Gerard Korsten újra Budapesten

2004.01.17. 00:00
Ajánlom
A Haydn-Mozart zenekari sorozat február 8-9-i, a Budapesti Fesztiválzenekar Selmeci utcai székházában megrendezendő koncertjeit Kovács János lemondása miatt Gerard Korsten vezényli. A dél-afrikai karmester, a bécsi klasszikus repertoár egyik legkiválóbb interpretátora ezúttal ötödször tesz eleget a Fesztiválzenekar meghívásának.

A koncerteken Mozart és Haydn egy-egy szimfóniája mellett elhangzik Michael Haydn harsonára és kürte írt Kettősversenye, valamint Vivaldi d-moll gordonkaversenye. A szólisták Szakszon Balázs (harsona), Szőke Zoltán (kürt) és Kertész György (gordonka).

Az 1960-ban Pretoriában, Dél-Afrikában született Gerard Korsten az amerikai Curtis Intézetben és a salzburgi Mozarteumban szerezte hegedűművészi diplomáját. Előbb Végh Sándor hívta meg a salzburgi Camerata Academica koncertmesterének, majd 1987-től 1996-ig az Európai Kamarazenekar élén töltötte be ezt a funkciót. Hegedűművészi karrierjével párhuzamosan egyre több időt szentel a karmesteri munkának: gyakran vezényli a salzburgi Mozarteum zenekarát, a brit Hallé Zenekart, a Stockholmi Kamarazenekart, a Nieuw Sinfonietta Amsterdam-ot és a Deutsche Kammerphilharmonie-t. Sikeres operakarmester: 1997-98-ban a Pretoriai Állami Operaház vezető karmestere volt, 1999-től a Cagliari Operaház zeneigazgatója. A tavalyi évadban fellépett többek között a bécsi Konzerthausban, a salzburgi Grosses Festspielhausban és az amszterdami Concertgebouwban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.