Klasszikus

Gyász és vidám zene

2003.09.14. 00:00
Ajánlom
Az utolsó Buenos Aires-i napon, a koncert után Szőnyi Ferenc magyar nagykövet vendégei voltunk, megnéztük a híres argentin tangót. A kis színpadon pici zenekar játszott, zongora, hegedű, nagybőgő, három tangóharmonika. Ők hárman egyik térdükre helyezték a hangszer közepét, kihúzták, betolták, közben a három tartó láb tökéletesen egyszerre mozgott, lüktetett a tánc ritmusára.

A tangó gyönyörű, a táncosnők lehetetlenül magassarkú cipőben, hosszan kivágott szoknyákban pörögtek egyik lábuk körül, bemutatva a legmeglepőbb variációkat. Végre hallhattam itt Astor Piazzola darabokat az eredeti közegben, teljesen autentikus előadásban, sajnos fülsüketítően felerősítve.

Négyórás buszozás után értünk ma Rosarioba, és este a színházban szomorú hír fogadott. A koncertünk szponzora, a város híres, közismert mecénása, aki a zene mellett számos iskola, kórház nagylelkű támogatója volt, tegnap autóbalesetben meghalt. Beszéddel és egyperces gyásszünettel kezdődött a koncert. Utána be kellett jönnöm a színpadra, és el kellett kezdenem Sztravinszkij Kártyajáték balettzenéjét, ami kifejezetten vidám, játékos darab. Műsorváltozásra nem volt lehetőség, arra sem, hogy akármivel áthidaljuk ezt a lehetetlen hangulatváltozást.

Borzasztó nehéz volt bejönni, meghajolni, látni a komor, megdöbbent arcokat, megfordulni és beinteni az első akkordot. Harsány, szinte cirkuszi motívumokkal indul ez a zene, az ellentét döbbenetes lehetett egy-két perccel a gyászhír bejelentése után. Nem volt mit tenni, játszani kellett, vállalni a vidám balettzenét, azt, hogy az élet megy tovább. A közönság a szokásosnál többet, erősebben tapsolt, úgy éreztem, talán könnyebb is így, hogy ez a darab az embereket egyértelműen visszazökkentette a koncerthangulatba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.