Klasszikus

Grammy-díjas a Takács-kvartett

2003.02.25. 00:00
Ajánlom
A Takács-kvartett tavaly májusban megjelent Beethoven-lemeze vasárnap éjjel – a legjobb kamarazenei album kategóriájában – megkapta a világ talán legjelentősebb zenei díját, a Grammyt. Magyar szempontból már maga a jelölés is kiemelkedőnek számított, így meg kétségkívül szenzáció: magyar zenészeket ilyen megtiszteltetés még nem ért. Az Egyesült Államokban élő magyar–amerikai együttes legközelebb május 12-én lép fel Budapesten, a Zeneakadémián.

vonósnégyest 1975-ben még Budapesten alapította Takács Nagy Gábor, Ormai Gábor, Schranz Károly és Fejér András. 1983-ban tették át székhelyüket a Colorado állambeli Boulderbe, a legenda szerint azért, mert ottani mecénásuk csak abban az esetben támogatta őket, ha megszerzik az amerikai állampolgárságot. (Állítólag attól félt, hogy az általa rendelkezésükre bocsátott patinás – és méregdrága – hegedűket a szocialista Magyarországon esetleg államosítják.)

A kvartettben ma már csak két magyar muzsikus van, a fiatalon elhunyt Ormai Gábort és a kilencvenes évek közepén kivált névadó Takács Nagy Gábort az amerikai Edward Dusinberre első hegedűs és Roger Tapping brácsás váltotta fel.

A most Grammy-díjat kapott Beethoven-album egy hármas sorozat első darabja. A Deccánál kiadott dupla lemez – amelyen a zeneszerző úgynevezett középső korszakbeli négy vonósnégyesét adják elő – korábban már elnyerte a világ legjelentősebb angol szaklapja, a Gramophone kamarazenei kategória díját. Az idei év második felében megjelenő újabb lemezükön Beethoven korai vonósnégyeseit adják elő, a jövőre tervezett tripla CD-n pedig a zeneszerző késői korszakának ilyen jellegű műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.