Klasszikus

Gyengén muzsikálnak a televíziók

2003.07.12. 00:00
Ajánlom
televíziós kínálatnak manapság elenyésző része a zenei mûsor. Bár a közszolgálati csatornákon, az MTV-n és a Duna Televízión rábukkanhatunk komolyzenei adásokra, a kereskedelmi adókról lényegében kiszorult mindenfajta színvonalas zene.

Az alapítása óta kulturális mûsorairól, mûvészfilmkínálatáról, hangverseny-közvetítéseiről híres Duna Televízió zenei palettája már jó ideje korántsem sokszínû. Kelemen Magda – a Duna Tv egyik alapító tagja, vezető zenei szerkesztő – elmondta, hogy a komolyzene rendszeresen kizárólag a összmûvészeti magazinmûsorokban kerül képernyőre. A nagy zeneszerzőinkről – például Bartókról, Kodályról, Dohnányiról – készült dokumentumfilmek a Sziget címû adásban kapnak helyet. A havonta jelentkező Gong címû kulturális magazinban két hete fiatal komponistánk, Gyöngyösi Levente új szerzeménye, az Angyali üdvözlet volt a fő téma. A Gong után a teljes zenemûvet leadták. Kelemen Magda kiemelte a heti rendszerességgel látható Tálentum címû portrésorozatot, ez szintén összmûvészeti mûsor. Ebben a zenészek főleg évfordulókhoz köthetően szerepelnek. Például Ligeti Györgyről nyolcvanadik születésnapja alkalmából készült összeállítás. Sass Sylvia és Tokody Ilona portréja pedig már készülőben van. Naponta kerül képernyőre az Összkép címû negyedórás produkció, amelyben az aktuális zenei eseményekről tájékoztatnak bennünket.
Az ORTT-nél pályázott támogatásból készíthettük el a Duna Televízió első magyar koncertfilmjét – mondta el Kelemen Magda. – Bartók Béla Cantata profana címû remekmûvét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tolmácsolásában a kiscelli mûemlék templomban rögzítettük. Idén még két felvételre van anyagi lehetőségünk, Liszt, Dohnányi és Kodály mûvei kerülhetnek az archívumunkba. Kelemen Magda elmondta azt is, hogy ősztől minden hétvégén fix időpontban komolyzenei koncertek sugárzását tervezik. Megvették például Ránki Dezső prágai előadását és a bécsi Carreras–Rost-koncertet. A szórakoztató zenei kínálatból: július 17-én adják le Gerendás Péter George Harrison-emlékkoncertjének második részét, augusztusban pedig Zoránét. Egész estés operaközvetítést negyedévente terveznek.
A varázsszó sajnos nálunk is a nézettség – állapítja meg Kelemen Magda –, vannak azonban olyan kiváló mûvek, amelyeket egy kulturális csatornának kötelessége sugározni.

MTV: ősztől jobb lehet

A kultúra megjelenítése Európa-szerte háttérbe szorult az elektronikus médiában, ezzel az erősödő trenddel küzdünk mi is a "királyi televízióban” – mondja Dobra János, az MTV mûvészeti szerkesztőségének főszerkesztője. – Horribilis kiadásokat jelent egy-egy hangverseny vagy opera közvetítése, ráadásul legtöbbször a jogdíjak is megfizethetetlenül magasak. Amennyire az anyagi lehetőségeink és a mûsorpolitika engedi, a jelentősebb zenekarok, zenészek és komponisták jubileumairól, premierjeiről készítünk mûsort.
Az opera mûfajára külön odafigyelnek, hiszen a rendezés, a színpadkép és a zene együtt, képileg többet nyújt a nézőnek, mint egy hangverseny. Az Operaház friss rendezéseit, a mai szerzők új operáit igyekeznek bemutatni.
Dobra szerint ilyenkor nem a nézettség számít, hanem hogy megörökítsék ezeket a produkciókat. Sajnos a néző jó esetben havonta egyszer láthat operát az MTV-n – tudtuk meg Dobra Jánostól. Az elmúlt évtizedekhez képest hangversenyt is ritkábban rögzítenek. Legutóbb mégis több összeállítást bemutattak a Budapesti Tavaszi Fesztivál produkcióiból. – Sokat várunk attól, hogy hosszú idő után elnök került a televízió élére – mondta Dobra. – Ôsszel indul az új mûsorstruktúra, amelyben vélhetőleg a mûvészeti mûsorok is rendszeres sávot kapnak. Ezzel ûrt töltenénk be a közszolgálati televíziózásban. Ha az igényes zene rendszeresen mûsort kapna az MTV-n, és a néző tudná, hogy hetente mikor láthat operát, balettot, portrémûsort vagy mûvészeti magazint, akkor a mûvészetkedvelő közönség odakapcsolna a közszolgálatira – mondja a mûvészeti szerkesztőség vezetője. Dobra reméli, hogy ősztől bekerülhetnek a struktúrába a modern tánc, a dzsessz, a dobozban heverő bemutatatlan darabok, újraindulhatnak a sikeres zenei ismeretterjesztő sorozatok, és a kortárs zenének is fórumot kellene teremteni. Az őszi mûsorstruktúrában több figyelmet szentelnek majd a balettnek és a kortárs táncoknak.
Zenei portrék terén sok adósságunk van, de ha díjat kap egy mûvész, illetve munkásságának, életének fontos állomásához érkezik, arról készítünk filmet. Rendszeresen jelentkező komolyzenei mûsorunk nincsen, pedig hetente egyszer, meghatározott, nézett sávot érdemelne egy ilyen adás – foglalja össze Dobra.
A szórakoztató főszerkesztőség mûsorai főleg fiataloknak szólnak, a Bravo Tv szombatonként, a Szuperbuli vasárnap, kéthetente az idősebbeknek pedig a Nemcsak a húszéveseké a világ címû adás.

