Klasszikus

Gidon Kremer a Concerto Budapesttel ünnepel

2021.07.14. 13:40
Ajánlom
A Concerto Budapest a 2021/2022-es évadra öt bérlettel, négy tematikus sorozattal és hetvennél is több koncerttel készül – külföldi és hazai vendégművészek meghívásával –, valamint folytatódnak a zenekar ingyenes élő koncertközvetítései is.

A 2021/2022-es évad megalkotásánál Keller András a Concerto Budapest művészeti vezetője és karmestere szeme előtt egy olyan koncertszezon képe lebegett, amely egyszerre dinamizálja a zenei életet, keresi az új kihívásokat, értéket termet, de mindenekelőtt megmutatja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a művészet és a zene az emberek életében.

Keller_Andras_ConcertoBudapest_c_Hrotko_Balint-124613.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint)

A Zeneakadémia nagytermében olyan vendégművészekkel találkozhat a közönség a Concerto Budapest a 2021/2022-es évadában, mint a világ egyik legsikeresebb hegedűművészeként számon tartott Christian Tetzlaff, a visszajáró zongoristazseni Jevgenyij Koroljov, az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongorista, Elisabeth Leonskaja a karmesterként is aktív Thomas Zehetmair hegedűművész és Gidon Kremer, aki 75., míg együttese, a Kremerata Baltica 25.  születésnapját ünnepli a Concerto Budapesttel. Továbbá eljön Szergej Krilov is, valamint a zseniális Khatia Buniathisvili, aki ezúttal testvérével Gvansta Buniathisvilivel lép színpadra.

ThomasZehetmair_C-Julien-Mignot-124755.jpg

Thomas Zehetmair (Fotó/Forrás: Julien Mignot)

A MÜPÁ-ban megrendezésre kerülő koncerteken a klasszikus repertoár mellett, a kortárs zene is helyet kap, így például Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatója és Debussy művei is hallhatók lesznek a zeneszerző vezényletével, és Baráti Kristóf szólójával. Emellett újra a karmesteri pulpituson köszöntheti a közönség  a világhírű Takács-Nagy Gábort, aki nem csak dirigensi képességével, de közvetlen személyiségével is rabul ejti a hallgatóságot. Ezen kívül Mūza Rubackytė, Lucas Debargues és Várdai István neve is megtalálható a vendégművészek sorában.

A 2021/2022-es évadban is folytatódik Keller András és a Concerto Budapest hagyományteremtő sorozata a Magyar Kincsek, amely hazánk zenei különlegességeit és muzsikuscsillagait helyezi középpontba.

A sorozat estjeit a Pesti Vigadóban rendezik meg és fellép többek között Perényi Miklós, Kokas Katalin, Szűcs Máté, Bretz Gábor és Berecz Mihály, a koncerteket pedig Keller András mellett olyan neves magyar karmesterek vezénylik majd, mint Medveczky Ádám, Bogányi Tibor és Kovács János.

Keller_Andras_c_Cseke_Csilla_13-125112.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Cseke Csilla)

Október 23-án a sorozat keretein belül rendkívüli, egész napos koncertfolyamot álmodott színpadra Keller András.

A Magyar Kincsek Ünnepe egy teljes napon át mutatja be a magyar kultúra sokszínűségét a népi hangszerektől az operetteken át, egészen a nagy szimfonikus darabokig.

Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan név a nap fellépői közül.

A Concerto Budapest az idei évadban is megrendezi a BMC-ben, A Hallgatás Napját, amely a kortárs zenét és a klasszikus darabokat helyezi merőben új megvilágításba azzal a céllal, hogy az élő zenei hagyomány és közönsége újra egymásra találhasson. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is átveszi.

A Hallgassunk Brahmsot! címet viselő, kétnapos négy koncertből álló sorozat a német romantikus zeneszerző munkásságát helyezi a középpontba, rendhagyó módon Brahms különböző arcait megmutatva.

Az új évad sem múlhat el a korábbiakban hatalmas sikert aratott Mozart-nap nélkül. 2022 tavaszán ismét a zenetörténet egyik legnagyobb géniusz előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest, az esemény házigazdája pedig Mozart talán legjobb hazai ismerője, Takács-Nagy Gábor lesz, aki amellett, hogy vezényli a zenekart, beavatja a közönséget a zeneszerző titkaiba is.

A 2020-as Velencei TV Fesztivál egyik Fődíját elnyerő, többek közt Weinberg IX. szimfóniáját újraértelmező koncertfilm nagy sikere után, Keller András és a Concerto Budapest 2022 májusában különleges koncerttel tiszteleg a 75 éves Gidon Kremer előtt. A világhírű hegedűművész együttesét, a szintén jubiláló Kremerata Balticát is magával hozza, két közös produkcióval teremtve felejthetetlen élményt a művészt jól ismerő magyar közönség számára.l

A Concerto Budapest továbbra is jelen lesz a vidéki koncertéletben, a Filharmóniával együttműködésben számos koncertet ad több nagyvárosban, ennek keretén belül fellép többek között Szergej Krilov, a Keller Quartet, Khatia és Gvantsa Buniatishvili, Kokas Katalin és Várjon Dénes is.

A legnagyobb zeneszerzők és világsztár szólisták, karmesterek mellett továbbra is elérhetők a zenekar jól ismert bérletei is, mint a Géniuszok, a Volumenek és a Favoritok.

A bérletkínálat elmaradhatatlan része a nagy sikerű Manó sorozat, amely a 3–10 éves korosztály számára kínál zenei kalandozásokat. Idén a művészek a zenei műfajok világába kalauzolják el a kicsiket, és természetesen az őket kísérő szülőket és nagyszülőket egyaránt.

A Concerto Budapest gondol azokra is, akiknek nincs alkalmuk és lehetőségük jelen lenni a hangversenytermekben, ezért tovább folytatódnak a zenekar sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítései is.

További információk a Concerto Budapest oldalán elérhető.

Fejléckép: Gidon Kremer (fotó: Angie Kremer)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.