Klasszikus

Goldmark Károly lemezújdonságai

2002.11.27. 00:00
Ajánlom
Lemezkiadásunkra is érvényes, ami elmondható a hazai könyvpiacról: egyre-másra jelennek meg a karácsonyi ajándéknak való újdonságok. A Hungaroton friss kiadványainak széles a skálája: régizenei első kiadások, kortárs szerzők műveit bemutató albumok, hiánypótló szériák egyaránt helyet kapnak benne.

A napokban jelent meg Lukács Gyöngyi árialemeze, Csalog Benedek Quantz-fuvolaszonátákat bemutató korongja, Földes Andor archív Bartók-lemeze. Goldmark Károly dalainak világelső CD-jét élőben mutatta be a Hungaroton az Operaház Székely Bertalan-termében. A minikoncerten Bokor Jutta, az Operaház mezzoszopránja és Gulyás Márta zongoraművész avatott előadásában szólalt meg egy reprezentatív válogatás a huszonhét dalt tartalmazó, különleges albumról.

Goldmark zeneszerzői pályafutása Bécsben teljesedett ki, kötődése a német kultúrkörhöz a családi hagyományok miatt is igen erős volt, életműve mégis vitathatatlanul szervesen kapcsolódik a magyar zenetörténethez. Sokirányú tevékenységébe beletartozott Wagner művészetének lelkes propagálása. Bár a wagneri zenedráma hatása megmutatkozik leghíresebb műve, a Sába királynője után írott operáiban, mindazonáltal a legkülönfélébb zenei hatások vonzásában alkotott. A dalokat is e sokszínűség jellemzi.

A mindenekelőtt operaszerzőként ismert Goldmark daltermésének java részét énekelte – a keletkezés időrendjében – új lemezére Bokor Jutta, aki maga kutatta fel és válogatta egy csokorba az 1861 és 1879 között keletkezett dalokat. A lemezen elhangzó, négy ciklus darabjainak többsége Bécsben született. A szövegek írói között romantikus költők éppúgy megtalálhatók, mint a korszak társasági műkedvelő versfaragói. A dalok típusait szemügyre véve felfedezhetjük, hogy a német Lied tradíciója mellett a komponista szívesen fordul a bécsi társaséneklés hagyományaihoz, visszanyúl Schubertig, sőt egyes darabok melankolikus atmoszférájával már előrevetíti Richard Strauss kései dalait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.