Klasszikus

Grieg és Mozart – Szegeden és Budapesten

2022.01.10. 10:55
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar a hazai és a nemzetközi porondokon rendkívül népszerű szopránnal, a Müpa - Évad Művésze Baráth Emőkével és korszakunk egyik legnagyobb hatású dirigensével, Takács-Nagy Gáborral két egészen különböző zeneszerző karakter, két egymástól távoli zenei világ bemutatására szövetkezett.

Mozart és Grieg – Közép-Európa és Skandinávia, klasszika és romantika, az örök gyermek nyitott szilajsága és a felnőtt fegyelmezettség burkát feszegető érzelmek – még sorolhatnánk a párhuzamba állítható ellentéteket. A közönséget a Liszt Ferenc Kamarazenekar ezen a koncerten ismét zenei meglepetéssel kényezteti, miközben a változatosság az előadók számára is lehetőséget ad tehetségük és tudásuk gazdag palettájának megvillantására.

Mozart állandósult jelzőjét magától a karmestertől, Takács-Nagy Gábortól kölcsönöztük, ő aposztrofálta a művészt az örök gyermek zeneszerzőnek, az ártatlan rácsodálkozónak, a teljes életműre rávetítve ezt a zenében megfogalmazott életszemlélet. Szerző és interpretátor rokon lelkek:

Takács-Nagy szemében hasonló fények csillannak meg, a huncut gyermeki tréfától a csalódás könnyeiig, hogy aztán a következő témánál újra boldog szikrák cikázzanak közte és a zenekar között.

Takacs-NagyGabor1-100415.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Nem véletlen, hogy a világon mindenütt szeretettel fogadja zenekar és közönség egyaránt. A hangverseny első műsorszámaként a K. 201-es A-dúr szimfóniát vezényli, amely a fiatalkori szimfóniák sorába tartozik, de a 18 éves Mozart már érett, tökéletes alkotása, telve derűvel és jókedvű ragyogással.

A szimfóniát követő mű, az ephiteton ornans-nál maradva, egy másik gyermeki képet mutat, a dac, a nyugtalanság, a csakazértis küzdelmes érzelmi láncolata fedezhető fel a szopránáriában. A mű keletkezése köré szőtt legenda is ráerősít a Don Giovanni-korszakban írt virtuóz darab kicsit rossz-gyerekes történetére, hiszen a korabeli pletykák szerint, amolyan „na csináld meg, ha tudod” fricskázás. Egy, az érvényesüléséhez minden eszközt bevető énekesnő követelőző akaratára született 15 perces, az előadó teljes tudását és erejét igénybe vevő, harcias darab népszerűségében vetekszik az Éj királynő áriájával.

Baráth Emőke és a Liszt Ferenc Kamarazenekar már tomboló sikert ért el előadásával a 2020-as Kaposfesten, most ez Szegeden és fővárosban ismétlődhet meg.

BarathEmoke-100414.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A szünet után, továbbra is Takács-Nagy dirigálásával, a legismertebb hazai kamarazenekar újabb, a vonószenekari repertoár bővítését célzó vállalkozásának lehetünk tanúi. A hat Grieg-dal zenekari átiratban ősbemutatóként hangzik el, új minőségében válhat még népszerűbbé, hiszen Baráth Emőke éteri szépségű hangja mellé a kamaraegyüttes kísérete ad új színeket és árnyalatokat. A csodás romantikus ciklus a Grieg-házaspár válságos és szomorú életszakasza után, az újrakezdés bizakodó hangulatában, az 1884-89 közötti években keletkezett. Goethe és Heine mellett a korszak romantikus német költőinek népszerű, rokokóba hajló megzenésített emlékkönyv-versei korabeli slágerdallamokká, vidám-szomorú, dúdolható, visszaidézhető, klasszikus zenei kedvencekké váltak.

A koncert végén pedig Grieg egyetlen teljességében elkészült és fennmaradt vonósnégyese hangzik el, LFKZ-s virtuóz előadásban, négy helyett tizenhatan, szoros művészi egységben, gazdagabb hangzásban mutatják be a 1878-ban keletkezett, nagyívű alkotást.

Az előadást a szegedi közönség 2022. január 20-án este a Nemzeti Színházban, a budapesti publikum 23-án a Zeneakadémián élvezheti.

20220123-100414.png

Mozart és Grieg - Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Mozart és Grieg

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Művészeti vezető: Várdai István

Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik: Baráth Emőke (ének)

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Műsor:

  • Mozart: A-dúr szimfónia, K. 201
  • Mozart: Bella mia fiamma – hangversenyária, K. 528

---

  • Grieg: Hat dal, op. 48 – vonószenekari kísérettel, Ari Rabenu átiratában
  • Grieg: 1., g-moll vonósnégyes, op. 27 — vonószenekari előadásban

 

Jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott melléklet.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.