Klasszikus

Grammy 2007

2007.02.13. 00:00
Ajánlom
Február 11-én a Los Angeles-i Grammy Gálán 108 kategóriában adtak át díjakat: a legjobb dobozos csomagolás kategóriában a Red Hot Chilli Peppers, a legjobb hangoskönyv kategóriában Jimmy Carter volt amerikai elnök nyert. Azért zenéről is esett szó.

Idén az abszolút győztes a Bush ellenes felszólalásai miatt több amerikai rádióállomásról is kitiltott Dixie Chicks nevű country formáció volt. Öt díjat nyertek, köztük a legjobb felvétel, a legjobb album és a legjobb dal díját. Ami a jazz rajongóit némileg meglepheti, Al Jarreau énekes és George Benson gitáros-énekes közös lemezével két díjat is nyert, de nem feltétlenül azért, amiért mi szeretjük őket: a legjobb hagyományos R&B énekes előadás és a legjobb instrumentális pop kategóriáiban.

Az utóbbi kategóriában Béla Flecket is jelölték, ő viszont a Flecktonesszal felvett Hidden Land című lemezével a kortárs instrumentális jazz kategóriában nyert. Így Béla, aki néhány hete adott kitörő sikerű budapesti duplakoncertjén megtanulta, hogy is kell kiejtenie saját nevét, kilencedik Grammy-díját gyűjtötte be. A banjo tradícionálisabb hangzását alkalmazó bluegrass kategóriában Ricky Skaggs mandolinosé lett a legjobb album. Skaggs a stílus talán legkiemelkedőbb képviselője, tizenkettedik Grammy-díját a Kentucky Thunder nevű formációval felvett Instrumentals című lemezéért kapta.

Jazz kategóriában Chick Corea kapta legjobb instrumentális album és a legjobb instrumentális hangszerelés díját, a legjobb énekes díj pedig Nancy Wilsoné lett. A januárban elhunyt Michael Brecker szaxofonos két kategóriában is első lett, a Some Skunk Funk című, Randy testvérével közös lemezen játszott szólóját ítélték a legjobbnak, de az album a nagy jazz együttesek lemezei között is a győzött.

Világzene műfajában két díjat adtak át: tradicionális kategóriában a Sowetói Gospel Kórus Blessed című lemeze, kortárs kategóriában a Klezmatics Wonder Wheel című albuma nyert.

Komolyra fordítva a szót, a legjobb klasszikus zenei album a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar felvétele lett, Mahler VII. szimfóniáját Michael Tilson Thomas vezényletével adták elő. A felvétel a legjobb zenekari előadás kategóriában is első lett, amelyben Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Mahler VI. szimfóniájának felvételét is jelölték, így az amerikai együttes összesen 11 Grammy-díjjal büszkélkedhet.

Osvaldo Golijov argentin születésű zeneszerző két díjat is hazavitt, Ainadamar (Könnyek kútja) című egyfelvonásos operája lett a legjobb kortárs kompozíció és a győztes operafelvétel is, az Atlantai Szimfonikusok és Robert Spano karmester előadásában. A legjobb kórus előadás az Észt Filharmónia Kamarakórusáé, Arvo Pärt Da Pacem című művét vették lemezre Paul Hillier vezényletével.

A zenekarral felvett hangszeres szólista előadások közül Messiaen Egzotikus madarak című művének felvétele győzött, amelyet Angelin Chang zongoraművész a Clevelandi Kamarazenekarral és John McLaughlin Williams karmesterrel vett fel. Zenekar nélküli hangszeres szóló kategóriában Schiff Andrást is jelölték Beethoven zongoraszonátáinak második lemezével, azonban a győztes Maurizio Pollini olasz zongoraművész lett Chopin noktürnjeinek felvételével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.