Klasszikus

Gershwin, Barber, Bernstein

2003.02.24. 00:00
Ajánlom
Mi, európaiak sokszor zavarban vagyunk, hogy miként értékeljük, hová soroljuk az amerikai klasszikus zenét. Hiszen az Egyesült Államok hatalmas olvasztótégelyében nehéz megmondani, hogy egy-egy kimagasló jelentőségű alkotói életműnek vagy előadóművészi produkciónak hol is húzódnak a valódi kulturális-etnikai gyökerei.

Egy újonnan kiadott - bár a '80-as években készült koncertfelvételeket tartalmazó - válogatáslemez számomra most egyértelműen bizonyította, amit Gershwin, Copland, Ives, Cage, Bernstein és mások oeuvre-jének ismeretében azért eddig is sejthettünk: a XX. század közepe óta igenis létezik autonóm amerikai zeneszerzés, amely ugyan sokat köszönhet az európai tradíciónak, de bizonyos szempontból túl is lépett rajta. Túllépett, mert nem terhelték évszázados béklyók, konvenciók, szabad lehetett és vakmerő.

Az említett lemez a Deutsche Grammophon Entrée című sorozatában jelent meg, s Gershwin, Bernstein, illetve Samuel Barber kompozíciói hallhatók rajta. A szimfonikus könnyűzene emblematikus darabját, Gershwin Kék rapszódiáját a karmesteri, zeneszerzôi és „népművelői" pályája mellett zongoristaként is kiváló Leonard Bernstein játssza; úgy, hogy hangszere mellől maga dirigálja a Los Angeles-i Filharmonikusokat.

Ugyancsak ő vezényli Samuel Barber Adagióját, illetve saját kompozícióit: a Candide-nyitányt, az On The Town című három táncepizódot és a West Side Storyból készült szimfonikus táncokat, valamint a végén a legendás Americát, ugyancsak a West Side Storyból. Amit hallunk, mindvégig színtiszta örömzene: árad belőle az életkedv, az amerikaiakra oly jellemzô öntudat és büszkeség. Bachi, brahmsi, bartóki mélységeket persze hiába keresünk a produkcióban (nem is ez volt a szerzői és szerkesztői szándék), a felhőtlen szórakozást viszont biztosan megtaláljuk

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.