Klasszikus

Gergely Ferenc-emlékkoncertek

2010.03.10. 17:48
Ajánlom
A Pesti Ferencesek 12 éve elhunyt legendás organaművész-tanárára emlékezik az orgonista-társadalom.

Március 18-án Fassang László és a Deák László-Kecskés Mónika házaspár szervezésében második alkalommal rendeznek koncerttel egybekötött emlékülést a Pesti Ferences Templomban. A kezdeményezés tavaly indult azzal a céllal, hogy "Feri bácsi" szellemi örökségének emléket állítva évről-évre találkozhassanak a magyarországi orgonisták, orgonaépítők, orgonatanárok, egyházzenészek, lelkészek, orgonabarátok és mindenki, aki hivatása, vagy érdeklődése folytán elkötelezett az orgonaügy iránt. A tavalyi megemlékezés (melyről képes-videós beszámoló olvasható Mali Katalin orgonaművész honlapján) sikerén felbátorodva idén már egy teljes napot betöltő rendezvényre kerül sor: előadások, szakmai beszélgetések, Feri bácsi improvizációs felvételeinek meghallgatása és közös vacsora után emlékhangversennyel zárul a program.  

Március 21-én szombaton 19 órakor a farkasréti Mindenszentek templomában (Budapest, XII. Hegyalja út 139.), a Magyar Albert Schweitzer Társaság rendezésében Dr. Sirák Péter orgonaművész emlékezik meg mesteréről, és ad hangversenyt a templom általa tervezett orgonáján. A hangversenyen Merulo, Zipoli, Brahms, Guilmant, Elgar és Liszt orgonaművei hangzanak el. 

Gergely Ferenc (1914-1998) a  Belvárosi Ferences Templom kiemelkedő orgonistája, egyben a Zeneakadémia professzora volt, akit - Liszthez hasonlóan - a ferences rend confraterei közé fogadott. Gergely Ferenc tanulmányait 1933 és 1942 között a Zeneakadémia orgona tanszakán és a főiskolai énektanárképző szakán Zalánfy Aladár (orgona), Wehner Géza (zongora), Siklós Albert (zeneszerzés) valamint Harmath Artúr, Bárdos Lajos és Ádám Jenő tanítványaként végezte. Ezt követően 1940-ben és 1942-ben Lipcsében Günther Raminnál, 1948-ban Párizsban Olivier Messiaennál járt tanulmányúton. 1931-től haláláig volt a Belvárosi Ferences Templom orgonistája, 1948-ig karnagya is. Szinte egész életén át, hatvanhét évig szolgált a templomban. Kiterjedt zenepedagógiai pályája során orgonaművészek és kántorok generációit indította el pályájukon. Tevékenységéért több világi kitüntetésben is részesült (többek között 1992 - Liszt-díj, 1994 - Kossuth-díj), 1989-ben II. János Pál pápától megkapta a "Nagy Szent Gergely Rend civil osztályának lovagja" címet. Földi maradványi végakaratának megfelelően a Belvárosi Ferences Templom kriptájában nyugszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.