Klasszikus

Gruberova a Nemzeti Hangversenyteremben énekel

2005.09.03. 00:00
Ajánlom
Gaetano Donizetti keveset játszott, 1837-ben született történelmi nagyoperája, a Roberto Devereux hangzik el szeptember 10-én, szombaton 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. Az olasz nyelvű, koncertszerű előadásban Elisabetta szerepét Edita Gruberova énekli.

A címszerepben a prágai, a bécsi és a berlini operaházak visszatérő sztárvendége, Michal Lehotsky fiatal szlovák tenor, Nottingham szerepében a számos versenygyőzelem után Berlin, Bécs, Salzburg és Stockholm operaszínpadait meghódító Albert Schagidullin orosz bariton, Sara szerepében pedig az ugyancsak számos verseny nagydíját birtokló fiatal magyar mezzoszoprán, Ulbrich Andrea lesz hallható.

A hírhedten nehéz, „nyaktörő” futamokkal, hatalmas hangközugrásokkal és „elénekelhetetlen” magasságokkal megtűzdelt főszerepet a sajtó által csak „prima donna assolutának”, a bel canto királynőjének tartott Edita Gruberova énekli. „Még egyetlen bel canto szerepet sem tanulmányoztam és érleltem annyi ideig, mint Elisabettáét” – nyilatkozta Gruberova 1990-ben, amikor Bécsben először énekelte a szerepet. Elisabettaként nyújtott alakítása kapcsán a kritika nem csak a Gruberovát mindig jellemző tökéletes technikai megvalósítást emelte ki, hanem drámai kifejezőerejét is. A Shakespeare királydrámáihoz hasonlóan szövevényes cselekmény kivételes színészi adottságokat kíván, s hogy ez nem okoz gondot Gruberovának, ahhoz nagyban hozzájárulnak kivételes adottságai, amelyeknek köszönhetően nagyobb repertoárral rendelkezik, mint számos pályatársa. Hatalmas hangterjedelme és gazdag hangszínpalettája nemcsak koloratúr-, de drámai és lírai szoprán szerepeket is megközelíthetővé tesz számára.

Az est érdekessége, hogy Gruberovát szülővárosának zenekara, a pozsonyi Szlovák Filharmonikus Zenekar kíséri. Az együttest irányító Friedrich Haider Bécsben végezte tanulmányait, legfőbb mesterének Nikolaus Harnoncourt-t tartja. Vendégkarmester Európa több jelentős operaházában (Stuttgart, Strasbourg, Hamburg, Barcelona stb.), és Richard Strauss összes zenekari dalának lemezfelvételével számos díjat nyert. A koncertszerű előadáson a Nemzeti Énekkar is közreműködik (karigazgató: Antal Mátyás).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.