Klasszikus

Giovanni Paisiello

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Az olasz zeneszerző 1740. május 9-én született Tarantoban. 1754-ben Durante növendéke volt, 1755-59 között Giuseppe Abosnál tanult a nápolyi Conservatorio di S. Onofrio a Capuanában. Tanulmányai befejezése után maga is ebben az intézményben tanított.

Vígoperaírói vénája már 1763-ban, első intermezzója bemutatásakor nyilvánvalóvá vált. Ezután az olasz operaszínpadokon sorra adták elő műveit: Il ciarlone (1764, Bologna), Demetrio (1765, Modena), Il Mardhese Tulipano (1767, Róma). 1775-re Paisiello Itália egyik vezető komponistájává vált. 1776-tól a szentpétervári olasz operaházak karmestere és inspektora volt, ahol további operáit vitte színre: Nitetti (1777), Achille in Sciro (1778), Alcide al bivio (1780), La serva padrona (1781), Il barbiere di Siviglia (1782).

1784-ben tért haza Nápolyba, ahol IV. Ferdinánd király udvari karmesteri címet adományozott neki. Legnépszerűbb operái ebben az időszakban keletkeztek: L’Amor contrastato (1788, Nápoly), Nina (1789, Caserta), I zingari in fiera (1789, Nápoly), valamint a Bécsben 1784-ben Voltaire Candide-ja nyomán íródott Il re Teodoro in Venezia című vígopera.

1802-ben Napóleon hívásának eleget téve Párizsba utazott, hogy zenekart szervezzen és vezessen, azonban már a következő évben visszament Nápolyba, ahol mint nemzeti zeneigazgató működött 1815-ig. 1816. június 5-én halt meg Nápolyban. Művészetét teljes mértékben az opera buffai hagyományok ápolásának, a műfaj irodalmi gazdagodásának szentelte, nápolyi népies elemeivel sajátos színt vitt a vígopera konvencionális világába.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.