Klasszikus

Griegnek tisztelegnek

2007.04.21. 00:00
Ajánlom
Magyar-norvég zeneünnepet tart két koncerttel a Budapesti Filharmóniai Társaság a Magyar Állami Operaházban. Az április 23-i és 24-i hangversenyen - Edvard Grieg halálának 100. évfordulója alkalmából - három műből hallhatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság igen régóta játssza előszeretettel a norvég zeneszerzők legismertebbikének műveit. Már Grieg életében, 1891. január 14-én megszólaltatták a Peer Gynt című színpadi kísérőzenéből készült I. szvitet. A Vigadóban a karmester Erkel Sándor volt. Az 1843-ban született Grieg a klasszikus zene számos műfajában alkotott maradandót, de legismertebbé talán valóban az Ibsen Peer Gynt-jéhez írott műve vált. Dalaiban, zongoraműveiben, kamarazenéjében félreismerhetetlenül egyedi stílusa a korabeli Európa romantikáját ötvözi a norvég hagyományokkal. E ponton érdekes a párhuzam a 2007-ben szintén jubiláló Kodály Zoltán munkásságával, hiszen Grieg is kiemelt fontosságot tulajdonított a népzenének.

Visszatérve a Budapesti Filharmóniai Társaság és Grieg kapcsolatára, az első koncertet még számos Peer Gynt követte, de például 1984-ben bemutatták Grieg: Bergliot című melodrámáját, amelyen Márkus Emília szavalt. 1900-ban hat alkalommal is Grieg volt repertoáron, főképp Kerner István vezényletével. Dohnányi is vezényelt Grieg műveket az együttes élén, mind a négyszer a már említett legismertebb mű egy részét. 1995-ben kétszer egymás után a ragyogó, s azóta már meghalt Viotti vezényelte az a-moll zongoraversenyt, Csík Laura közreműködött. S legutóbb 2005-ben Rico Saccani vezényelte - ugyancsak kétszer - e művet, ez esetben Vanessa Wagner zongorázott.

(2007. ápirlis 23 és 24. 19:30 Magyar Állami Operaház (Budapest) - a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje; Grieg: Peer Gynt - kísérőzene; Holberg- szvit; Sigurd Jorsalfar - három részlet a kísérőzenéből; km.: Fodor Gabriella, Gál Erika, Massányi Viktor (ének), a Magyar Állami Operaház Énekkara (karig.: Szabó Sipos Máté); vez.: Oberfrank Péter - Dohnányi-bérlet, illetve
Mahler-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.