Klasszikus

Gyerekkereskedelem és a vidéki gyermekorvos – Fidelio Klasszik

2019.03.01. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 2-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Gerlóczy Zsigmonddal, Kopek Jankával, Schwechtje Mihállyal és Szikszai Rémusszal.

Boateng Stephany és Gerlóczy Zsigmond zongoraművészek március 9-én adnak koncertet a Patyolat/Próbaüzemben. Stephany 1998-ban született, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul zongora szakon. Egészen fiatal kora óta részt vesz nemzetközi zongoraversenyeken, a magyar közönség viszont leginkább a Virtuózok című televíziós tehetségkutatóból ismeri. Gerlóczy Zsigmond 1995-ben született, 2002-ben kezdett klasszikus zongorát tanulni Dévai Adriennél a Lauder Zeneiskolájában, később magánúton folytatta tanulmányait. Improvizációs készsége nagyon hamar megmutatkozott, saját dallamokat, egyszerűbb témákat írt, majd 2006-ban, 9 éves korában Binder Károlynál, a Zeneakadémia Jazz tanszakának vezetőjénél vett órákat, ahol 2010-ig tanult, később felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora szakára. Az abszolút zene érdekli, műfaji meghatározások nélkül.

gerloczyzsigmond-143019.jpg

Gerlóczy Zsigmond

Stephany és Zsiga 2018-ban ismerkedtek meg, a szerelemből hamar a családalapítás felé vették útjukat. A március 9-i koncert első felében a 18–19 századból hangzanak el szólózongora és négykezes darabok, majd a második részben Gerlóczy Zsigmond énekel az elmúlt években komponált dalaiból, Stephany pedig zongorán kíséri. Gerlóczy Zsigmondot arról is kérdezzük, az improvizációt mely zenei korszakban látja leginkább érdekesnek; hogyan illeszkedik Stephanyval a játékstílusuk, a zenei gondolkodásuk; szoktak-e vitázni művekről; továbbá mivel készülnek a márciusi koncertre?

A magányos, öntörvényű, hedonista költő életének epizódjait veszi sorra Brecht Baal című drámája, mely március 1-jén debütál a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében, Wunderlich József főszereplésével. A művet a legenda szerint, a szerző négy nap alatt, tizennyolc évesen fogadásból vetett papírra, s művét élete végéig tökéletesítgette, éppen ezért lehet nagy kihívás a színházak számára minden egyes új előadásváltozat. A művészettel, önpusztítással és szerelemmel átitatott, tizennyolc év felettiek által látogatható előadásról az egyik szereplővel, Kopek Janka színművésznővel beszélgetünk.

SchwechtjeMihaly2-235330.jpg

Schwechtje Mihály (Fotó/Forrás: Vertigo Media)

A Jurányi Házban február 28-án mutatták be Schwechtje Mihály hazai egészségügybe és a gyerekkereskedelem témáiba bepillantást engedő Az örökség című darabját, amelynek főszereplői Gergely Katalin, Molnár Gusztáv és Polgár Csaba. Az örökség a rendező saját színdarabja, amiben egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy az egykori gyerekorvos anyjának körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek. Schwechtje Mihály eddig elsősorban a filmezés terepén alkotott: 2018-ban a hazai mozikban mutatták be az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjét, amely egy mélyszegény magyar faluban mutatja be a gyerekkereskedők tevékenységét; a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című alkotás pedig tinédzserek interneten keresztül elszenvedett sérelmeiről beszél. Az örökség című előadás legközelebb március 14-én és április 27-én látható.

Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk Kalucsni című drámájában a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra. A történet az 1980-as évek Romániájában játszódik, egy erdélyi nagyvárosban. Egy család története, akik ki akarnak települni Ceaușescu diktatúrájából, csakhogy súlyos kompromisszumokra van szükség, hogy a család megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet. Szikszai Rémusz rendező mesél a március 2-tól látható előadásról.

Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.