Klasszikus

Göllesz Zoltán: "Több missziónk is van"

2012.10.16. 07:43
Ajánlom
Göllesz Zoltánt munkájának természetéből adódóan a közönség soraiból kevesebben ismerhetik, de akik emberként közel kerülhettek hozzá, nagy szeretettel vannak iránta. A Nádor Teremmel egybeforrott rendezvényszervezőt, sokszáz koncert "láthatatlan emberét" kérdeztük.

- Hogyan kezdődött az életedben a zene és a koncertszervezés?

- Gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt, amikor vasárnap délelőttönként édesapámmal - aki egyébként a Gyógypedagógiai Főiskola tanszékvezetője volt - a Zeneakadémiát látogattuk, ahol egy Lukin László nevű úriember érdekeseket mondott, és gyerekek számára is élvezetes zenéket hallhattunk. Ezek után zenei tagozatos általánosba jártam, de nem lettem zenész, végül logopédusként diplomáztam. A főiskolai évekből sem maradt ki a zene, külön engedéllyel Kulturális integráció címen adtam le a szakdolgozatom - ami azért láthatóan nem a tanult témakörbe vág. Érdekelt, hogy miként lehetne a speciális igényűek (pl.: siketek, látássérültek, mozgáskorlátozottak) számára elérhetőbbé tenni a kultúrát. Ilyen megoldások lehetnek például az akadálymentes nézőtéri helyek, ha a könyvtárak postán is kölcsönöznének, vagy a különlegesen narrált előadások a látássérültek számára.

- Mindennek a későbbiekben lett valamilyen eredménye?

- Ahogy vesszük. A szakdolgozat kibővített verziója végül megjelent könyv formájában és talán használt is valamit, de a mai napig rengeteg a megoldatlan kérdés a téma körül.

- Ennek a gondolatmenetnek része a Vakok Iskolájában található Nádor Terem koncertteremmé avanzsálása is?

- A Nádor Terem célja ennél sokkalta sokoldalúbb. Természetesen mindig is cél marad a diákok számára igényes műsort teremteni, de ehhez az évi több mint 130 koncert már kifejezetten nagy merítés. Ha van "missziónk", akkor az a fiatal tehetségek, a kortárs és a barokk korhű előadások segítése és nem utolsó sorban a közönség igényeinek emelése.

- Ez négy igencsak különböző terület...

- Nem egyszer megesett már, hogy a terembérlet elengedésén felül a Nádor Terem költségvetése mínuszban zárt egy tehetséges fiatal művész bemutatása kedvéért. Úgy gondolom, alapvető fontosságú, hogy tisztességes honoráriumot ajánljak fel egy akár kevésbé ismert művésznek is, mert a megbecsülés hiánya erodálja a szakmát. Ez persze nem mindig térül meg, de erre is van pár ötletem. Tavaly indítottam el a clubconcert.hu rendszerét. Itt meghatározzuk a művésszel közösen, hogy mennyi az előadás bekerülési költsége, majd ha a közönség száma eléri a fedezeti pontot, akkor minden egyes további eladott jeggyel az összes jegy ára csökken. Tehát ha 100.000 forint kell a produkcióhoz, akkor 100 ember 1000-1000 forintért, 200 ember 500-500 forintért jöhet be. Ebből látszik, hogy nem az extraprofit, hanem a hangverseny megvalósítása a cél.

- Működik ez a rendszer?

- Én nagyon hiszek ebben a szisztémában, de még nem sikerült elérni az áttörést. Örülnék, ha minél több helyszín venné használatba, de erre eddig még nem került sor.

- Kikből áll a Nádor Terem törzsközönsége?

- Egyik nagy szívfájdalmam, hogy erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Szinte minden koncerten más és más arcok jelennek meg, az előadó függvényében. Az viszont általánosan elmondható, hogy megöregedett a közönség. Hiányzik a fiatalok "koncertre nevelése".  A színházakba "beterelt" osztályokról rengeteg rémtörténet kering, ahogyan tönkretesznek egy előadást a beszólásaikkal vagy hangoskodással. Az énektanár és a szülő sem tanítja meg, hogyan kellene egy koncerten viselkedni, sőt, hogyan kellene egy koncertet élvezni. Ha a szülő egyáltalán fogékony a komolyzenére, akkor is nagyon gyakori a "felhívom a babysittert és elmegyek én, a gyerek nélkül" mentalitás.

- Mi erre a megoldás?

- Ha tudnám, nem itt tartanék. A Kakaókoncertek, a Megérthető zene és a hasonló közönségépítő programok feltétlenül szükségesek. Magam is próbálkoztam Con sordino címmel olyan hangversenysorozattal, amely előadásainak végén beszélgetni lehetett a zenészekkel - bár ez már a felnőttebb közönség művelését célozta.

- Említetted a barokkot...

- Tréfásan szólva a barokk stílusnak ma reneszánsza van. 2009-ben szerettem volna Händel halálának 250. évfordulójára egy tíz koncertes minifesztivált szervezni, amely miniszteri támogatással meg is valósult. Ennek sikere vetette fel a Magyar Händel Társaság megalapításának gondolatát. 2011 áprilisában első jelentősebb vállalkozásunk volt a Fasori Református Templomban Händel első oratóriumának, az Il trionfo del Tempo e del Disinganno előadása. Ez év április 8-án, húsvét vasárnap a második oratórium került sorra, a La Resurrezione a Kassai téri templomban a mű 1708-as, április 8-i, húsvét vasárnapi "premierjének" évfordulóján. A "Feltámadás" karmestere Németh Pál volt, aki saját együttesét, a Savaria Barokk Zenekart vezényelte. Minden szólista megérdemelné itt a méltatást, de mégis külön megemlíteném Szigetvári Dávidot, aki nemrég a lipcsei Bach-verseny első díjasa volt, Tomás Šelc-et Szlovákiából, aki pedig a II. Nemzetközi Händel énekverseny és kurzus első helyezettje volt Egerben, ott ismertem meg és hívtam Lucifer szerepére. Neki köszönhetően az előadás Pozsonyban is elhangzik hamarosan. Jelenleg az október 20-i hangversenyre készülünk, amelyen Pálúr János és a két éve alakult, fiatalos felfogásban játszó Anima Musicae szólaltja meg Händel orgonaversenyeit és concerto grossóit a Fasori Református Templomban. Úgy gondolom, a ma embere számára is rengeteg csodát tartogat ez a kor. Ezért tartom különösen örömtelinek, hogy immár a Zeneakadémián is elindult a régizenei tanszék és egyre többen mélyülnek el a historikus előadásmódban.

- Mit kívánhatnék neked mondjuk 2015-re?

- Sok kamarakoncertet! A nagy szimfonikusok még talán boldogulnak valahogy, de a kamarazene egyre jobban teret veszít, pedig a kamaramuzsika sokkal intimebb, közelibb műfaj. A Nádor Teremben kifejezetten szeretem, hogy sokszor az előadás után megállítják a művészt a folyosón vagy "rátörnek" az öltözőben. Akkor, amikor TV-ben, rádióban és interneten egyaránt nyakló nélkül bárki bármit közzétehet, a kultúra felhígul, mert bárki művésznek tekintheti magát. Nagy jelentősége van tehát az igazi értéket képviselő zenékkel és muzsikusokkal való személyes találkozásnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.