Klasszikus

Glenn Gould és Wilhelm Kempff között – koreai zongoravirtuóz Budapesten

2022.11.14. 09:45
Ajánlom
Han Chi Ho, a dél-koreai születésű zongorművész december 4-én 19 órától lép fel a Budapest Music Centerben. A koncert a létkörforgást, az üdvözülést és a vándorlást zenébe foglaló szerzemények világába kalauzol Schubert, Liszt, Yun Insang és Grégoire Rolland művein keresztül.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A németországi székhelyű koncertzongoristát széles repertoárral rendelkező, különleges előadóként tartják számon, aki húszéves korára már egyéni előadói stílussal szerzett magának hírnevet a német klasszikus zene színterén. Han Chi Ho a kritikusok szerint Glenn Gouldot idézi, összhatás tekintetében ugyanakkor a Beethoven-virtuóz Wilhelm Kempffre emlékeztet.

Han a Hannoveri Zenei, Színművészeti és Médiatudományi Egyetem zongoraelőadói képzésén végzett. Bécsben és Bonnban Beethoven-versenyen, Dortmundban pedig Schubert-versenyen ért el kiváló helyezéseket. 2014-ben a németországi ARD Nemzetközi Zenei Versenyen közönségdíjas lett, emellett a verseny alkalmából komponált darab legjobb interpretációjának járó díjat is hazavihette. Dél-Koreában a Szöuli Nemzetközi Zenei Versenyen első helyet, az amerikai Gina Bachauer Nemzetközi Zongoraversenyen ezüstérmet, a 2016-os Erzsébet Királyné Versenyen pedig negyedik helyet szerzett. Idén, 2022-ben

a legrangosabb zenei versenyként ismert Orléans-i Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik lett modern zene kategóriában,

emellett a Yun Isang különdíjat is elnyerte. Szólistaként olyan nemzetközi zenei fesztiválokon szerepelt, mint a Cervo Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Ruhr Zongorafesztivál, a Kissinger Sommer Zenei Fesztivál, a Comói-tó Zongorafesztiválja, az Erneni Zenefalu fesztivál vagy a Deer Valley Zenei Fesztivál. Emellett olyan vezető zenekarokkal lépett fel, mint az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Belga Nemzetközi Zenekar, a Dortmundi Filharmonikusok, a Kölni Sinfonietta vagy a Müncheni Kamarazenekar.

Photo2_HANchiho-094138.jpg

Han Chi Ho zongoraművész (Fotó/Forrás: Koreai Kulturális Központ)

A két évig a Koreai Kulturális Központ rezidens művészeként tevékenykedő Han Chi Ho

összesen négy zongoraszóló-előadást állít a színpadra a 2022/2023-as évadban.

A decemberi koncerten a létkörforgást, az üdvözülést és a vándorlást zenébe foglaló szerzemények világába kalauzol Schubert, Liszt, Yun Insang és Grégoire Rolland műveivel készül. Habár a mostani koncert Yun Isang- és Liszt-darabjai sok tekintetben különböznek egymástól, mégis hasonló felépítéssel bírnak: a zenei motívum több különféle, drámai kidolgozása után végül egyetlen témához, a zenei lényeghez vezetnek vissza.

„Ha feltételezzük, hogy az élet folyama egyenes vonalban és körkörös irányban is haladhat, a három zeneszerző által zenébe foglalt vándorlás, megváltás és örök visszatérés motívuma

az emberi életnek ezt a drámai felépítését fejezi ki szimbolikus formában.

Ezt szeretném a koncerten keresztül érzékeltetni a közönséggel” – mondta el az est kapcsán a zongoraművész.

Han Chi Ho: Wanderer

Időpont2022. december 4., 19:00

HelyszínBudapest Music Center

 

A Koreai Kulturális Központ programján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Han Chi Ho zongoraművész (Forrás: Koreai Kulturális Központ) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus ajánló

Budapesten és Pozsonyban koncertezik a V4 Vonósnégyes

A kvartett március 7-én Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpontban muzsikálnak, március 8-án pedig első alkalommal lépnek fel Pozsonyban, a Prímási palotában, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott.
Klasszikus ajánló

Idén is egy egész napon át hallgathatjuk Mozart varázslatos dallamait a Concerto Budapesttel

A Concerto Budapest hagyományos Mozart-napjára most vasárnap, március 3-án kerül sor a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is.