Klasszikus

Gödöllői Kamarazenei Fesztivál 2003

2003.06.15. 00:00
Ajánlom
"Beethoven és a francia zene" - ez a mottója az idén már hét éves Gödöllői Kamarazenei Fesztiválnak. Az alábbi oldalunkon minden fontos információ megtalálható a fesztivállal és közreműködőivel kapcsolatban.

A fesztivál

A Szabadi Vilmos és Gulyás Márta által hét évvel ezelőtt alapított Gödöllői Kamarazeni Fesztivál az első években a keszthelyi Festetich-kastélyban került megrendezésre, majd 1999-től a Gödöllői Királyi Kastélyban találta meg igazi otthonát. A nyári szezon egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvénye kezdetektől fogva az európai muzsikusok élvonalát hozta el a hazai publikum számára: a fesztivál a hazai kiválóságok mellett olyan hírességeket üdvözölhet visszatérő vendégként, mint Dmitrij Bashkirov, Gérard Coussé, Csaba Péter, Gustav Rivinius, az English Classical Players vagy az Erato Vonósnégyes. A fesztivál emellett küldetésének tekinti, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a fiatal magyar muzsikusok legkiválóbbjainak is.

A helyszín

A 250 éves, 17 ezer négyzetméter alapterületű, 28 hektáros parkkal övezett Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legszebb, leghangulatosabb épülete. A történelem során számos híres személyiség kedvelt rezidenciája volt: legendás Erzsébet királynénk, a tragikus sorsú „Sissi” több, mint 2000 éjszakát töltött a kastély falai között. A Királyi Kastélymúzeum állandó kiállítása az ő és Ferenc József lakosztályait mutatja be, valamint a királyné halálának 100. évfordulóján megnyitott Erzsébet királyné emlékkiállítást. A kastélyt építtető Grassalkovichokat bemutató kiállítás szintén egyedülálló a maga nemében. A kastélypark felújított pálmaháza dísznövény-kertészettel és -árusítással várja a látogatókat. A kastély földszintjén hangulatos kávézó, ajándékbolt, korabeli ruhákban történő fényképezkedés lehetőségét nyújtó fotóműterem, valamint az exkluzív fogadásokra, konferenciákra alkalmas rendezvénytermek várják a vendégeket. Az ünnepi rendezvények lebonyolítására is alkalmas elegáns, barokk stílusú étterem kiváló konyhájával a környezethez méltó gasztronómiai élvezeteket nyújt. A hatvan főt befogadó étterem, valamint a három hozzá csatlakozó különterem – köztük „Sissi” titkos földszinti szalonja – kandallói, flamand csillárjai és falikarjai, barokk székei igazi királyi környezetbe varázsolják az idelátogatókat.

 
 

Június 27., péntek, 19 óra – Díszterem

Gulyás Márta (zongora) Scholz Melinda (fuvola), Somodari Péter (cselló) és Szabadi Vilmos (hegedű) kamaraestje

Boismortier: G-moll szonáta, Op. 91 No. 2 (Scholz, Gulyás)
Gayement – Gracieusement – Gayement
Beethoven: 7 variáció Mozart Varázsfuvolájának egy témájára (Somodari, Gulyás)
Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára (1918) (Szabadi, Gulyás)
Allegro vivo – Intermede (Fantasque et léger) – Finale (Tres animé)

– szünet –

Fauré: Nell, Op. 18 No. 1
Fauré: Siciliano, Op. 87
Fauré: Pavane, Op. 50 (Scholz, Gulyás)
Beethoven: C-moll trió, Op. 1 No. 3 (Szabadi, Somodari, Gulyás)
Allegro con brio – Andante cantabile con variazioni – Menuetto – Prestissimo

Június 29., vasárnap, 19 óra – Díszterem

A Weiner Leó Kamarazenei Verseny győzteseinek kamarahangversenye

Beethoven: D-dúr szonáta hegedűre és zongorára, Op. 12 No. 13
Allegro con brio – Tema con Variazioni – Rondo. Allegro
Weiner:Fisz-moll szonáta hegedűre és zongorára, Op. 11
Allegro – Presto – Larghetto – Allegro alla Marcia

Ottó Gabriella (hegedű), Lajkó István (zongora)

– szünet –

Beethoven: F-dúr vonósnégyes, Op. 18 No. 1
Allegro con brio – Adagio affetuoso ed appassionato – Scherzo.Allegro molto – Allegro
Debussy:Vonósnégyes, Op. 10
Animé et trés decide – Assez vif et bien rythmé – Andantino, doucement expressif – Trés modéré

Accord Quartet
Mező Péter, Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (mélyhegedű), Ölveti Mátyás (cselló)

Július 4., péntek, 19 óra – Díszterem

Kertesi Ingrid (szoprán), Gulyás Márta (zongora), Somodari Péter (cselló) és Varga Gábor (klarinét) kamaraestje

Franck: A-dúr szonáta csellóra és zongorára (Somodari, Gulyás)
Allegro ben moderato – Allegro – Recitativo fantasia – Allegro poco mosso
Fauré: Dalok (Kertesi, Gulyás)
Clair de lune, Green, En priere, En sourdine, Notre amour, Mandoline, C'est l'extase

– szünet –

Beethoven: B-dúr klarinét-trió, Op. 11 (Varga, Somodari, Gulyás)
Allegro con brio – Adagio – Thema con variazioni: “Pria ch’io l'impegno”

Francaix: Téma és variációk (Varga, Gulyás)

A fesztivál művészeti vezetője

Szabadi Vilmos hegedűművész 1983-ban fejezte be tanulmányait és egy évvel később már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb tanáraként tanított. Számos versenyen nyert első díjat és különdíjakat. 1992-ben művészi teljesítményét az állam Liszt-díjjal ismerte el, 1998-ban egy lemezfelvételével elnyerte a zenei világ egyik legrangosabb zenei elismeréseként számon tartott MIDEM-díjat. Vendégszólistaként a világ legjelentősebb hangversenytermeiben szerepelt, játszott Solti György 80. születésnapján tartott koncerten a teljes brit uralkodóház jelenlétében. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió mellett számos külföldi cég készített vele felvételeket, a Hungaroton Classic gondozásában eddig tizenkét lemeze jelent meg.

