Klasszikus

Grimaszok és passió - Sziget, 5. nap

2007.08.13. 00:00
Ajánlom
Bevallom, fáradok. Hosszútávú mélyalvásban tuti, hogy nyernék a Ki mit tud?-on. A baj nem is azzal van, hogy az alvást leszámítva tulajdonképpen kint élek, hanem azzal, hogy csúsznak a programok. Így amit kitalálok reggel, hogy egymás után szépen megnézem, általában fedik egymást, vagy mire vége az egyiknek, a másik helyen akkora a tömeg, hogy nem jutok be a sátorba.

Kora délután végre beváltottam az egy éve gyűjtögetett Túró Rudi papírokat. 490 darab csomagolást adtam egy pólóért, egy francia bugyiért és két passtartóért. Mondjuk, ha ezt beszorzom a szigeti Túró Rudi árral, akkor 34.400 forintomba került. De hát, ha év közben amúgy is elfogy… Sajnos kispárnát és törölközőt már nem kaptam, azokat kora reggel elviszik az ottalvós királyok. Ez után nagy ténfergés, nézelődés következett, este hétig nem nagyon történik semmi konkrét. (Utána pedig torlódunk, ugye…) A Guinness Rekord Színpadon éjjel-nappal zenélnek, a zenekarok közti átállás maximum öt perc, így lehet érvényes a világcsúcs. Épp az Elise zenekar NDK-cseregyerek kinézetű, szerintem tizenhat éves énekese hörögte a mikrofonba a Balu kapitány főcímdalának metál változatát. Utánuk a Grünnia zenekar zenélt igen magas színvonalon. Gyors számaikban az angolszász rockzene, lassabb dalaikban a latinos jazz szeretetét véltem fölfedezni. Fincsi volt.

Az Octopus Sátorban hétkor kezdődött volna a rejtélyes című Da capo al Fine – János-passió másképp című előadás. Rém kíváncsi voltam, hogy mit takar a másképp. Erre még várnom kellett, ugyanis egyelőre a lámpák és a projektorok beállítását nézhettem csupán. Nyolckor a Színház és Táncsátor melletti füvön a francia Fabian Kachev grimaszolóművész műsorára nagy tömeg verődött össze - nem véletlenül. Kachev rövid történeteket játszott el, amelyekben az összes hanghatást ő produkálta. Volt víz alatt bugyborékoló ember (annyira élethű volt, hogy csalásra gyanakodtam, pedig nem), szél, autósuhanás, kutyaugatás, békabrekegés, kocsiablak letekerése, angol nyelvlecke, autóduda, karambol, vadászat… Minden figurát gesztusokkal is jelzett. Olyan volt, mint egy három dimenziós Menő Manó. Főként angol szavakkal, szótöredékekkel kísérte-magyarázta a szituációkat, de időnként teljesen tisztán magyarul is megszólalt. ("Örömmel mutatom be a Renault új modelljét." "Nagy szél fúj az Alföldön." "Helló,, Budapest, helló, Sziget Fesztivál!") Az autó rádiócsatorna keresőjébe egy operaária után még miniszterelnökünket is belekomponálta. Kár, hogy csak egyszer lép föl, pedig ottalvós hetijegye van...

 
 

Kachev műsorának utolsó jelenetét nem láttam, mert siettem vissza az Octopusra abban a hitben, hogy fél kilenckor már rég megy a János-passió. Tévedtem, a kivetítőkkel még mindig gond volt. Végül fél óra múlva elkezdődött. A rendező, Paál Gergely köszöntött minket, és elmondta, azért különleges az előadás, mert a színészek egy része nem hall. A produkció is ennek jegyében született: a János-passióból vett részeket végigjelelték. A tulajdonképpeni főszereplő, a Pilátust játszó színész a Prológban vallott a hittel való kapcsolatáról és elmondta azt is, hogy több éve a Baltazár Színház tagja. (Ez a társulat Magyarország talán legtiszteletreméltóbb együttese: csak sérült és fogyatékos fiatalokból áll.) Jézus történetét összekötő szövegként prózában hallottuk, a kivetítőkön mai tévéműsorokból felvett, eltorzított képekkel és hangokkal. Nyilván a vetítés segítette a nem hallókat abban, hogy tudják, hol tartunk, mikor kell bejönni, felállni, kimenni. A rendező a színpad előtt guggolva vezényelte végig a kórust megtestesítő három, saját szólamát (szoprán, mezzo, alt) jelelő hölgyet. A két halló táncos fantasztikus munkával, tekintetekkel, kézmozdulatokkal irányította a színészeket.

 
 

Az előadás összességében színház is volt meg nem is. Egészen más értékeket mutatott fel, mint egy "rendes" színházi előadás. Bach zenéje hihetetlen módon támogatta a produkciót, az elementáris erő szembesített a színpadon látható emberi fogyatékossággal, ugyanakkor a szenvedéstörténet párhuzamot vont a fogyatékkal élők társadalomban való elfogadásával.

A nap végén megkíséreltem bejutni a Jazz Színpadra, a francia trombitás, Erik Truffaz koncertjére. Eredménytelen voltam. Kint viszont a környező kocsmákból és színpadoktól hallatszódó zenei kavalkád miatt, csöpögő esőben élvezhetetlen volt. Kénytelen voltam hazamenni. Remélem, holnap kevésbé kaotikus napom lesz.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.