Klasszikus

Glenn Gould és Wilhelm Kempff között – koreai zongoravirtuóz Budapesten

2022.11.14. 09:45
Ajánlom
Han Chi Ho, a dél-koreai születésű zongorművész december 4-én 19 órától lép fel a Budapest Music Centerben. A koncert a létkörforgást, az üdvözülést és a vándorlást zenébe foglaló szerzemények világába kalauzol Schubert, Liszt, Yun Insang és Grégoire Rolland művein keresztül.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A németországi székhelyű koncertzongoristát széles repertoárral rendelkező, különleges előadóként tartják számon, aki húszéves korára már egyéni előadói stílussal szerzett magának hírnevet a német klasszikus zene színterén. Han Chi Ho a kritikusok szerint Glenn Gouldot idézi, összhatás tekintetében ugyanakkor a Beethoven-virtuóz Wilhelm Kempffre emlékeztet.

Han a Hannoveri Zenei, Színművészeti és Médiatudományi Egyetem zongoraelőadói képzésén végzett. Bécsben és Bonnban Beethoven-versenyen, Dortmundban pedig Schubert-versenyen ért el kiváló helyezéseket. 2014-ben a németországi ARD Nemzetközi Zenei Versenyen közönségdíjas lett, emellett a verseny alkalmából komponált darab legjobb interpretációjának járó díjat is hazavihette. Dél-Koreában a Szöuli Nemzetközi Zenei Versenyen első helyet, az amerikai Gina Bachauer Nemzetközi Zongoraversenyen ezüstérmet, a 2016-os Erzsébet Királyné Versenyen pedig negyedik helyet szerzett. Idén, 2022-ben

a legrangosabb zenei versenyként ismert Orléans-i Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik lett modern zene kategóriában,

emellett a Yun Isang különdíjat is elnyerte. Szólistaként olyan nemzetközi zenei fesztiválokon szerepelt, mint a Cervo Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Ruhr Zongorafesztivál, a Kissinger Sommer Zenei Fesztivál, a Comói-tó Zongorafesztiválja, az Erneni Zenefalu fesztivál vagy a Deer Valley Zenei Fesztivál. Emellett olyan vezető zenekarokkal lépett fel, mint az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Belga Nemzetközi Zenekar, a Dortmundi Filharmonikusok, a Kölni Sinfonietta vagy a Müncheni Kamarazenekar.

Photo2_HANchiho-094138.jpg

Han Chi Ho zongoraművész (Fotó/Forrás: Koreai Kulturális Központ)

A két évig a Koreai Kulturális Központ rezidens művészeként tevékenykedő Han Chi Ho

összesen négy zongoraszóló-előadást állít a színpadra a 2022/2023-as évadban.

A decemberi koncerten a létkörforgást, az üdvözülést és a vándorlást zenébe foglaló szerzemények világába kalauzol Schubert, Liszt, Yun Insang és Grégoire Rolland műveivel készül. Habár a mostani koncert Yun Isang- és Liszt-darabjai sok tekintetben különböznek egymástól, mégis hasonló felépítéssel bírnak: a zenei motívum több különféle, drámai kidolgozása után végül egyetlen témához, a zenei lényeghez vezetnek vissza.

„Ha feltételezzük, hogy az élet folyama egyenes vonalban és körkörös irányban is haladhat, a három zeneszerző által zenébe foglalt vándorlás, megváltás és örök visszatérés motívuma

az emberi életnek ezt a drámai felépítését fejezi ki szimbolikus formában.

Ezt szeretném a koncerten keresztül érzékeltetni a közönséggel” – mondta el az est kapcsán a zongoraművész.

Han Chi Ho: Wanderer

Időpont2022. december 4., 19:00

HelyszínBudapest Music Center

 

A Koreai Kulturális Központ programján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Han Chi Ho zongoraművész (Forrás: Koreai Kulturális Központ) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Online formában újjászületett a Muzsika című lap

Újraindult a Muzsika komolyzenei kiadvány. Az online kiadvány ügyvezetője, megbízott főszerkesztője, Bonecz Ervin úgy fogalmaz, céljuk, hogy a megújult Muzsika – a hagyományok megőrzése mellett – merészen és inspirálóan mutassa meg a jelen zenei élet innovatív folyamatait.
Klasszikus hír

Magyar szövegre és énekesre komponált Thomas Adès

A világhírű brit komponista Weöres Sándor, József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó verseire komponálta Növények című alkotását, melyet Károlyi Katalin mezzoszoprán mutatott be a Prussia Cove-i Nemzetközi Zenei Szeminárium ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett koncerten.
Klasszikus ajánló

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Klasszikus hír

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.