Klasszikus

Griegnek tisztelegnek

2007.04.21. 00:00
Ajánlom
Magyar-norvég zeneünnepet tart két koncerttel a Budapesti Filharmóniai Társaság a Magyar Állami Operaházban. Az április 23-i és 24-i hangversenyen - Edvard Grieg halálának 100. évfordulója alkalmából - három műből hallhatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság igen régóta játssza előszeretettel a norvég zeneszerzők legismertebbikének műveit. Már Grieg életében, 1891. január 14-én megszólaltatták a Peer Gynt című színpadi kísérőzenéből készült I. szvitet. A Vigadóban a karmester Erkel Sándor volt. Az 1843-ban született Grieg a klasszikus zene számos műfajában alkotott maradandót, de legismertebbé talán valóban az Ibsen Peer Gynt-jéhez írott műve vált. Dalaiban, zongoraműveiben, kamarazenéjében félreismerhetetlenül egyedi stílusa a korabeli Európa romantikáját ötvözi a norvég hagyományokkal. E ponton érdekes a párhuzam a 2007-ben szintén jubiláló Kodály Zoltán munkásságával, hiszen Grieg is kiemelt fontosságot tulajdonított a népzenének.

Visszatérve a Budapesti Filharmóniai Társaság és Grieg kapcsolatára, az első koncertet még számos Peer Gynt követte, de például 1984-ben bemutatták Grieg: Bergliot című melodrámáját, amelyen Márkus Emília szavalt. 1900-ban hat alkalommal is Grieg volt repertoáron, főképp Kerner István vezényletével. Dohnányi is vezényelt Grieg műveket az együttes élén, mind a négyszer a már említett legismertebb mű egy részét. 1995-ben kétszer egymás után a ragyogó, s azóta már meghalt Viotti vezényelte az a-moll zongoraversenyt, Csík Laura közreműködött. S legutóbb 2005-ben Rico Saccani vezényelte - ugyancsak kétszer - e művet, ez esetben Vanessa Wagner zongorázott.

(2007. ápirlis 23 és 24. 19:30 Magyar Állami Operaház (Budapest) - a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje; Grieg: Peer Gynt - kísérőzene; Holberg- szvit; Sigurd Jorsalfar - három részlet a kísérőzenéből; km.: Fodor Gabriella, Gál Erika, Massányi Viktor (ének), a Magyar Állami Operaház Énekkara (karig.: Szabó Sipos Máté); vez.: Oberfrank Péter - Dohnányi-bérlet, illetve
Mahler-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.