Klasszikus

Gottfried Koenig kapja a Giga-Hertz Díjat

2010.12.29. 07:28
Ajánlom
A zeneszerző az algoritmikus komponálás úttörőjeként és zeneteoretikusként ismert.

Gottfried Koenig Magdeburgban született. Tanulmányait Braunschweigben, Detmoldban és Kölnben végezte. 1954 és 1964 között az akkori NWDR Elektronikus Zenei Stúdiójában dolgozott. Kompozíciói között szerepelnek nagyzenekari, kamarazenekari művek, illetve instrumentális és elektronikus zenei számítógépes programok. Koenig tanított Utrechtben, Kölnben és Darmstadtban is. A Saarlandi Egyetem tiszteletbeli doktorává avatta, 1961-ben megkapta Észak-Rajna-Vesztfália tartomány zenei díját, 1997-ben tüntette ki Amszterdam városa a Matthijs Vermeulen-díjjal, 1999-ben pedig megkapta a Christoph és Stephan Kaskéról elnevezett díjat. Koenig a Giga-Hertz 15.000 eurós fődíja mellett nyolcezer eurós kompozíciós díjat is kapott.

A Giga-Hertz Díjat 2007 óta adják át, eddigi kitüntetettjei többek közt Jonathan Harvey, Mark Andre, Daniel Mayer, Trevor Wishart és Jean-Claude Risset voltak. Az elektronikus zenei díjak közül a legmagasabb pénzjutalommal járó Giga-Hertz további kitüntetettjei idén a harmincéves, Kanadában élő magyar-amerikai zeneszerző Dániel Péter Biró, az 1973-as születésű francia José Miguel Fernandez, a görög Orestis Karamanlis, aki 1978-ban született, továbbá a szintén kanadai, 55 éves Robert Normandeau. A különdíjat a 31 éves perui Jamie Oliver La Rosa kapta technikai fejlesztéseiért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.