Klasszikus

Griegnek tisztelegnek

2007.04.21. 00:00
Ajánlom
Magyar-norvég zeneünnepet tart két koncerttel a Budapesti Filharmóniai Társaság a Magyar Állami Operaházban. Az április 23-i és 24-i hangversenyen - Edvard Grieg halálának 100. évfordulója alkalmából - három műből hallhatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság igen régóta játssza előszeretettel a norvég zeneszerzők legismertebbikének műveit. Már Grieg életében, 1891. január 14-én megszólaltatták a Peer Gynt című színpadi kísérőzenéből készült I. szvitet. A Vigadóban a karmester Erkel Sándor volt. Az 1843-ban született Grieg a klasszikus zene számos műfajában alkotott maradandót, de legismertebbé talán valóban az Ibsen Peer Gynt-jéhez írott műve vált. Dalaiban, zongoraműveiben, kamarazenéjében félreismerhetetlenül egyedi stílusa a korabeli Európa romantikáját ötvözi a norvég hagyományokkal. E ponton érdekes a párhuzam a 2007-ben szintén jubiláló Kodály Zoltán munkásságával, hiszen Grieg is kiemelt fontosságot tulajdonított a népzenének.

Visszatérve a Budapesti Filharmóniai Társaság és Grieg kapcsolatára, az első koncertet még számos Peer Gynt követte, de például 1984-ben bemutatták Grieg: Bergliot című melodrámáját, amelyen Márkus Emília szavalt. 1900-ban hat alkalommal is Grieg volt repertoáron, főképp Kerner István vezényletével. Dohnányi is vezényelt Grieg műveket az együttes élén, mind a négyszer a már említett legismertebb mű egy részét. 1995-ben kétszer egymás után a ragyogó, s azóta már meghalt Viotti vezényelte az a-moll zongoraversenyt, Csík Laura közreműködött. S legutóbb 2005-ben Rico Saccani vezényelte - ugyancsak kétszer - e művet, ez esetben Vanessa Wagner zongorázott.

(2007. ápirlis 23 és 24. 19:30 Magyar Állami Operaház (Budapest) - a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje; Grieg: Peer Gynt - kísérőzene; Holberg- szvit; Sigurd Jorsalfar - három részlet a kísérőzenéből; km.: Fodor Gabriella, Gál Erika, Massányi Viktor (ének), a Magyar Állami Operaház Énekkara (karig.: Szabó Sipos Máté); vez.: Oberfrank Péter - Dohnányi-bérlet, illetve
Mahler-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.