Klasszikus

Gratuláció - múltidézéssel

2012.10.18. 18:07
Ajánlom
Felejthetetlen emlékeim vannak a Liszt Ferenc Kamarazenekarról! Zeneakadémista korunk óta ismerjük egymást, bár én már a diploma felé haladtam, amikor az alapító "atyák" megkezdték ottani tanulmányaikat.

Később hangversenyeiket ismertettem, közvetítettem a rádióban, majd a televíziós időszakban már kamerával rögzítettük itthoni és külföldi remek produkcióikat. Joggal lehetünk büszkék több évtizedes tevékenységükre, hiszen zenei kultúránk jó hírét öregbítik szerte a világban! Az ő életükben is volt krízisidőszak. A Hanglemezgyártó Vállalat jelentette meg első lemezeik sorát - érthető, hogy kiálltak a Hungaroton régi vezetősége mellett, amikor váltásra került sor. De elmaradt mögülük más állami támogatás is ez időben... Szerencsére műsorsorozatunkat baráti kapcsolatok kötötték Szolnokhoz. Ott vetődött fel az ötlet, mi lenne, ha otthont adnának a "hajléktalan" kamarazenekarnak? Így lett, és máig büszke vagyok e "keresztapaságra"!

Televízió sorozatunkban ünnepeltük a zenekar huszonötödik, majd harmincötödik születésnapját. Wolf Péter számukra meghangszerelte a Happy Birthdayt, de nem ez volt az igazi különlegesség, hanem az, hogy rendezőnk azt álmodta meg, hogy a muzsikusokat a szó szoros értelmében jégre viszi - vagyis jégpályán készült a felvétel Bach A fúga művészetéből. Szegények, majdnem odafagytak. Számomra Rolla Jánosék különböző "kirándulásai" is példamutatóak. Az, hogy felfedeznek ifjú tehetségeket; hogy létrehozták többek között a Zempléni Művészeti Napokat (mai nevén Zempléni Fesztivált - a szerk.); de említhetem különböző együttmuzsikálásaikat is. Aki hallotta közös koncertjeiket Vukán György Creative Art együttesével, vagy a Budapest Klezmer Banddel - kitörölhetetlen élménnyel gazdagodott.

Az egyik legszebb emlékem: Szolnokon bemutatták az Amadeust, Peter Shaffer világsikert aratott színművét. A főbb szerepekben: Darvas Iván (Salieri), Alföldi Róbert (Mozart) és - a Liszt Ferenc Kamarazenekar! Ugyanis először a darab pályafutásában Szikora János rendező élő zenével álmodta újjá a történetet. A csillagok ritka együttállásával született ez a remeklés. Sok mindent eleveníthetnék még fel a zenekarral kapcsolatban. De inkább hadd idézzek televíziós kameránk előtti személyes megnyilatkozásokat a világ három néhai muzsikus óriásától, mintegy előlegezve-hitelesítve a Müpa döntését, Az évad zenekarává avanzsálást.

Jean-Pierre Rampal: "Sok közös felvételt készítettünk, többször turnéztunk is együtt. Nagyon szerettem volna, hogy Isaac Stern új albuma velük szülessen meg. Isaac bízott bennem, amikor azt állítottam, hogy ez a világ egyik legjobb kamarazenekara. Nem csalódott!"

Isaac Stern: "A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai csodálatos zenészek és nagyon jól érzem magam velük. Tudja, régi barátok vagyunk és ez még csak a kezdete háromhetes együttlétünknek. Holnap Szolnokról Budapestre megyünk, vasárnap pedig Rio de Janeiróban találkozunk. Hétfőn Rióban játszunk, aztán Montevideóban, utána kétszer Buenos Airesben, végül Sao Paolóban - és ez nagy élvezet!"

Msztyiszlav Rosztropovics: "Sok magyar barátom van, elsőnek Rolla Jánost és társait említhetem. Nagyszerű zenekar - öröm velük együttmuzsikálni. És ha tudná, milyen remek gulyással szoktak megkínálni!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.