Klasszikus

Gyerekkereskedelem és a vidéki gyermekorvos – Fidelio Klasszik

2019.03.01. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 2-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Gerlóczy Zsigmonddal, Kopek Jankával, Schwechtje Mihállyal és Szikszai Rémusszal.

Boateng Stephany és Gerlóczy Zsigmond zongoraművészek március 9-én adnak koncertet a Patyolat/Próbaüzemben. Stephany 1998-ban született, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul zongora szakon. Egészen fiatal kora óta részt vesz nemzetközi zongoraversenyeken, a magyar közönség viszont leginkább a Virtuózok című televíziós tehetségkutatóból ismeri. Gerlóczy Zsigmond 1995-ben született, 2002-ben kezdett klasszikus zongorát tanulni Dévai Adriennél a Lauder Zeneiskolájában, később magánúton folytatta tanulmányait. Improvizációs készsége nagyon hamar megmutatkozott, saját dallamokat, egyszerűbb témákat írt, majd 2006-ban, 9 éves korában Binder Károlynál, a Zeneakadémia Jazz tanszakának vezetőjénél vett órákat, ahol 2010-ig tanult, később felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora szakára. Az abszolút zene érdekli, műfaji meghatározások nélkül.

gerloczyzsigmond-143019.jpg

Gerlóczy Zsigmond

Stephany és Zsiga 2018-ban ismerkedtek meg, a szerelemből hamar a családalapítás felé vették útjukat. A március 9-i koncert első felében a 18–19 századból hangzanak el szólózongora és négykezes darabok, majd a második részben Gerlóczy Zsigmond énekel az elmúlt években komponált dalaiból, Stephany pedig zongorán kíséri. Gerlóczy Zsigmondot arról is kérdezzük, az improvizációt mely zenei korszakban látja leginkább érdekesnek; hogyan illeszkedik Stephanyval a játékstílusuk, a zenei gondolkodásuk; szoktak-e vitázni művekről; továbbá mivel készülnek a márciusi koncertre?

A magányos, öntörvényű, hedonista költő életének epizódjait veszi sorra Brecht Baal című drámája, mely március 1-jén debütál a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében, Wunderlich József főszereplésével. A művet a legenda szerint, a szerző négy nap alatt, tizennyolc évesen fogadásból vetett papírra, s művét élete végéig tökéletesítgette, éppen ezért lehet nagy kihívás a színházak számára minden egyes új előadásváltozat. A művészettel, önpusztítással és szerelemmel átitatott, tizennyolc év felettiek által látogatható előadásról az egyik szereplővel, Kopek Janka színművésznővel beszélgetünk.

SchwechtjeMihaly2-235330.jpg

Schwechtje Mihály (Fotó/Forrás: Vertigo Media)

A Jurányi Házban február 28-án mutatták be Schwechtje Mihály hazai egészségügybe és a gyerekkereskedelem témáiba bepillantást engedő Az örökség című darabját, amelynek főszereplői Gergely Katalin, Molnár Gusztáv és Polgár Csaba. Az örökség a rendező saját színdarabja, amiben egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy az egykori gyerekorvos anyjának körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek. Schwechtje Mihály eddig elsősorban a filmezés terepén alkotott: 2018-ban a hazai mozikban mutatták be az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjét, amely egy mélyszegény magyar faluban mutatja be a gyerekkereskedők tevékenységét; a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című alkotás pedig tinédzserek interneten keresztül elszenvedett sérelmeiről beszél. Az örökség című előadás legközelebb március 14-én és április 27-én látható.

Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk Kalucsni című drámájában a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra. A történet az 1980-as évek Romániájában játszódik, egy erdélyi nagyvárosban. Egy család története, akik ki akarnak települni Ceaușescu diktatúrájából, csakhogy súlyos kompromisszumokra van szükség, hogy a család megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet. Szikszai Rémusz rendező mesél a március 2-tól látható előadásról.

Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.