Klasszikus

Giacometti, Saccani, Nijinski

2004.03.21. 00:00
Ajánlom
Városszerte a fellobogózott Duna-hidak és számtalan plakát jelzi, már javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az összművészeti seregszemle negyedik napja is sokféle programmal várja az érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertje Gershwin Kubai nyitányával kezdődik fél nyolckor a Magyar Állami Operaházban. Műsoron szerepel még Grofétól a Grand Canyon és Copland Billy, a kölyök című szvitje. A filmről is jól ismert vadnyugati történethez írt muzsika Copland három balettzenéjének egyike. A hangversenyt Rico Saccani dirigálja.

Az Akadémia dísztermében három olyan művész lép együtt pódiumra, akik csodagyerekként indultak, felnőtt korukban pedig tökéletesen beteljesítették a tehetségükhöz fűzött várakozásokat. Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén Mozart, Sosztakovics és Brahms művei csendülnek fel. A Magyar Rádió Márványtermében Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vitali, Monti, Beethoven és Kodály szerzeményei mellett hazájuk népdalainak feldolgozásait is bemutatják a Japánból érkezett zenészek.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera emlékezik meg koreográfiájával a modern táncművészet korszakalkotó zsenijéről. A Nijinski - Az aranymadár című előadás megismerteti a nézővel a táncélet kiemelkedő alakjának tragédiáját. A Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Bartók-Kodály estjére a Zeneakadémián kerül sor, este fél nyolctól. Alberto Giacometti (1901-1966) életműkiállítását a Szépművészeti Múzeumban ma délelőtt 11 órakor nyitja meg Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A svájci születésű, Párizsban élő és dolgozó szobrász munkássága alapvetően befolyásolta a művészet történetét, így nagy hatással volt számos magyar képzőművészre is. Alkotásait mindezidáig nem láthatta Budapesten a közönség. A Gerbeaud Harmincad Galériájában kerül sor a CoNCEPTART grafikai gyűjtemény bemutatkozására: 7000 grafikai lap legszebb litográfiái, szita- és kőnyomatai április 4-ig tekinthetőek meg itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.