Klasszikus

Ghymes, Bozsik, Princess

2004.02.19. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál százezreket megmozgató rendezvénysorozatának sikere láttán ébredt rá néhány agglomerációs város, hogy ők is létrehozhatnák a maguk tavaszi fesztiválját. Vác például kimondottan nívós, a kényes ízlésűeket is kielégítő rendezvénnyel várja ebben az évben az érdeklődőket.

március tizenötödikén induló programsorozat Erkel és Verdi operáinak áriáival és duettjeivel kezd, de erre nem mehet az ember apró gyerekkel. Másnap délelőtt viszont a Ghymes együttes gyermekműsort ad, délután pedig az idősebb korosztályt várja az 1984-ben szlovákiai magyarokból a nyitrai pedagógiai főiskolán alakult csoport. A Jadviga párnája és a Milota című regényeivel ismertté vált Závada Pál író március 17-én várja olvasóit a Madách Imre Művelődési Központban. Másnap Händel-est lesz Gregor Józseffel, Kincses Veronikával, Kertesi Ingriddel és az elhangzó átiratokat készítő Brass in the Five kvintettel.

Március huszadikán a Téka együttes navigálásával zenés-táncos kalandozásra kerül sor. Három napra rá a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei Shakespeare Rómeó és Júlia című alkotását mutatják be. Másnap a Bozsik Yvette Társulat két produkcióval lép színpadra. A Lakodalom című darab szürreális családi kép egy falusi esküvőről. A Várakozás című darab A kastély című regény nyomán Josef K. szerelmeit foglalja táncba humorral, iróniával. Március 25-én a zene minőségére kevéssé érzékeny, a szépen domborodó hegedűkre és hegedűsökre viszont annál jobban beinduló közönség Princess-koncertet élvezhet – itt lesz a legborsosabb a belépő, kétezer forint.

Március harmincadikán Steinbeck Egerek és emberek című háromfelvonásos színművét játsszák. A bolondozások napján, azaz április elsején Dobsokk címmel különleges menüt kínálnak a dzsesszrajongóknak. Az eseménysorozat április másodikán zárul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.