Klasszikus

Giovanni Paisiello

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Az olasz zeneszerző 1740. május 9-én született Tarantoban. 1754-ben Durante növendéke volt, 1755-59 között Giuseppe Abosnál tanult a nápolyi Conservatorio di S. Onofrio a Capuanában. Tanulmányai befejezése után maga is ebben az intézményben tanított.

Vígoperaírói vénája már 1763-ban, első intermezzója bemutatásakor nyilvánvalóvá vált. Ezután az olasz operaszínpadokon sorra adták elő műveit: Il ciarlone (1764, Bologna), Demetrio (1765, Modena), Il Mardhese Tulipano (1767, Róma). 1775-re Paisiello Itália egyik vezető komponistájává vált. 1776-tól a szentpétervári olasz operaházak karmestere és inspektora volt, ahol további operáit vitte színre: Nitetti (1777), Achille in Sciro (1778), Alcide al bivio (1780), La serva padrona (1781), Il barbiere di Siviglia (1782).

1784-ben tért haza Nápolyba, ahol IV. Ferdinánd király udvari karmesteri címet adományozott neki. Legnépszerűbb operái ebben az időszakban keletkeztek: L’Amor contrastato (1788, Nápoly), Nina (1789, Caserta), I zingari in fiera (1789, Nápoly), valamint a Bécsben 1784-ben Voltaire Candide-ja nyomán íródott Il re Teodoro in Venezia című vígopera.

1802-ben Napóleon hívásának eleget téve Párizsba utazott, hogy zenekart szervezzen és vezessen, azonban már a következő évben visszament Nápolyba, ahol mint nemzeti zeneigazgató működött 1815-ig. 1816. június 5-én halt meg Nápolyban. Művészetét teljes mértékben az opera buffai hagyományok ápolásának, a műfaj irodalmi gazdagodásának szentelte, nápolyi népies elemeivel sajátos színt vitt a vígopera konvencionális világába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.