VIVA: trendi zenecsatorna

Az egyik magyar zenei adó, a VIVA a tinédzsereket célozza meg a legdivatosabb zenei stílusok sugárzásával. Ahogy a csatorna mûsorigazgatója, Lengyel Attila elmondta: célcsoportjuk a tizenöt és huszonkilenc év közötti korosztály, bár a klipek már az egészen fiatalokat is a képernyő elé ültetik. Mivel a VIVA az azonos nevû német adó tulajdonában van, nagyjából hasonló vonalat követ. Nemcsak zenében, hanem arculatban is, ez utóbbira igen sokat adnak. Szerinte nézőjük azonosul a bulizós, extrém életérzéssel, amit a mûsorvezetőik közvetítenek.
A zenei szerkesztéssel biztosra mennek, célcsoportjuk körében megvizsgálják, kik számítanak sztárnak. Figyelemmel kísérik a Mahasz eladási listáit, a Bravo és a Popcorn tinimagazinok rangsorát. Slágerlistát egy héten ötfélét adnak nézőiknek: sugároznak amerikait, angolt, németet és persze a kétféle Mahasz-listát. Ugyancsak hetente mûsort sugároznak a különböző stílusok kedvelőinek, hétfőn megy a Hazai pálya a kedvelt magyar előadók számaival, kedden a metal és a rock rajongóinak szól a Megawatt címû blokkjuk. A manapság népszerû gépzene az Elektro címû mûsorban dübörög, a fogyaszthatóbb pop stílus pedig a VIVA POP! könnyûzenei magazinjukba került be. Kérdésünkre, vajon az igényesebb zenét becsempészik-e repertoárjukba, elmondta, a fiatalok nem nagyon "kajálják” sem a komoly-, sem a dzsesszzenét.
A könnyûzene kedvelői napi huszonnégy órában nézhetnek videoklipeket a Music Box nevû adón is, ott emelt díjas telefonhívással vagy SMS-ben választhatnak klipet, sőt csetelhetnek is a képernyőn.

A bûvös szó: nézettség

A tévéújságot böngésző néző aligha talál zenei mûsort vagy koncertet a Tv2-n meg az RTL Klubon. A nézettségi mutatók alapján döntöttek helyettünk, gondolván minket, nézőket bizonyára nem érdekel a zenei kultúra. Megkerestük a két kereskedelmi csatorna programigazgatóját, hátha segítenek ráakadni a repertoárjukon elrejtett színvonalas muzsikára.
A Tv2 programigazgatója, Poich Loránd a – külföldi licenceladással büszkélkedő – Dalnokok ligáját említette. A zenét, sportot, humort és közéletiséget ötvöző show-mûsor a Tv2 zenés produkciója. A programigazgató elmondta, ha a zenészek nem akartak a Szuperbuliba elmenni, megjelenhettek ebben a színvonalas, főmûsoridőben sugárzott show-ban. Azokat a különböző zenei stílusokat képviselő előadókat, együtteseket hívták be mûsorukba – a produceri ötletgazda céggel egyetértésben –, akik/amelyek elég széles rajongói tábort tudnak maguk mögött. Például az Animal Cannibalst, a Hooliganst, a Bon-Bont és a Fiesta zenekart. A programigazgató hangsúlyozta azt is, hogy reggeli mûsorukban, a Lazacban amolyan hangulatfestő elemként előfordulnak a mai magyar popzenei élet képviselői. Koncerteket azért nem sugároznak – magyarázta Poich –, mert még a legnépszerûbb előadók sem tudnak elég nézőt leültetni a készülék elé. Elmondta, hogy ünnepnapokon azért kedveznek az igényesebb mûfaj kedvelőinek is egy-egy operagálával. Rendszeresen jelentkeznek az Irigy Hónaljmirigy produkciójával, hiszen az együttes garancia a minimum negyven-ötven százalékos közönségarányra. Érdeklődésünkre, hogy terveznek-e kimondottan zenei mûsort a csatornán, a programigazgató azt felelte, gondolkodnak rajta, de ezek az adások csak a publikum egy kis szegmensét érdeklik.
Hasonló választ kaptunk a Viasat3 televízió kommunikációs igazgatójától, Orbán Teodórától is. Ezen az adón sem találunk jelenleg zenei adást, de azt ígérik, megvizsgálják, igénylik-e a nézők.
Az RTL Klubnál önálló zenei produkciót klipmûsoruk keretében sugároznak. Kolosi Péter programigazgató elmondta, gondoljunk az RTL segédletével születő együttesekre és sztárokra. A Való világból Majka, Oki és Ági már kiadta lemezét az RTL Records jóvoltából, Anikó pedig már nekilátott a stúdiómunkálatoknak. Kolosi szerint ők olyan mûsorokat sugároznak, amelyek garantáltan a legtöbb nézőt vonzzák. Sajnos már kiderült, a zene nem ilyen. Többször próbálkoztak, de sem a zenés mûsorok, sem a koncertfelvételek nézettsége nem érte el a bûvös negyven százalékot. Szerinte azért, beleszőve más mûsorokba, feltûnik a muzsika, de az igényesebb rétegmûfajokat egy profitorientált kereskedelmi adón nem lehet leadni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.