Klasszikus

Gidon Kremer a Concerto Budapesttel ünnepel

2021.07.14. 13:40
Ajánlom
A Concerto Budapest a 2021/2022-es évadra öt bérlettel, négy tematikus sorozattal és hetvennél is több koncerttel készül – külföldi és hazai vendégművészek meghívásával –, valamint folytatódnak a zenekar ingyenes élő koncertközvetítései is.

A 2021/2022-es évad megalkotásánál Keller András a Concerto Budapest művészeti vezetője és karmestere szeme előtt egy olyan koncertszezon képe lebegett, amely egyszerre dinamizálja a zenei életet, keresi az új kihívásokat, értéket termet, de mindenekelőtt megmutatja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a művészet és a zene az emberek életében.

Keller_Andras_ConcertoBudapest_c_Hrotko_Balint-124613.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint)

A Zeneakadémia nagytermében olyan vendégművészekkel találkozhat a közönség a Concerto Budapest a 2021/2022-es évadában, mint a világ egyik legsikeresebb hegedűművészeként számon tartott Christian Tetzlaff, a visszajáró zongoristazseni Jevgenyij Koroljov, az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongorista, Elisabeth Leonskaja a karmesterként is aktív Thomas Zehetmair hegedűművész és Gidon Kremer, aki 75., míg együttese, a Kremerata Baltica 25.  születésnapját ünnepli a Concerto Budapesttel. Továbbá eljön Szergej Krilov is, valamint a zseniális Khatia Buniathisvili, aki ezúttal testvérével Gvansta Buniathisvilivel lép színpadra.

ThomasZehetmair_C-Julien-Mignot-124755.jpg

Thomas Zehetmair (Fotó/Forrás: Julien Mignot)

A MÜPÁ-ban megrendezésre kerülő koncerteken a klasszikus repertoár mellett, a kortárs zene is helyet kap, így például Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatója és Debussy művei is hallhatók lesznek a zeneszerző vezényletével, és Baráti Kristóf szólójával. Emellett újra a karmesteri pulpituson köszöntheti a közönség  a világhírű Takács-Nagy Gábort, aki nem csak dirigensi képességével, de közvetlen személyiségével is rabul ejti a hallgatóságot. Ezen kívül Mūza Rubackytė, Lucas Debargues és Várdai István neve is megtalálható a vendégművészek sorában.

A 2021/2022-es évadban is folytatódik Keller András és a Concerto Budapest hagyományteremtő sorozata a Magyar Kincsek, amely hazánk zenei különlegességeit és muzsikuscsillagait helyezi középpontba.

A sorozat estjeit a Pesti Vigadóban rendezik meg és fellép többek között Perényi Miklós, Kokas Katalin, Szűcs Máté, Bretz Gábor és Berecz Mihály, a koncerteket pedig Keller András mellett olyan neves magyar karmesterek vezénylik majd, mint Medveczky Ádám, Bogányi Tibor és Kovács János.

Keller_Andras_c_Cseke_Csilla_13-125112.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Cseke Csilla)

Október 23-án a sorozat keretein belül rendkívüli, egész napos koncertfolyamot álmodott színpadra Keller András.

A Magyar Kincsek Ünnepe egy teljes napon át mutatja be a magyar kultúra sokszínűségét a népi hangszerektől az operetteken át, egészen a nagy szimfonikus darabokig.

Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan név a nap fellépői közül.

A Concerto Budapest az idei évadban is megrendezi a BMC-ben, A Hallgatás Napját, amely a kortárs zenét és a klasszikus darabokat helyezi merőben új megvilágításba azzal a céllal, hogy az élő zenei hagyomány és közönsége újra egymásra találhasson. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is átveszi.

A Hallgassunk Brahmsot! címet viselő, kétnapos négy koncertből álló sorozat a német romantikus zeneszerző munkásságát helyezi a középpontba, rendhagyó módon Brahms különböző arcait megmutatva.

Az új évad sem múlhat el a korábbiakban hatalmas sikert aratott Mozart-nap nélkül. 2022 tavaszán ismét a zenetörténet egyik legnagyobb géniusz előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest, az esemény házigazdája pedig Mozart talán legjobb hazai ismerője, Takács-Nagy Gábor lesz, aki amellett, hogy vezényli a zenekart, beavatja a közönséget a zeneszerző titkaiba is.

A 2020-as Velencei TV Fesztivál egyik Fődíját elnyerő, többek közt Weinberg IX. szimfóniáját újraértelmező koncertfilm nagy sikere után, Keller András és a Concerto Budapest 2022 májusában különleges koncerttel tiszteleg a 75 éves Gidon Kremer előtt. A világhírű hegedűművész együttesét, a szintén jubiláló Kremerata Balticát is magával hozza, két közös produkcióval teremtve felejthetetlen élményt a művészt jól ismerő magyar közönség számára.l

A Concerto Budapest továbbra is jelen lesz a vidéki koncertéletben, a Filharmóniával együttműködésben számos koncertet ad több nagyvárosban, ennek keretén belül fellép többek között Szergej Krilov, a Keller Quartet, Khatia és Gvantsa Buniatishvili, Kokas Katalin és Várjon Dénes is.

A legnagyobb zeneszerzők és világsztár szólisták, karmesterek mellett továbbra is elérhetők a zenekar jól ismert bérletei is, mint a Géniuszok, a Volumenek és a Favoritok.

A bérletkínálat elmaradhatatlan része a nagy sikerű Manó sorozat, amely a 3–10 éves korosztály számára kínál zenei kalandozásokat. Idén a művészek a zenei műfajok világába kalauzolják el a kicsiket, és természetesen az őket kísérő szülőket és nagyszülőket egyaránt.

A Concerto Budapest gondol azokra is, akiknek nincs alkalmuk és lehetőségük jelen lenni a hangversenytermekben, ezért tovább folytatódnak a zenekar sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítései is.

További információk a Concerto Budapest oldalán elérhető.

Fejléckép: Gidon Kremer (fotó: Angie Kremer)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.