Klasszikus

Granadában bemutatták Dargay Marcell zongoradarabját

2011.07.01. 14:00
Ajánlom
A hatvanadik Granadai Nemzetközi Zenei és Táncfesztiválon Festival tartották a MUSMA (Music Masters on Air) 2011-es első workshopját. A MUSMA-t a fiatal európai zeneszerzők és előadók indulásának segítésére hozták létre tavaly, a projektben tíz ország működik együtt.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője, aki csütörtökön késő este érkezett vissza Granadából, elmondta, hogy a Manuel de Falla Auditóriumban az idén Gundel-díjjal elismert Palojtay János sikerrel mutatta be a program magyar résztvevőjének, Dargay Marcellnek a zongoradarabját. "A MUSMA alapításában a Hungarofest Klassz Zenei Irodája a kezdettől tevékenyen dolgozott, a projekt nagyon a profilunkba vág, hiszen a célja az, hogy fiatal zeneszerzőket, muzsikusokat mutasson be szerte Európában. Ezzel lendületet adjon elindulásukhoz, és elérje, ismerjék meg egymást és egymás munkáit" - részletezte Erdődy Orsolya. Az idei nyitó workshopnak a granadai fesztivál négy napon át, június 27-től 30-ig adott helyet. A műhely munkájában Magyarországon kívül Lengyelország, Csehország, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium és Törökország egy-egy ifjú komponistája, zenésze vett részt. 

"A vendéglátó spanyolok a Liszt-évforduló okán azt javasolták, hogy kérjék fel a fiatal alkotókat, komponáljanak a Liszt és a természet témára öt perces szóló zongoradarabot. Egy-egy rádióadó is részese a projektnek (a magyar partner az MR3 Bartók rádió), így a workshopot nem pusztán erősen támogatta, hanem jelen volt a EBU (European Boradcasting Union) képviselője. Az EBU az elhangzó műveket sorra kiajánlja a tagállamoknak, nem csupán azoknak, amelyek a MUSMA tevékenységében érdekeltek" - fűzte hozzá Erdődy Orsolya. A Hungarofest Klassz Zenei Irodájának egyik fontos programja a Liszt és Európa című kamarazenei fesztivál, amelyet szeptember 29. és október 2. között rendeznek meg, és amelynek művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész. Ennek nyitó napján hangzik el Palojtay János és Fejérvári Zoltán előadásában Thomas Smetryns belga, Vít Zouhat cseh, Mateusz Ryczek lengyel, Iluminada Pérez Frutos spanyol és természetesen Dargay Marcell zongoraműve.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.