Klasszikus

Gyémánt a föld porában

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
A Korunk zenéje 2007 sorozat keretében a Filharmónia Kht. és a Magyar Rádió közös rendezésében hangverseny lesz az Olasz Kultúrintézet nagytermében október 5-én, pénteken este fél nyolc órai kezdettel. A koncerten Tristan Murail, Kaija Saariaho, Ligeti György és Láng István művei csendülnek fel. Énekel Meláth Andrea, vezényel Tihanyi László.

Láng István darabjának, a Gyémánt a föld porában című oratóriumának ez lesz az ősbemutatója. Orbán Ottó verseire írt zeneműről, amelyet 2004. május 3. és október 21. között komonált, így vall a zeneszerző: "Orbán Ottó fiatalkori érzékiségteli verseire, az Országos Filharmónia megbízásából, 1984-85 fordulóján írtam "Három zenekari dal" című, majd’ félórás ciklusomat. A bemutatóra 1986. október 10-én került sor. A szólista Polgár László, a karmester az ÁHZ élén Eötvös Péter volt.

Húsz évvel később, 2004-ben – felkérés adta lehetőség nélkül – fordultam ismét Orbán Ottóhoz. A 2002-ben megjelent "Az éjnek rémjáró szaka" kötetében újraolvashattam a folyóiratokból ismert versek mellett a hátrahagyottakat is.

A költő betegség-sújtotta utolsó éveit meghatározta az állandó figyelemmel kísért és keményen reflektált, kataklizmáktól terhelt – legszebb vágyainkat sokszor ki nem teljesítő – külvilág összefonódása a halál közeliségének tudatával. E kettős szorítás kínzó tűrhetetlensége, majd a belenyugvásból az egyik hátrahagyott vers fényre-törekvő sorai késztettek művem megírására.

A nagyforma követi a kiválasztott sorok sugallta sebességeket. Ezért három gyors tétel után két lassú jön, úgy, hogy a harmadik vége már lassúra vált és ez a lassú megszakítás nélkül belesimul a negyedik tételbe. Ezzel az elrendezéssel harmonizál a nem szokványos összeállítású szimfonikus zenekar, mely minden tekintetben egyenrangú a szólista nélküli férfikarral."

(2007. október 5. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának koncertje; Láng István: Gyémánt a föld porában - oratórium Orbán Ottó verseire (ősbemutató); Tristan Murail: La dynamique des fluides (magyarországi bemutató); Kaija Saariaho: Adriana Songs (magyarországi bemutató); Ligeti György: Clocks and Clouds; km.: Meláth Andrea (ének); vez.: Tihanyi László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.