Klasszikus

Gratuláció - múltidézéssel

2012.10.18. 18:07
Ajánlom
Felejthetetlen emlékeim vannak a Liszt Ferenc Kamarazenekarról! Zeneakadémista korunk óta ismerjük egymást, bár én már a diploma felé haladtam, amikor az alapító "atyák" megkezdték ottani tanulmányaikat.

Később hangversenyeiket ismertettem, közvetítettem a rádióban, majd a televíziós időszakban már kamerával rögzítettük itthoni és külföldi remek produkcióikat. Joggal lehetünk büszkék több évtizedes tevékenységükre, hiszen zenei kultúránk jó hírét öregbítik szerte a világban! Az ő életükben is volt krízisidőszak. A Hanglemezgyártó Vállalat jelentette meg első lemezeik sorát - érthető, hogy kiálltak a Hungaroton régi vezetősége mellett, amikor váltásra került sor. De elmaradt mögülük más állami támogatás is ez időben... Szerencsére műsorsorozatunkat baráti kapcsolatok kötötték Szolnokhoz. Ott vetődött fel az ötlet, mi lenne, ha otthont adnának a "hajléktalan" kamarazenekarnak? Így lett, és máig büszke vagyok e "keresztapaságra"!

Televízió sorozatunkban ünnepeltük a zenekar huszonötödik, majd harmincötödik születésnapját. Wolf Péter számukra meghangszerelte a Happy Birthdayt, de nem ez volt az igazi különlegesség, hanem az, hogy rendezőnk azt álmodta meg, hogy a muzsikusokat a szó szoros értelmében jégre viszi - vagyis jégpályán készült a felvétel Bach A fúga művészetéből. Szegények, majdnem odafagytak. Számomra Rolla Jánosék különböző "kirándulásai" is példamutatóak. Az, hogy felfedeznek ifjú tehetségeket; hogy létrehozták többek között a Zempléni Művészeti Napokat (mai nevén Zempléni Fesztivált - a szerk.); de említhetem különböző együttmuzsikálásaikat is. Aki hallotta közös koncertjeiket Vukán György Creative Art együttesével, vagy a Budapest Klezmer Banddel - kitörölhetetlen élménnyel gazdagodott.

Az egyik legszebb emlékem: Szolnokon bemutatták az Amadeust, Peter Shaffer világsikert aratott színművét. A főbb szerepekben: Darvas Iván (Salieri), Alföldi Róbert (Mozart) és - a Liszt Ferenc Kamarazenekar! Ugyanis először a darab pályafutásában Szikora János rendező élő zenével álmodta újjá a történetet. A csillagok ritka együttállásával született ez a remeklés. Sok mindent eleveníthetnék még fel a zenekarral kapcsolatban. De inkább hadd idézzek televíziós kameránk előtti személyes megnyilatkozásokat a világ három néhai muzsikus óriásától, mintegy előlegezve-hitelesítve a Müpa döntését, Az évad zenekarává avanzsálást.

Jean-Pierre Rampal: "Sok közös felvételt készítettünk, többször turnéztunk is együtt. Nagyon szerettem volna, hogy Isaac Stern új albuma velük szülessen meg. Isaac bízott bennem, amikor azt állítottam, hogy ez a világ egyik legjobb kamarazenekara. Nem csalódott!"

Isaac Stern: "A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai csodálatos zenészek és nagyon jól érzem magam velük. Tudja, régi barátok vagyunk és ez még csak a kezdete háromhetes együttlétünknek. Holnap Szolnokról Budapestre megyünk, vasárnap pedig Rio de Janeiróban találkozunk. Hétfőn Rióban játszunk, aztán Montevideóban, utána kétszer Buenos Airesben, végül Sao Paolóban - és ez nagy élvezet!"

Msztyiszlav Rosztropovics: "Sok magyar barátom van, elsőnek Rolla Jánost és társait említhetem. Nagyszerű zenekar - öröm velük együttmuzsikálni. És ha tudná, milyen remek gulyással szoktak megkínálni!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.