Klasszikus

Grammy-díjasok Kanizsán

2014.02.04. 22:22
Ajánlom
A VOCES8 brit énekegyüttes három állomásból álló magyarországi turnéja keretében márciusban Nagykanizsán is fellép a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. bérletsorozatának keretében.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója a társaság három, felnőtteknek kínált koncertből álló, tavaszváró bérletének bemutatásakor kifejtette: februárban a délszláv népek zenéjét játszó Söndörgő Együttes lép fel, majd márciusban következik a brit VOCES8. A vokálegyüttes első magyarországi turnéján kizárólag Veszprémben, Budapesten és Nagykanizsán ad koncertet.

A Filharmónia nagykanizsai bérletének harmadik rendezvénye májusban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás hegedűművész és Bizják Dóra zongoraművész közreműködésével. Különleges műsorukban Richard Strauss születésének 150. évfordulója alkalmából ritkán hallható műveit is megszólaltatják.

Szamosi Szabolcs felidézte, hogy a tavaly nyár óta három szervezet egyesítésével, pécsi központtal megalakított Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország egyik legjelentősebb koncertszervezője, amely jelenleg 17 városban 21 felnőtt koncertbérletet kínál. Ifjúsági hangversenyeivel ugyanakkor 250-nél is több településen és több mint ezer koncerttel 250 ezer diáknak nyújtanak zenei programot. Szólóhangversenyek és családi gyermekelőadások szervezése mellett a zenei ösztöndíjak kezelése is a filharmónia tevékenységi körébe tartozik, akárcsak a Budapesten évente megrendezendő nemzetközi zenei versenyek, országos fesztiválok megtartása.

Kitért arra is, hogy júniusban országos orgonafesztivált rendeznek, majd - a korábbi soproni helyszín helyett - Fertődön lesz a helyszíne a Régi Zenei Napok mesterkurzusainak és koncertjeinek. Júliusban Szombathelyen tartják a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, majd októberben országos program lesz a Korunk Zenéje Kortárs Fesztivál. Az idei rendezvényeket várhatóan a Zeneszüret Fesztivál zárja novemberben Pécsett.

Szamosi Szabolcs arról a kormányzati szándékról, amely szerint az operaházat, a Művészetek Palotáját, a Zeneakadémiát, valamint a filharmóniát zenei „csúcsszervvé" vonnák össze, úgy vélte: mindez nem tűnik „valós szándéknak". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a Filharmónia „felügyeletének" ellátása legfeljebb „államigazgatási szempontból" merülhet fel kérdésként.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.