Klasszikus

Grencsó és a Csodaautó

2003.09.13. 00:00
Ajánlom
Minden tizedik jegyvásárló ajándék CD-t kap Kalandos világ, kedélyes múlt, színgazdag álomképek – Grencsó István új lemezzel jelentkezett. A bemutatót szombat este a Trafóban tartják, az erre az alkalomra jelentősen kibővült Kollektívával. Ráadásul – kísérleti jelleggel – minden tizedik jegyvásárló ajándékba megkapja az aktuális CD-t.

Grencsó István kétségkívül a magyar dzsessz egyik legprogresszívebb egyénisége. Jószerével sosem tudni, mivel rukkol elő legközelebb. Nemcsak a stílusok, de a különböző zenei korszakok között is meglepő könnyedséggel és magabiztossággal vándorol: egykor a kortárs avantgárd dzsessz irányából indult, a kilencvenes évek végén a századelő dzsessz-, illetve a negyvenes-ötvenes évek filmvilágát idézte meg, később a legfrissebb popzenékhez nyúlt, ezzel megmutatva a jövő dzsesszének egyik lehetséges irányát is.

Mint mondja, ő mindenhol ugyanazt játssza, csak az aktuális környezet adja meg annak végső formáját. De nemcsak a zenei szövet, hanem az azt megszólaltató formáció is állandóan más és más. A Grencsó Kollektívában eleinte kényszerű volt az állandó váltás, ma már viszont tudatosan cseréli a muzsikustársakat. Ahogy ő fogalmazta, „nagyon jó ez a folyamatos mozgás, hogy a Kollektíva hol kibővül, hol beszűkül. Ez az állandó frissülés nem engedi megsavanyodni, megposhadni a zenét. Ezek a kívülről érkező és részben beépülő ötletek, impulzusok elevenen tartják az egészet.”

A rajongók és a tisztelők persze nem mindig tudják ezeket a kalandozásokat követni, de Grencsó szerint majd utolérik, majd megszeretik őket, idővel a helyükre kerülnek az albumok. Ez a sokszínűség persze a lemezkiadásnak sem tesz jót, de egyébként is annyira kis példányszámban adnak el CD-ket, hogy már csak ezért is felesleges ezen gondolkodni.

A Dream Car Grencsó sorrendben tizedik albuma alapvetően egy gyerekdiafilm „képsoraira” épül: két álmodozó kisfiú beül a Meseautóba és képzeletben bejárja a világot. Miként a képek, úgy a hozzá kapcsolódó tételek is kellően sokszínűek, az egymástól viszonylag távol eső zenei világok (dzsessz, kortárs, rap) itt könnyedén váltanak át egymásba, érnek össze, szervesülnek eggyé. E látszólagos eklektika a hajszálra ötvenperces műben meglepő egységet alkot, mindenből épp annyi van benne, amennyi kell, remek ellenpontokkal és hangszerelői bravúrokkal. Több vonatkozásban időutazás: nemcsak a bevágott nyolcvanas évekbeli reklámok idézik a múltat, hanem sok esetben a zenei megoldások is. Miként Végső Zoltán fogalmazta meg az ajánlóba, a Meseautó „újkori avantgárd retro-mise, ahol dzsessztónusok keverednek középkori szakrális momentumokkal és kompromisszummentes alkotói szándékkal”.

Bár Grencsó István a lemezanyagot augusztus közepén Ravazdon már egyszer bemutatta, ott valójában csak minimálváltozatát hallhatták az érdeklődők: az erre az alkalomra átszerkesztett, átkevert, rövidített zenére játszott rá élőben, plusz Bata Rita improvizált hozzá táncokat. A szombati bemutatón azonban várhatóan teljes lesz a csapat, a Grencsó– Benkő–Jeszenszky alaptrió mellett Hajnóczy Csaba, Kenderesi Gabi, Szemző Tibor és a Voces énekegyüttes lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.