Klasszikus

Giacometti, Saccani, Nijinski

2004.03.21. 00:00
Ajánlom
Városszerte a fellobogózott Duna-hidak és számtalan plakát jelzi, már javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az összművészeti seregszemle negyedik napja is sokféle programmal várja az érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertje Gershwin Kubai nyitányával kezdődik fél nyolckor a Magyar Állami Operaházban. Műsoron szerepel még Grofétól a Grand Canyon és Copland Billy, a kölyök című szvitje. A filmről is jól ismert vadnyugati történethez írt muzsika Copland három balettzenéjének egyike. A hangversenyt Rico Saccani dirigálja.

Az Akadémia dísztermében három olyan művész lép együtt pódiumra, akik csodagyerekként indultak, felnőtt korukban pedig tökéletesen beteljesítették a tehetségükhöz fűzött várakozásokat. Stuller Gyula (hegedű), Perényi Miklós (gordonka) és Rohmann Imre (zongora) kamaraestjén Mozart, Sosztakovics és Brahms művei csendülnek fel. A Magyar Rádió Márványtermében Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vitali, Monti, Beethoven és Kodály szerzeményei mellett hazájuk népdalainak feldolgozásait is bemutatják a Japánból érkezett zenészek.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera emlékezik meg koreográfiájával a modern táncművészet korszakalkotó zsenijéről. A Nijinski - Az aranymadár című előadás megismerteti a nézővel a táncélet kiemelkedő alakjának tragédiáját. A Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Bartók-Kodály estjére a Zeneakadémián kerül sor, este fél nyolctól. Alberto Giacometti (1901-1966) életműkiállítását a Szépművészeti Múzeumban ma délelőtt 11 órakor nyitja meg Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A svájci születésű, Párizsban élő és dolgozó szobrász munkássága alapvetően befolyásolta a művészet történetét, így nagy hatással volt számos magyar képzőművészre is. Alkotásait mindezidáig nem láthatta Budapesten a közönség. A Gerbeaud Harmincad Galériájában kerül sor a CoNCEPTART grafikai gyűjtemény bemutatkozására: 7000 grafikai lap legszebb litográfiái, szita- és kőnyomatai április 4-ig tekinthetőek meg itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.