Klasszikus

Gould, az alkimista

2003.07.07. 00:00
Ajánlom
Bruno Monsaingeon, akinek Richter-filmjét már feltehetőleg mindenki látta – aki esetleg még nem, az saját jól felfogott érdekében sürgősen pótolja e hiányosságot! – 1974-ben Glenn Gouldról is forgatott egy négyrészes portéfilmet, „The Alchemist” címmel.

A tavaly megjelent DVD szerkesztői nem spóroltak az anyaggal: bár a Monsaingeon-film önmagában is elég lett volna a korongra, bonus track-ként egy az ötvenes években rögzített némafilmet (!) is találunk a lemezen. Ez utóbbi felvétel eredetileg pedagógiai célzattal készült: zongoratanár készítője híres pianisták játékáról készített az ötvenes években filmfelvételeket abban a reményben, hogy lassított visszajátszásukkal majd képes lesz megfejteni virtuozitásuk, technikai leleményeik titkát. Bár a kis mozi tényleg érdekes, hasznosságát illetően a magam részéről – egykori pianistaként is – kicsit szkeptikus vagyok... de azért sok szerencsét mindenkinek!

Gouldot lehet szeretni, vagy nem szeretni, egy biztos: szó nélkül elmenni mellette nem lehet. Monsaingeon kiváló érzékkel tapint rá a művészben rejlő belső ellentmondásokra – és arra is, hogy Gouldban megvan a bátorság ahhoz, hogy szembenézzen ezekkel. Természetesen mindig udvarias, de nem kerüli meg a „miért hagyott fel a koncertezéssel?”-típusú kényelmetlenebb kérdéseket sem. A film egy kiábrándítóan buta és hosszú bevezetéssel kezdődik – de attól fogva, hogy Gould bejön és még állva „megkóstolja” néhány futammal a hangszert, nem lehet okunk panaszra. Gould tökéletes színész: tudatosan formált gesztusai, kicsiszolt verbalizmusa egy csak exponenciális alakban felírható IQ-szintet sejtet, ugyanakkor a fölényes, kicsit „megkomponált” zseni figurája a zongora mellett elolvad és eggyé válik saját előadásával. Amelyek – tartsák bár egyesek néha túlságosan excentrikusnak és öntörvényűnek – nemcsak mindig érdekesek, hanem hitelesek is.

A DVD-n található zenei anyag kiválóan tükrözi Gould érdeklődési körét: az első részben Bach, Schönberg, Gibbons, Byrd művei között csapongunk. Ezután egy saját – szerintem kihagyhatatlan – Wagner-átirat következik, a későbbiekben pedig egy Gould- és egy Scriabin-mű mellett Bach és a Schönberg-iskola képviselői szerepelnek. Őszintén bevallom: Gould Mozartjáért, Beethovenjéért nem rajongok annyira, így ezeket nem is igazán hiányoltam a lemezről. Ami viszont sajnálatos: az angol nyelvű film alá nem sikerült angol nyelvű feliratot is varázsolnom, így film komoly vonzerejét jelentő párbeszédek pergőbb részeinek élvezhetőségéhez csak rutinos angol szövegértés (esetleg a német/francia/spanyol feliratozás) segíthet hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.