Klasszikus

Giacometti, Saccani, Nijinski

2004.03.21. 00:00
Ajánlom
Városszerte a fellobogózott Duna-hidak és számtalan plakát jelzi, már javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az összművészeti seregszemle negyedik napja is sokféle programmal várja az érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertje Gershwin Kubai nyitányával kezdődik fél nyolckor a Magyar Állami Operaházban. Műsoron szerepel még Grofétól a Grand Canyon és Copland Billy, a kölyök című szvitje. A filmről is jól ismert vadnyugati történethez írt muzsika Copland három balettzenéjének egyike. A hangversenyt Rico Saccani dirigálja.

Az Akadémia dísztermében három olyan művész lép együtt pódiumra, akik csodagyerekként indultak, felnőtt korukban pedig tökéletesen beteljesítették a tehetségükhöz fűzött várakozásokat. Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén Mozart, Sosztakovics és Brahms művei csendülnek fel. A Magyar Rádió Márványtermében Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vitali, Monti, Beethoven és Kodály szerzeményei mellett hazájuk népdalainak feldolgozásait is bemutatják a Japánból érkezett zenészek.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera emlékezik meg koreográfiájával a modern táncművészet korszakalkotó zsenijéről. A Nijinski - Az aranymadár című előadás megismerteti a nézővel a táncélet kiemelkedő alakjának tragédiáját. A Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Bartók-Kodály estjére a Zeneakadémián kerül sor, este fél nyolctól. Alberto Giacometti (1901-1966) életműkiállítását a Szépművészeti Múzeumban ma délelőtt 11 órakor nyitja meg Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A svájci születésű, Párizsban élő és dolgozó szobrász munkássága alapvetően befolyásolta a művészet történetét, így nagy hatással volt számos magyar képzőművészre is. Alkotásait mindezidáig nem láthatta Budapesten a közönség. A Gerbeaud Harmincad Galériájában kerül sor a CoNCEPTART grafikai gyűjtemény bemutatkozására: 7000 grafikai lap legszebb litográfiái, szita- és kőnyomatai április 4-ig tekinthetőek meg itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.