Klasszikus

Ghymes: Héjavarázs

2003.05.12. 00:00
Ajánlom
A világzene napjainkban szerencsére egyre jobban fejlődik, népszerűsödik és elismert a világban. Hogy ez hazánkban is így van, abban minden bizonnyal hatalmas szerepe van a műfajt képviselő talán legjobb magyar együttesnek, a Ghymesnek.

A Ghymes zenéje a magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. A zenekar 1984-es megalakulása óta folyamatosan formálódott ki az őket szép lassacskán a world music kategóriájába sodró stílus, hiszen a tagok azelőtt rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az évek során aztán külföldi turnék sorozata és egyre nívósabb lemezek készítése során csiszolódott ez a hang, az együttes pedig töretlen népszerűségre tett szert a honi és a határon túli zeneértők körében egyaránt. Az 1999-ben kiadott Rege, és a 2000-es Smaragdváros című platinalemezük sikere is azt bizonyítja, hogy igényes muzsikájuknak abszolút létjogosultsága van napjaink egyre szövevényesebb, sokszor életképtelen, hibrid hajtásokat növesztő zenei világában.

A legújabb Ghymes album 2002 november 6-án jelent meg Héjavarázs címmel, és elmondható, hogy méltó utódként öregbíti tovább az együttes hírnevét. Természetesen ezt a felvételt is meghatározza az alapvetően népzenei indíttatású ghymes-stílus. Noha ezúttal az együttes megszokott népi hangszerei közül csak a hegedű, a töröksíp és a cimbalom szólal meg, a szoprán- és altszaxofon, a gitár, basszusgitár és bőgő, az ütősök és a dobok is –mint mindig, most is– remekül illeszkednek a szerzemények hangvételébe. A lemez az „Állatfarm” feszes ritmusú taktusaival indul, és mint minden jó kezdés, a pergős szám alaphangulatot teremt. (Az Állatfarmból kislemez is készült.) Rögtön ezután panaszos hegedűszólam következik a „Vágyalku”-ban, melynek folyamatosan fokozódó, egyre szenvedélyesebb témájának kibontakozását kiváló ütőhangszeres aláfestés és szintetizátorjáték kíséri. Az akusztikus hangszerek mellett egyébként igen fontos szerepet játszanak a korongon a szintetizátorok (Szarka Tamás mellett Nagy Szabolcs és Farnbauer Péter is közreműködnek billentyűkön). A lassú kompozíciót ismét gyors tánc követi, majd a „Január” lírai hangulatképe sejlik fel. A címadó „Héjavarázs” dala két részben szerepel a lemez közepén, s nyugodt kezdését vérpezsdítő, parádés cimbalom- és hegedűszólók élénkítik. Az albumot a folytatásban is csupa változatos tempójú szám teszi szórakoztatóvá, a zene mozgalmassága pedig szellemes, széles gondolati spektrumot átfogó versekkel párosul, melyeknek érdemes odafigyelni a mondanivalójára. A szövegek sajnos nem kerültek fel a cédéborítóra, de kárpótlásul megtalálhatóak a zenekar internetes honlapján (www.ghymes.hu).

A Ghymes ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük az emberek közti hasonlóságot keresi és sugalmazza, ez az üzenet pedig igazán csak egy koncert alkalmával érintheti meg a hallgatót. Noha az ÉLŐ muzsika energiája, varázsa nem másolható cédére, ennek ellenére a „Héjavarázs” remélhetően a színvonalas világzene egyetlen kedvelője számára sem okoz majd csalódást.

Ghymes: Héjavarázs
EMI, 2002

Egyetemi élet (2003/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.