Klasszikus

Grieg és Mozart – Szegeden és Budapesten

2022.01.10. 10:55
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar a hazai és a nemzetközi porondokon rendkívül népszerű szopránnal, a Müpa - Évad Művésze Baráth Emőkével és korszakunk egyik legnagyobb hatású dirigensével, Takács-Nagy Gáborral két egészen különböző zeneszerző karakter, két egymástól távoli zenei világ bemutatására szövetkezett.

Mozart és Grieg – Közép-Európa és Skandinávia, klasszika és romantika, az örök gyermek nyitott szilajsága és a felnőtt fegyelmezettség burkát feszegető érzelmek – még sorolhatnánk a párhuzamba állítható ellentéteket. A közönséget a Liszt Ferenc Kamarazenekar ezen a koncerten ismét zenei meglepetéssel kényezteti, miközben a változatosság az előadók számára is lehetőséget ad tehetségük és tudásuk gazdag palettájának megvillantására.

Mozart állandósult jelzőjét magától a karmestertől, Takács-Nagy Gábortól kölcsönöztük, ő aposztrofálta a művészt az örök gyermek zeneszerzőnek, az ártatlan rácsodálkozónak, a teljes életműre rávetítve ezt a zenében megfogalmazott életszemlélet. Szerző és interpretátor rokon lelkek:

Takács-Nagy szemében hasonló fények csillannak meg, a huncut gyermeki tréfától a csalódás könnyeiig, hogy aztán a következő témánál újra boldog szikrák cikázzanak közte és a zenekar között.

Takacs-NagyGabor1-100415.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Nem véletlen, hogy a világon mindenütt szeretettel fogadja zenekar és közönség egyaránt. A hangverseny első műsorszámaként a K. 201-es A-dúr szimfóniát vezényli, amely a fiatalkori szimfóniák sorába tartozik, de a 18 éves Mozart már érett, tökéletes alkotása, telve derűvel és jókedvű ragyogással.

A szimfóniát követő mű, az ephiteton ornans-nál maradva, egy másik gyermeki képet mutat, a dac, a nyugtalanság, a csakazértis küzdelmes érzelmi láncolata fedezhető fel a szopránáriában. A mű keletkezése köré szőtt legenda is ráerősít a Don Giovanni-korszakban írt virtuóz darab kicsit rossz-gyerekes történetére, hiszen a korabeli pletykák szerint, amolyan „na csináld meg, ha tudod” fricskázás. Egy, az érvényesüléséhez minden eszközt bevető énekesnő követelőző akaratára született 15 perces, az előadó teljes tudását és erejét igénybe vevő, harcias darab népszerűségében vetekszik az Éj királynő áriájával.

Baráth Emőke és a Liszt Ferenc Kamarazenekar már tomboló sikert ért el előadásával a 2020-as Kaposfesten, most ez Szegeden és fővárosban ismétlődhet meg.

BarathEmoke-100414.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A szünet után, továbbra is Takács-Nagy dirigálásával, a legismertebb hazai kamarazenekar újabb, a vonószenekari repertoár bővítését célzó vállalkozásának lehetünk tanúi. A hat Grieg-dal zenekari átiratban ősbemutatóként hangzik el, új minőségében válhat még népszerűbbé, hiszen Baráth Emőke éteri szépségű hangja mellé a kamaraegyüttes kísérete ad új színeket és árnyalatokat. A csodás romantikus ciklus a Grieg-házaspár válságos és szomorú életszakasza után, az újrakezdés bizakodó hangulatában, az 1884-89 közötti években keletkezett. Goethe és Heine mellett a korszak romantikus német költőinek népszerű, rokokóba hajló megzenésített emlékkönyv-versei korabeli slágerdallamokká, vidám-szomorú, dúdolható, visszaidézhető, klasszikus zenei kedvencekké váltak.

A koncert végén pedig Grieg egyetlen teljességében elkészült és fennmaradt vonósnégyese hangzik el, LFKZ-s virtuóz előadásban, négy helyett tizenhatan, szoros művészi egységben, gazdagabb hangzásban mutatják be a 1878-ban keletkezett, nagyívű alkotást.

Az előadást a szegedi közönség 2022. január 20-án este a Nemzeti Színházban, a budapesti publikum 23-án a Zeneakadémián élvezheti.

20220123-100414.png

Mozart és Grieg - Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Mozart és Grieg

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Művészeti vezető: Várdai István

Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik: Baráth Emőke (ének)

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Műsor:

  • Mozart: A-dúr szimfónia, K. 201
  • Mozart: Bella mia fiamma – hangversenyária, K. 528

---

  • Grieg: Hat dal, op. 48 – vonószenekari kísérettel, Ari Rabenu átiratában
  • Grieg: 1., g-moll vonósnégyes, op. 27 — vonószenekari előadásban

 

Jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott melléklet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.