Klasszikus

Gyász és vidám zene

2003.09.14. 00:00
Ajánlom
Az utolsó Buenos Aires-i napon, a koncert után Szőnyi Ferenc magyar nagykövet vendégei voltunk, megnéztük a híres argentin tangót. A kis színpadon pici zenekar játszott, zongora, hegedű, nagybőgő, három tangóharmonika. Ők hárman egyik térdükre helyezték a hangszer közepét, kihúzták, betolták, közben a három tartó láb tökéletesen egyszerre mozgott, lüktetett a tánc ritmusára.

A tangó gyönyörű, a táncosnők lehetetlenül magassarkú cipőben, hosszan kivágott szoknyákban pörögtek egyik lábuk körül, bemutatva a legmeglepőbb variációkat. Végre hallhattam itt Astor Piazzola darabokat az eredeti közegben, teljesen autentikus előadásban, sajnos fülsüketítően felerősítve.

Négyórás buszozás után értünk ma Rosarioba, és este a színházban szomorú hír fogadott. A koncertünk szponzora, a város híres, közismert mecénása, aki a zene mellett számos iskola, kórház nagylelkű támogatója volt, tegnap autóbalesetben meghalt. Beszéddel és egyperces gyásszünettel kezdődött a koncert. Utána be kellett jönnöm a színpadra, és el kellett kezdenem Sztravinszkij Kártyajáték balettzenéjét, ami kifejezetten vidám, játékos darab. Műsorváltozásra nem volt lehetőség, arra sem, hogy akármivel áthidaljuk ezt a lehetetlen hangulatváltozást.

Borzasztó nehéz volt bejönni, meghajolni, látni a komor, megdöbbent arcokat, megfordulni és beinteni az első akkordot. Harsány, szinte cirkuszi motívumokkal indul ez a zene, az ellentét döbbenetes lehetett egy-két perccel a gyászhír bejelentése után. Nem volt mit tenni, játszani kellett, vállalni a vidám balettzenét, azt, hogy az élet megy tovább. A közönság a szokásosnál többet, erősebben tapsolt, úgy éreztem, talán könnyebb is így, hogy ez a darab az embereket egyértelműen visszazökkentette a koncerthangulatba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.