Klasszikus

Gyerekkereskedelem és a vidéki gyermekorvos – Fidelio Klasszik

2019.03.01. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 2-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Gerlóczy Zsigmonddal, Kopek Jankával, Schwechtje Mihállyal és Szikszai Rémusszal.

Boateng Stephany és Gerlóczy Zsigmond zongoraművészek március 9-én adnak koncertet a Patyolat/Próbaüzemben. Stephany 1998-ban született, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul zongora szakon. Egészen fiatal kora óta részt vesz nemzetközi zongoraversenyeken, a magyar közönség viszont leginkább a Virtuózok című televíziós tehetségkutatóból ismeri. Gerlóczy Zsigmond 1995-ben született, 2002-ben kezdett klasszikus zongorát tanulni Dévai Adriennél a Lauder Zeneiskolájában, később magánúton folytatta tanulmányait. Improvizációs készsége nagyon hamar megmutatkozott, saját dallamokat, egyszerűbb témákat írt, majd 2006-ban, 9 éves korában Binder Károlynál, a Zeneakadémia Jazz tanszakának vezetőjénél vett órákat, ahol 2010-ig tanult, később felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora szakára. Az abszolút zene érdekli, műfaji meghatározások nélkül.

gerloczyzsigmond-143019.jpg

Gerlóczy Zsigmond

Stephany és Zsiga 2018-ban ismerkedtek meg, a szerelemből hamar a családalapítás felé vették útjukat. A március 9-i koncert első felében a 18–19 századból hangzanak el szólózongora és négykezes darabok, majd a második részben Gerlóczy Zsigmond énekel az elmúlt években komponált dalaiból, Stephany pedig zongorán kíséri. Gerlóczy Zsigmondot arról is kérdezzük, az improvizációt mely zenei korszakban látja leginkább érdekesnek; hogyan illeszkedik Stephanyval a játékstílusuk, a zenei gondolkodásuk; szoktak-e vitázni művekről; továbbá mivel készülnek a márciusi koncertre?

A magányos, öntörvényű, hedonista költő életének epizódjait veszi sorra Brecht Baal című drámája, mely március 1-jén debütál a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében, Wunderlich József főszereplésével. A művet a legenda szerint, a szerző négy nap alatt, tizennyolc évesen fogadásból vetett papírra, s művét élete végéig tökéletesítgette, éppen ezért lehet nagy kihívás a színházak számára minden egyes új előadásváltozat. A művészettel, önpusztítással és szerelemmel átitatott, tizennyolc év felettiek által látogatható előadásról az egyik szereplővel, Kopek Janka színművésznővel beszélgetünk.

SchwechtjeMihaly2-235330.jpg

Schwechtje Mihály (Fotó/Forrás: Vertigo Media)

A Jurányi Házban február 28-án mutatták be Schwechtje Mihály hazai egészségügybe és a gyerekkereskedelem témáiba bepillantást engedő Az örökség című darabját, amelynek főszereplői Gergely Katalin, Molnár Gusztáv és Polgár Csaba. Az örökség a rendező saját színdarabja, amiben egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy az egykori gyerekorvos anyjának körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek. Schwechtje Mihály eddig elsősorban a filmezés terepén alkotott: 2018-ban a hazai mozikban mutatták be az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjét, amely egy mélyszegény magyar faluban mutatja be a gyerekkereskedők tevékenységét; a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című alkotás pedig tinédzserek interneten keresztül elszenvedett sérelmeiről beszél. Az örökség című előadás legközelebb március 14-én és április 27-én látható.

Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk Kalucsni című drámájában a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra. A történet az 1980-as évek Romániájában játszódik, egy erdélyi nagyvárosban. Egy család története, akik ki akarnak települni Ceaușescu diktatúrájából, csakhogy súlyos kompromisszumokra van szükség, hogy a család megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet. Szikszai Rémusz rendező mesél a március 2-tól látható előadásról.

Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!