Klasszikus

Grammy-díjasok Kanizsán

2014.02.04. 22:22
Ajánlom
A VOCES8 brit énekegyüttes három állomásból álló magyarországi turnéja keretében márciusban Nagykanizsán is fellép a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. bérletsorozatának keretében.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója a társaság három, felnőtteknek kínált koncertből álló, tavaszváró bérletének bemutatásakor kifejtette: februárban a délszláv népek zenéjét játszó Söndörgő Együttes lép fel, majd márciusban következik a brit VOCES8. A vokálegyüttes első magyarországi turnéján kizárólag Veszprémben, Budapesten és Nagykanizsán ad koncertet.

A Filharmónia nagykanizsai bérletének harmadik rendezvénye májusban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás hegedűművész és Bizják Dóra zongoraművész közreműködésével. Különleges műsorukban Richard Strauss születésének 150. évfordulója alkalmából ritkán hallható műveit is megszólaltatják.

Szamosi Szabolcs felidézte, hogy a tavaly nyár óta három szervezet egyesítésével, pécsi központtal megalakított Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország egyik legjelentősebb koncertszervezője, amely jelenleg 17 városban 21 felnőtt koncertbérletet kínál. Ifjúsági hangversenyeivel ugyanakkor 250-nél is több településen és több mint ezer koncerttel 250 ezer diáknak nyújtanak zenei programot. Szólóhangversenyek és családi gyermekelőadások szervezése mellett a zenei ösztöndíjak kezelése is a filharmónia tevékenységi körébe tartozik, akárcsak a Budapesten évente megrendezendő nemzetközi zenei versenyek, országos fesztiválok megtartása.

Kitért arra is, hogy júniusban országos orgonafesztivált rendeznek, majd - a korábbi soproni helyszín helyett - Fertődön lesz a helyszíne a Régi Zenei Napok mesterkurzusainak és koncertjeinek. Júliusban Szombathelyen tartják a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, majd októberben országos program lesz a Korunk Zenéje Kortárs Fesztivál. Az idei rendezvényeket várhatóan a Zeneszüret Fesztivál zárja novemberben Pécsett.

Szamosi Szabolcs arról a kormányzati szándékról, amely szerint az operaházat, a Művészetek Palotáját, a Zeneakadémiát, valamint a filharmóniát zenei „csúcsszervvé" vonnák össze, úgy vélte: mindez nem tűnik „valós szándéknak". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a Filharmónia „felügyeletének" ellátása legfeljebb „államigazgatási szempontból" merülhet fel kérdésként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Vizuál

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus hegedű

Paganini ördög hegedűjének készítője, aki a monda szerint egy nő lelkét ejtette foglyul a hangszerbe

A kísérletező kedvű Guarneri hangszerei erősebb, vastagabb fából készültek, olykor teljesen különböznek egymástól formában, méretben, csak hangzásban nem: az mindegyiknél tökéletes. 1744. október 17-én halt meg Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri "del Gesu", minden idők egyik legnagyobb hegedűkészítője, Stradivari egyetlen méltó vetélytársa.