Klasszikus

Gyémánt a föld porában

2007.10.03. 00:00
Ajánlom
A Korunk zenéje 2007 sorozat keretében a Filharmónia Kht. és a Magyar Rádió közös rendezésében hangverseny lesz az Olasz Kultúrintézet nagytermében október 5-én, pénteken este fél nyolc órai kezdettel. A koncerten Tristan Murail, Kaija Saariaho, Ligeti György és Láng István művei csendülnek fel. Énekel Meláth Andrea, vezényel Tihanyi László.

Láng István darabjának, a Gyémánt a föld porában című oratóriumának ez lesz az ősbemutatója. Orbán Ottó verseire írt zeneműről, amelyet 2004. május 3. és október 21. között komonált, így vall a zeneszerző: "Orbán Ottó fiatalkori érzékiségteli verseire, az Országos Filharmónia megbízásából, 1984-85 fordulóján írtam "Három zenekari dal" című, majd’ félórás ciklusomat. A bemutatóra 1986. október 10-én került sor. A szólista Polgár László, a karmester az ÁHZ élén Eötvös Péter volt.

Húsz évvel később, 2004-ben – felkérés adta lehetőség nélkül – fordultam ismét Orbán Ottóhoz. A 2002-ben megjelent "Az éjnek rémjáró szaka" kötetében újraolvashattam a folyóiratokból ismert versek mellett a hátrahagyottakat is.

A költő betegség-sújtotta utolsó éveit meghatározta az állandó figyelemmel kísért és keményen reflektált, kataklizmáktól terhelt – legszebb vágyainkat sokszor ki nem teljesítő – külvilág összefonódása a halál közeliségének tudatával. E kettős szorítás kínzó tűrhetetlensége, majd a belenyugvásból az egyik hátrahagyott vers fényre-törekvő sorai késztettek művem megírására.

A nagyforma követi a kiválasztott sorok sugallta sebességeket. Ezért három gyors tétel után két lassú jön, úgy, hogy a harmadik vége már lassúra vált és ez a lassú megszakítás nélkül belesimul a negyedik tételbe. Ezzel az elrendezéssel harmonizál a nem szokványos összeállítású szimfonikus zenekar, mely minden tekintetben egyenrangú a szólista nélküli férfikarral."

(2007. október 5. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának koncertje; Láng István: Gyémánt a föld porában - oratórium Orbán Ottó verseire (ősbemutató); Tristan Murail: La dynamique des fluides (magyarországi bemutató); Kaija Saariaho: Adriana Songs (magyarországi bemutató); Ligeti György: Clocks and Clouds; km.: Meláth Andrea (ének); vez.: Tihanyi László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.