Klasszikus

Gwendolyn Masinnel turnézik az Anima Musicae

2024.03.28. 15:35
Ajánlom
Törökország több városában is koncertet ad a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar napjaink egyik legsokoldalúbb hegedűművészével, Gwendolyn Masinnel.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A hazai közönség számára sem ismeretlen a magyar származású művész neve, hiszen nemrég a Magyar Zene Házában, korábban pedig a Nemzeti Filharmonikusokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Savaria Szimfonikus Zenekarral is hallhatták játékát.

Gwendolyn Masin már tanulmányai alatt is számos helyen megfordult a világban.

Édesanyja a kiváló zenepedagógus, Kelemen Mária, később pedig olyan mesterekkel dolgozhatott, mint Igor Ozim, Ana Chumachenco, Zakhar Bron és Shmuel Ashkenasi.

A koncertezés mellett nagy hangsúlyt fektet a tanításra is, világszerte tart mesterkurzusokat, saját kiadású hegedűiskoláját pedig több nemzetközi díjjal is jutalmazták. Mindemellett Svájc legrangosabb kamarazenei eseményének, a GAIA Zenei Fesztiválnak alapítója és művészeti igazgatója, melyen legutóbb olyan világhírű művészek léptek fel, mint Kirill Troussov, Alexander Sitkovetsky, Frankl Péter, José Gallardo vagy Várdai István.

Áprilisi turnéjukon az Anima Musicae Kamarazenekarral Isztambulban, valamint a török fővárosban, Ankaraban adnak koncerteket két rangos fesztivál keretein belül.

Animaisztambul-133421.jpg

Az isztambuli koncert plakátja (Fotó/Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Április 17-én az isztambuli İş Sanat Fesztiválon lépnek fel, melyen a jazz, a világzene és a komolyzene legkiválóbb művészei fordulnak meg évről-évre. Gwendolyn Masinnel első alkalommal lép fel a kamarazenekar, Saint-Saëns és Ravel virtuóz műveit adják elő, valamint Dvořak és Hugo Wolf művei is felcsendülnek az Is Kuleleri Koncertteremben.

Másnap már az Ankarai Zenei Fesztiválon lépnek fel a művészek, ezúttal magyar műveket is csempészve a műsorba:

Liszt II. magyar rapszódiáját és Bartóktól a Román nép táncokat is elhozzák a török közönségnek, valamint Ahmed Adnan Saygun zenéjével is kedveskednek a helyi hallgatóságnak,

a 100 éves magyar-török barátsági és együttműködési szerződés előtt is tisztelegve.

Igazán emlékezetes koncertekre számíthat az isztambuli és ankarai közönség, hiszen Gwendolyn Masin és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyein a magyar és más nemzetek kultúrájának találkozását élvezhetik egy rendkívül színes komolyzenei műsoron keresztül.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gwendolyn Masin (fotó/forrás: Böröcz Balázs / Anima Musicae Kamarazenekar)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.