Klasszikus

Gergely Ferenc-emlékkoncertek

2010.03.10. 17:48
Ajánlom
A Pesti Ferencesek 12 éve elhunyt legendás organaművész-tanárára emlékezik az orgonista-társadalom.

Március 18-án Fassang László és a Deák László-Kecskés Mónika házaspár szervezésében második alkalommal rendeznek koncerttel egybekötött emlékülést a Pesti Ferences Templomban. A kezdeményezés tavaly indult azzal a céllal, hogy "Feri bácsi" szellemi örökségének emléket állítva évről-évre találkozhassanak a magyarországi orgonisták, orgonaépítők, orgonatanárok, egyházzenészek, lelkészek, orgonabarátok és mindenki, aki hivatása, vagy érdeklődése folytán elkötelezett az orgonaügy iránt. A tavalyi megemlékezés (melyről képes-videós beszámoló olvasható Mali Katalin orgonaművész honlapján) sikerén felbátorodva idén már egy teljes napot betöltő rendezvényre kerül sor: előadások, szakmai beszélgetések, Feri bácsi improvizációs felvételeinek meghallgatása és közös vacsora után emlékhangversennyel zárul a program.  

Március 21-én szombaton 19 órakor a farkasréti Mindenszentek templomában (Budapest, XII. Hegyalja út 139.), a Magyar Albert Schweitzer Társaság rendezésében Dr. Sirák Péter orgonaművész emlékezik meg mesteréről, és ad hangversenyt a templom általa tervezett orgonáján. A hangversenyen Merulo, Zipoli, Brahms, Guilmant, Elgar és Liszt orgonaművei hangzanak el. 

Gergely Ferenc (1914-1998) a  Belvárosi Ferences Templom kiemelkedő orgonistája, egyben a Zeneakadémia professzora volt, akit - Liszthez hasonlóan - a ferences rend confraterei közé fogadott. Gergely Ferenc tanulmányait 1933 és 1942 között a Zeneakadémia orgona tanszakán és a főiskolai énektanárképző szakán Zalánfy Aladár (orgona), Wehner Géza (zongora), Siklós Albert (zeneszerzés) valamint Harmath Artúr, Bárdos Lajos és Ádám Jenő tanítványaként végezte. Ezt követően 1940-ben és 1942-ben Lipcsében Günther Raminnál, 1948-ban Párizsban Olivier Messiaennál járt tanulmányúton. 1931-től haláláig volt a Belvárosi Ferences Templom orgonistája, 1948-ig karnagya is. Szinte egész életén át, hatvanhét évig szolgált a templomban. Kiterjedt zenepedagógiai pályája során orgonaművészek és kántorok generációit indította el pályájukon. Tevékenységéért több világi kitüntetésben is részesült (többek között 1992 - Liszt-díj, 1994 - Kossuth-díj), 1989-ben II. János Pál pápától megkapta a "Nagy Szent Gergely Rend civil osztályának lovagja" címet. Földi maradványi végakaratának megfelelően a Belvárosi Ferences Templom kriptájában nyugszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.