Klasszikus

Gyémánt a föld porában

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
A Korunk zenéje 2007 sorozat keretében a Filharmónia Kht. és a Magyar Rádió közös rendezésében hangverseny lesz az Olasz Kultúrintézet nagytermében október 5-én, pénteken este fél nyolc órai kezdettel. A koncerten Tristan Murail, Kaija Saariaho, Ligeti György és Láng István művei csendülnek fel. Énekel Meláth Andrea, vezényel Tihanyi László.

Láng István darabjának, a Gyémánt a föld porában című oratóriumának ez lesz az ősbemutatója. Orbán Ottó verseire írt zeneműről, amelyet 2004. május 3. és október 21. között komonált, így vall a zeneszerző: "Orbán Ottó fiatalkori érzékiségteli verseire, az Országos Filharmónia megbízásából, 1984-85 fordulóján írtam "Három zenekari dal" című, majd’ félórás ciklusomat. A bemutatóra 1986. október 10-én került sor. A szólista Polgár László, a karmester az ÁHZ élén Eötvös Péter volt.

Húsz évvel később, 2004-ben – felkérés adta lehetőség nélkül – fordultam ismét Orbán Ottóhoz. A 2002-ben megjelent "Az éjnek rémjáró szaka" kötetében újraolvashattam a folyóiratokból ismert versek mellett a hátrahagyottakat is.

A költő betegség-sújtotta utolsó éveit meghatározta az állandó figyelemmel kísért és keményen reflektált, kataklizmáktól terhelt – legszebb vágyainkat sokszor ki nem teljesítő – külvilág összefonódása a halál közeliségének tudatával. E kettős szorítás kínzó tűrhetetlensége, majd a belenyugvásból az egyik hátrahagyott vers fényre-törekvő sorai késztettek művem megírására.

A nagyforma követi a kiválasztott sorok sugallta sebességeket. Ezért három gyors tétel után két lassú jön, úgy, hogy a harmadik vége már lassúra vált és ez a lassú megszakítás nélkül belesimul a negyedik tételbe. Ezzel az elrendezéssel harmonizál a nem szokványos összeállítású szimfonikus zenekar, mely minden tekintetben egyenrangú a szólista nélküli férfikarral."

(2007. október 5. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának koncertje; Láng István: Gyémánt a föld porában - oratórium Orbán Ottó verseire (ősbemutató); Tristan Murail: La dynamique des fluides (magyarországi bemutató); Kaija Saariaho: Adriana Songs (magyarországi bemutató); Ligeti György: Clocks and Clouds; km.: Meláth Andrea (ének); vez.: Tihanyi László)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.