Klasszikus

Giacometti, Saccani, Nijinski

2004.03.21. 00:00
Ajánlom
Városszerte a fellobogózott Duna-hidak és számtalan plakát jelzi, már javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az összművészeti seregszemle negyedik napja is sokféle programmal várja az érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertje Gershwin Kubai nyitányával kezdődik fél nyolckor a Magyar Állami Operaházban. Műsoron szerepel még Grofétól a Grand Canyon és Copland Billy, a kölyök című szvitje. A filmről is jól ismert vadnyugati történethez írt muzsika Copland három balettzenéjének egyike. A hangversenyt Rico Saccani dirigálja.

Az Akadémia dísztermében három olyan művész lép együtt pódiumra, akik csodagyerekként indultak, felnőtt korukban pedig tökéletesen beteljesítették a tehetségükhöz fűzött várakozásokat. Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén Mozart, Sosztakovics és Brahms művei csendülnek fel. A Magyar Rádió Márványtermében Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vitali, Monti, Beethoven és Kodály szerzeményei mellett hazájuk népdalainak feldolgozásait is bemutatják a Japánból érkezett zenészek.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera emlékezik meg koreográfiájával a modern táncművészet korszakalkotó zsenijéről. A Nijinski - Az aranymadár című előadás megismerteti a nézővel a táncélet kiemelkedő alakjának tragédiáját. A Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Bartók-Kodály estjére a Zeneakadémián kerül sor, este fél nyolctól. Alberto Giacometti (1901-1966) életműkiállítását a Szépművészeti Múzeumban ma délelőtt 11 órakor nyitja meg Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A svájci születésű, Párizsban élő és dolgozó szobrász munkássága alapvetően befolyásolta a művészet történetét, így nagy hatással volt számos magyar képzőművészre is. Alkotásait mindezidáig nem láthatta Budapesten a közönség. A Gerbeaud Harmincad Galériájában kerül sor a CoNCEPTART grafikai gyűjtemény bemutatkozására: 7000 grafikai lap legszebb litográfiái, szita- és kőnyomatai április 4-ig tekinthetőek meg itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.