A fesztiválon fellépő művészek

Gulyás Márta zongoraművésznő tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István és Tusa Erzsébet, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dimitri Bashkirov professzor irányítása alatt végezte. Több rangos versenyeredménnyel büszkélkedhet, a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyénisége. 1998-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, emellett a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora. Számos jelentős európai és tengerentúli kamarazenei fesztivál állandó meghívottja, világszerte tart mesterkurzusokat. Számos rádió- és televízióállomás készített vele felvételeket, a Hungaroton Classic eddig nyolc lemezét jelentette meg.

Scholz Melinda Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1983-ban Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban szerzett fuvolaművészi diplomát. Szimfonikus és kamarazenekarok tagjaként, szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt megfordult Európa számos országában. Jó néhány fesztivál meghívott vendége is volt, közülük a legjelentősebbek: Moszkvai Ősz, Liana Iszkadze fesztiválja (Picunda), Budapesti Tavaszi Fesztivál, Marienbadi Fesztivál, Salzburgi Ünnepi Játékok. A klasszikus repertoár mellett előszeretettel játszik kortárs zeneműveket is. Számos orosz zeneszerző művét mutatta be, amelyek közül jó néhányat neki ajánlottak.

Somodari Péter 1977-ben Veszprémben született, s már 4 évesen csellózni tanult. 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, később Saarbrückenben Gustav Rivinius tanítványa volt. A Zeneakadémián Perényi Miklósnál és Gulyás Mártánál diplomázott. 1997 és 2002 között a Budapesti Vonósok tagjaként, később szólistaként Európa számos országában koncertezett. 2002-től a Keller Vonósnégyes tagjaként olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Sabine Meyer, vagy Borisz Pergamensikov. A Magyar Rádió 1998-as Országos Csellóversenyének 2 díját, a 2000. évi Prágai Nemzetközi Gordonkaverseny különdíját nyerte el.

Lajkó István 1982-ben született Budapesten, zongoratanulmányait 8 évesen kezdte el. Középiskolai tanulmányait követően 2001-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára, ahol jelenleg Falvai Sándor és Szokolay Balázs növendékeként a második évfolyam hallgatója, kamarazenét Devich Jánosnál, Gulyás Mártánál és Hargitai Gézánál tanul. 2000-ben az első Hungaroton Hang-verseny fődíját, 2002. novemberében pedig a Földes Andor Zongoraverseny 1. díját nyerte el. 2003 tavaszán Ottó Gabriellával a Weiner Leó Kamarazenei Verseny díjazottja.

Ottó Gabriella 1977 novemberében született a németoszági Oldenburgben. 6 évesen édesapja irányítása mellett kezdett hegedülni, 14 éves korában már a Hochschule für Künste (Bremen) fiatal tehetségeinek osztályában tanult. 1997 és 1999 között ugyanezen a brémai főiskolán Prof. Franz-Josef Kupczyk, 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes tanítványa. Rendszeresen koncertezik itthon és Németországban, legutóbb Beethoven Hegedűversenyével lépett fel Wilhelmshaven-ben. Az 2003-as Weiner Leó Kamarazenei Verseny díjazottja.

A 2001-ben megalakult Accord Quartet (tagjai: Mező Péter, Veér Csongor – hegedű; Kondor Péter – mélyhegedű; Ölveti Mátyás – cselló) négy fiatal muzsikusának legfontosabb célja, hogy a klasszikus zenét eljuttassa a saját korosztálya számára. Az együttes fellépett már a Zeneakadémián, a Bartók Házban, a Francia Intézetben, valamint több vidéki városban is. 2002-ben Ausztriában Thomastik-Infeld díjat nyertek, a 2003-as Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyen pedig I. helyezést értek el.

Kertesi Ingrid hét évig csellózni tanult, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán már az ének, majd az opera tanszakon végzett. Több versenyhelyezés és szakmai díj (Liszt Ferenc, Artisjus, Juventus, Bartók-Pásztory) után 2001-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést is. Tartós szerződés kötötte a düsseldorfi Operához és a bonni Theater der Bundesstadthoz, de vendégművészként Európa számos országában, valamint Észak-Amerikában és Izraelben is fellépett Rendkívül széles repertoárja szinte minden fontos szoprán operaszerepet tartalmaz, emellett oratóriumokban is gyakran hallható. Kertesi Ingrid 1986 óta a Magyar Állami Operaház tagja. A BMG, a Naxos és a Hungaroton Classic kiadásában számos lemeze jelent meg. Magyarországon a szimfonikus zenekarok kedveltebb szólistája, a koncertpódiumok egyik legkeresettebb énekművésze.

Varga Gábor 1974-ben született, klarinétművészi diplomáját 1998-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Győri Filharmonikus Zenekarban és a MATÁV Szimfonikus Zenekarban szerzett tapasztalatok után 1997-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa. A Richter János Fafúvós Verseny (1992) és a Weiner Leó Nemzetközi Fafúvós Verseny (1993, 1995) díjazottja, a Sevillai Nemzetközi Klarinétversenyen (2001) első díjat nyert. Szólistaként számos hazai és külföldi zenekarral koncertezett, több CD-felvétele is megjelent már.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.