Klasszikus

Gidon Kremer a Concerto Budapesttel ünnepel

2021.07.14. 13:40
Ajánlom
A Concerto Budapest a 2021/2022-es évadra öt bérlettel, négy tematikus sorozattal és hetvennél is több koncerttel készül – külföldi és hazai vendégművészek meghívásával –, valamint folytatódnak a zenekar ingyenes élő koncertközvetítései is.

A 2021/2022-es évad megalkotásánál Keller András a Concerto Budapest művészeti vezetője és karmestere szeme előtt egy olyan koncertszezon képe lebegett, amely egyszerre dinamizálja a zenei életet, keresi az új kihívásokat, értéket termet, de mindenekelőtt megmutatja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a művészet és a zene az emberek életében.

Keller_Andras_ConcertoBudapest_c_Hrotko_Balint-124613.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint)

A Zeneakadémia nagytermében olyan vendégművészekkel találkozhat a közönség a Concerto Budapest a 2021/2022-es évadában, mint a világ egyik legsikeresebb hegedűművészeként számon tartott Christian Tetzlaff, a visszajáró zongoristazseni Jevgenyij Koroljov, az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongorista, Elisabeth Leonskaja a karmesterként is aktív Thomas Zehetmair hegedűművész és Gidon Kremer, aki 75., míg együttese, a Kremerata Baltica 25.  születésnapját ünnepli a Concerto Budapesttel. Továbbá eljön Szergej Krilov is, valamint a zseniális Khatia Buniathisvili, aki ezúttal testvérével Gvansta Buniathisvilivel lép színpadra.

ThomasZehetmair_C-Julien-Mignot-124755.jpg

Thomas Zehetmair (Fotó/Forrás: Julien Mignot)

A MÜPÁ-ban megrendezésre kerülő koncerteken a klasszikus repertoár mellett, a kortárs zene is helyet kap, így például Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatója és Debussy művei is hallhatók lesznek a zeneszerző vezényletével, és Baráti Kristóf szólójával. Emellett újra a karmesteri pulpituson köszöntheti a közönség  a világhírű Takács-Nagy Gábort, aki nem csak dirigensi képességével, de közvetlen személyiségével is rabul ejti a hallgatóságot. Ezen kívül Mūza Rubackytė, Lucas Debargues és Várdai István neve is megtalálható a vendégművészek sorában.

A 2021/2022-es évadban is folytatódik Keller András és a Concerto Budapest hagyományteremtő sorozata a Magyar Kincsek, amely hazánk zenei különlegességeit és muzsikuscsillagait helyezi középpontba.

A sorozat estjeit a Pesti Vigadóban rendezik meg és fellép többek között Perényi Miklós, Kokas Katalin, Szűcs Máté, Bretz Gábor és Berecz Mihály, a koncerteket pedig Keller András mellett olyan neves magyar karmesterek vezénylik majd, mint Medveczky Ádám, Bogányi Tibor és Kovács János.

Keller_Andras_c_Cseke_Csilla_13-125112.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Cseke Csilla)

Október 23-án a sorozat keretein belül rendkívüli, egész napos koncertfolyamot álmodott színpadra Keller András.

A Magyar Kincsek Ünnepe egy teljes napon át mutatja be a magyar kultúra sokszínűségét a népi hangszerektől az operetteken át, egészen a nagy szimfonikus darabokig.

Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan név a nap fellépői közül.

A Concerto Budapest az idei évadban is megrendezi a BMC-ben, A Hallgatás Napját, amely a kortárs zenét és a klasszikus darabokat helyezi merőben új megvilágításba azzal a céllal, hogy az élő zenei hagyomány és közönsége újra egymásra találhasson. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is átveszi.

A Hallgassunk Brahmsot! címet viselő, kétnapos négy koncertből álló sorozat a német romantikus zeneszerző munkásságát helyezi a középpontba, rendhagyó módon Brahms különböző arcait megmutatva.

Az új évad sem múlhat el a korábbiakban hatalmas sikert aratott Mozart-nap nélkül. 2022 tavaszán ismét a zenetörténet egyik legnagyobb géniusz előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest, az esemény házigazdája pedig Mozart talán legjobb hazai ismerője, Takács-Nagy Gábor lesz, aki amellett, hogy vezényli a zenekart, beavatja a közönséget a zeneszerző titkaiba is.

A 2020-as Velencei TV Fesztivál egyik Fődíját elnyerő, többek közt Weinberg IX. szimfóniáját újraértelmező koncertfilm nagy sikere után, Keller András és a Concerto Budapest 2022 májusában különleges koncerttel tiszteleg a 75 éves Gidon Kremer előtt. A világhírű hegedűművész együttesét, a szintén jubiláló Kremerata Balticát is magával hozza, két közös produkcióval teremtve felejthetetlen élményt a művészt jól ismerő magyar közönség számára.l

A Concerto Budapest továbbra is jelen lesz a vidéki koncertéletben, a Filharmóniával együttműködésben számos koncertet ad több nagyvárosban, ennek keretén belül fellép többek között Szergej Krilov, a Keller Quartet, Khatia és Gvantsa Buniatishvili, Kokas Katalin és Várjon Dénes is.

A legnagyobb zeneszerzők és világsztár szólisták, karmesterek mellett továbbra is elérhetők a zenekar jól ismert bérletei is, mint a Géniuszok, a Volumenek és a Favoritok.

A bérletkínálat elmaradhatatlan része a nagy sikerű Manó sorozat, amely a 3–10 éves korosztály számára kínál zenei kalandozásokat. Idén a művészek a zenei műfajok világába kalauzolják el a kicsiket, és természetesen az őket kísérő szülőket és nagyszülőket egyaránt.

A Concerto Budapest gondol azokra is, akiknek nincs alkalmuk és lehetőségük jelen lenni a hangversenytermekben, ezért tovább folytatódnak a zenekar sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítései is.

További információk a Concerto Budapest oldalán elérhető.

Fejléckép: Gidon Kremer (fotó: Angie Kremer)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.