Klasszikus

Gyászos hétvége - elhunyt Szőllősy és Stockhausen

2007.12.10. 00:00
Ajánlom
Ugyanazon a napon, 2007. december 5-én - mintegy összebeszélve - egyszerre távozott közülünk a huszadik század két zeneszerző-óriása: Karlheinz Stockhausen és Szőllősy András.

Mindkét zeneszerző tisztes kort ért meg, Szőllősy volt az idősebb, ő 1921-ben született az erdélyi Szászvárosban, míg pályatársa 1928-ban, a Köln közelében található Mödrathban. Stockhausen a szerializmus Schönberg utáni korszakának vezéralakja volt: a Darmstadti iskolaként emlegetett zeneszerzői kör - Stockhausen mellett Boulez és még sokan mások - éppen abban az időszakban számított Európa legmerészebb iskolájának, amikor Magyarországon Szőllősy elsősorban filmzenéken, rádiójátékokon és színpadi kísérőzenéken formálta a későbbi mesterművek érett zeneszerzőjének egyéni hangját, mesterségbeli tudását. E második "tanulóidőszak" mégis idézőjellel írandó, hiszen Szőllősy hatvannál is több film- és színpadi zenéje nemcsak előtanulmányok, hanem az alkalmazott zeneszerzés tökéletes példányai.

Az igazi áttörést Szőllősy számára a III. Concerto hozta, amellyel 1970-ben Párizsban elnyerte az UNESCO Nemzetközi Zeneszerző Seregszemléjén a legjobb kompozíciónak járó díjat. Innen kezdve sorra születtek a remekművek, kezdve a Transfigurazioni és a Musica per orchestra (1972) c. opuszokkal egészen 2002-ig, a Kroó György emlékére írt Addio-ig. 1971-ben Erkel, 1985-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, kétszer kapott Bartók-Pásztory-díjat (1986, 1988), 2006-ben Magyar Köztársasági Érdemrendet, 2007-ben pedig Széchenyi-díjat kapott. Zenetudósként Bartók, és egykori tanára, Kodály kutatójaként számított megkerülhetetlen tekintélynek.

Stockhausen neve a zenetörténetben valószínűleg örökre összefonódott az elektronikus zenével - e zeneszerzői technikáknak nemcsak felfedezője és alkalmazója, de legnagyobb hatású oktatója is volt. Kölnben folytatta tanulmányait, majd Párizsban Messiaen tanítványa volt. Kölnbe visszatérve évtizedeken át a WDR iskolateremtő elektronikus zenei stúdiójának munkatársa, majd vezetője volt. A kilencvenes években Kürtenben alapított zeneszerzői iskolát, s 2004-ben még megérhette az opus magum-a, a Licht befejezését, amelyen közel három évtizeden át dolgozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.