Klasszikus

Gulyásért bárhová

2009.04.27. 00:00
Ajánlom
Hogy mivel győzte meg Cecilia Bartolit Fischer Ádám arról, jöjjön Budapestre? A gulyással, amit először New Yorkban, az Aida premierje után főzött a magyar karmester. Fischer javít: nem Aida, hanem Cosí fan tutte volt az a bemutató.

Közel húsz éve ismerik egymást, dolgoztak együtt operában, áriaesten, lemezfelvételen. De Fischer Ádám másért tartja nagy művésznek Cecilia Bartolit, mint általában. Számára az a fontos, hogy Bartoli megváltoztatja az éneklésről alkotott sztereotípiákat, hogy népszerűségét arra használja, hogy a zeneszerzőket szolgálja, hogy nem biztonsági játékot játszik, hanem ismeretlen zeneszerzők és művek kiadásáról győzi meg a kiadókat.

És ennek az elhivatottságnak egy apró sikere az is, hogy Vivaldi-albuma és Mozart Requiemje nálunk is aranylemez lett. Az énekesnő meglepődik, örömétől hirtelen még több ragyogás veszi körül, és Vivaldit éljenzi. Majd komolyra váltva arról beszél, mennyit tanult mestereitől, Barenboimtól, Fischer Ádámtól, Schiff Andrástól, hogy a jó és rossz zenésztől egyaránt lehet tanulni, ha mást nem, alázatot a tanuláshoz.

A terv sok, az élet rövid - állapítja meg enigmatikusan Cecilia Bartoli, hogy aztán csillogó szemmel beszéljen terveiről, arról, hogy Monteverdi és a reneszánsz felé készül időutazni, és arról, hogy mennyire lenne kedve kortárs zeneszerzőkkel dolgozni, akik neki, az ő hangjára komponálnának műveket. Az idő- és próbaigényes opera-előadásokból továbbra is évi egyet-kettőt vállal, energiáit áriaestekre összpontosítja.

Cecilia Bartoli három budapesti fellépése a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház együttműködése keretében valósul meg. Az április 29-i hangverseny helyszíne az Operaház, műsorát Haydn és Mozart kompozícióiból állította össze a művésznő, akinek partnere a Magyar Állami Operaház Zenekara lesz, Fischer Ádám vezényletével. Május 1-jén, a Müpában a 250 esztendeje elhunyt Händelnek állít emléket Cecilia Bartoli a komponista Rómában, majd később másutt, de olasz nyelven írt oratórikus műveinek részleteivel, a korhű hangszereken játszó Bázeli Kamarazenekar közreműködésével. A május 4-i, ugyancsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett esten a belcanto legendás mezzoszopránja, Maria Malibranra emlékezik Rossini, Donizetti, Mendelssohn és a kor más divatos szerzőinek koloratúr áriáival, az ugyancsak historikus instrumentumokkal érkező La Scintilla Zenekar társaságában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.