Klasszikus

Gitármuzsika Óbudán

2014.10.22. 14:08
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott Ön is Csáki András gitárestjén október 29-én az Óbudai Társaskörben.

Csáki András 11 évesen kezdett el gitározni. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Szilvágyi Sándornál, majd Győrben Roth Edénél tanult. Gitártanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eötvös József vezetésével folytatta. 2013-ban benyújtotta "Andrés Segovia művészete 21. századi szemmel" c. doktori disszertációját, és DLA fokozatot szerzett. Közben Los Angelesben a University of South California Thornton School of Music-on végzett posztgraduális tanulmányokat, ahol tanárai Scott Tennant, William Kanengiser és Brian Head voltak. Fiatal  kora óta aktív résztvevője a hazai és nemzetközi mesterkurzusoknak, többek között Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Eliot Fisk, Nigel North, Paul O'Dette, Paco Peña, Angel Romero és David Russell hallgatója volt.

2005-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium gitártanára, 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2012-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán is tanít. Gyakran kap felkérést kurzusok tartására külföldről is. Tanított már az Egyesült Államokban, Angliában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Kínában, Németországban, Oroszországban és Romániában. Október 29-i koncertjén Bach, J. Bobrowicz,  Castelnuovo-Tedesco,  Dowland,   Giuliani,  Llobet, Rózsa Miklós, Scarlatti műveiből válogatott össze egy csokorra valót.

Kérdésünk: Kinek a szerzeménye a Nokia készülékek „hangvédjegye", a Grande Valse csengőhang, melynek szerzői jogát a cég 1993-ban megvásárolta?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel részt vehetnek az október 29-i koncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.