Klasszikus

Gratuláció - múltidézéssel

2012.10.18. 18:07
Ajánlom
Felejthetetlen emlékeim vannak a Liszt Ferenc Kamarazenekarról! Zeneakadémista korunk óta ismerjük egymást, bár én már a diploma felé haladtam, amikor az alapító "atyák" megkezdték ottani tanulmányaikat.

Később hangversenyeiket ismertettem, közvetítettem a rádióban, majd a televíziós időszakban már kamerával rögzítettük itthoni és külföldi remek produkcióikat. Joggal lehetünk büszkék több évtizedes tevékenységükre, hiszen zenei kultúránk jó hírét öregbítik szerte a világban! Az ő életükben is volt krízisidőszak. A Hanglemezgyártó Vállalat jelentette meg első lemezeik sorát - érthető, hogy kiálltak a Hungaroton régi vezetősége mellett, amikor váltásra került sor. De elmaradt mögülük más állami támogatás is ez időben... Szerencsére műsorsorozatunkat baráti kapcsolatok kötötték Szolnokhoz. Ott vetődött fel az ötlet, mi lenne, ha otthont adnának a "hajléktalan" kamarazenekarnak? Így lett, és máig büszke vagyok e "keresztapaságra"!

Televízió sorozatunkban ünnepeltük a zenekar huszonötödik, majd harmincötödik születésnapját. Wolf Péter számukra meghangszerelte a Happy Birthdayt, de nem ez volt az igazi különlegesség, hanem az, hogy rendezőnk azt álmodta meg, hogy a muzsikusokat a szó szoros értelmében jégre viszi - vagyis jégpályán készült a felvétel Bach A fúga művészetéből. Szegények, majdnem odafagytak. Számomra Rolla Jánosék különböző "kirándulásai" is példamutatóak. Az, hogy felfedeznek ifjú tehetségeket; hogy létrehozták többek között a Zempléni Művészeti Napokat (mai nevén Zempléni Fesztivált - a szerk.); de említhetem különböző együttmuzsikálásaikat is. Aki hallotta közös koncertjeiket Vukán György Creative Art együttesével, vagy a Budapest Klezmer Banddel - kitörölhetetlen élménnyel gazdagodott.

Az egyik legszebb emlékem: Szolnokon bemutatták az Amadeust, Peter Shaffer világsikert aratott színművét. A főbb szerepekben: Darvas Iván (Salieri), Alföldi Róbert (Mozart) és - a Liszt Ferenc Kamarazenekar! Ugyanis először a darab pályafutásában Szikora János rendező élő zenével álmodta újjá a történetet. A csillagok ritka együttállásával született ez a remeklés. Sok mindent eleveníthetnék még fel a zenekarral kapcsolatban. De inkább hadd idézzek televíziós kameránk előtti személyes megnyilatkozásokat a világ három néhai muzsikus óriásától, mintegy előlegezve-hitelesítve a Müpa döntését, Az évad zenekarává avanzsálást.

Jean-Pierre Rampal: "Sok közös felvételt készítettünk, többször turnéztunk is együtt. Nagyon szerettem volna, hogy Isaac Stern új albuma velük szülessen meg. Isaac bízott bennem, amikor azt állítottam, hogy ez a világ egyik legjobb kamarazenekara. Nem csalódott!"

Isaac Stern: "A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai csodálatos zenészek és nagyon jól érzem magam velük. Tudja, régi barátok vagyunk és ez még csak a kezdete háromhetes együttlétünknek. Holnap Szolnokról Budapestre megyünk, vasárnap pedig Rio de Janeiróban találkozunk. Hétfőn Rióban játszunk, aztán Montevideóban, utána kétszer Buenos Airesben, végül Sao Paolóban - és ez nagy élvezet!"

Msztyiszlav Rosztropovics: "Sok magyar barátom van, elsőnek Rolla Jánost és társait említhetem. Nagyszerű zenekar - öröm velük együttmuzsikálni. És ha tudná, milyen remek gulyással szoktak megkínálni!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.