Klasszikus

Gyerekparadicsom

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Októberben új programokkal nyílt meg a Kossuth Klub, a Múzeum utca 7. szám alatt, a Nemzeti Múzeum szomszédságában. A frissen felújított palotában a régi, impozáns épület szelleméhez méltó bérletes előadások, szombati és vasárnapi játszóházak, valamint minden nap babajátszó gyermekkuckó, vagyis színes, vidám hangulatú programok várják a családokat, gyerekeket, oktatási intézményeket.

A szervezők célja, hogy egy olyan művészeti központot működtessenek, ahol a kulturális értékek megőrzése, a hagyományőrzés és hagyományteremtés mellett a kortárs gyermekkultúra széles palettáját kínálhatják. Első egész napos nagyrendezvényük október 27-én, a Kolompos szüreti vigadalom volt.

A Nemzeti Múzeum mellett, a Kálvin téri metrónál található a frissen felújított Hadik Palota, amely eddig a több évtizede működő TIT Kossuth Klubnak és a hozzá kapcsolódó szabadegyetemi előadásoknak illetve képzéseknek adott otthont, most megnyitotta kapuit a legkisebbek és az ifjúság előtt is, Bergengócia Gyerekprogramok Háza néven. A Bergengócia Gyerekprogramok Háza Budapesten egyedülálló kezdeményezés, mert ezen a helyszínen a hét minden napja a gyerekekről szól. A csapat, amely a programok, foglalkozások, és előadások szervezéséért felel, a legfontosabb szempontnak tartja: szórakoztatva oktatni, nevelni, megpihenni és belefeledkezni egy alkotó munkába – egy új jövőért.

Szombaton és vasárnap Ákombákom Berkenye címmel állították össze az egész családnak szóló programokat. Október 27-én indult az Évkerék legendárium programsorozat, amely a jeles napok hagyományait kívánja feleleveníteni, novemberben pedig kezdetét veszi egy havonta jelentkező gyermekirodalmi programsorozat is.

Minden hétköznap délelőtt a kismamáké és a pici gyermekeké valamint a bérletes előadásoké a főszerep, az utóbbiak novemberben indulnak. Csütörtökönként a Millenárisról már jól ismert bérletes gyerekprogram sorozat várja az aprónépeket. Ezen a napon ugyanis a családokat, óvodásokat és a kisiskolásokat a Garabonciás, Komédiás és Históriás gyerekbérletek csalogatják kalandos utazásra. Az évad legkiemelkedőbb vidéki és budapesti színházai, bábszínházai, muzsikusai várják az érdeklődőket az előadásokhoz kapcsolódó egész napos, interaktív kézműves játszóházzal.

Hétköznaponként a Csigabiga Palota várja az otthon lévő anyukákat és a közösségbe nem járó kicsiket. Azt szeretnék, ha a Csigabiga Palota olyan hely lenne, ahol az állandó résztvevők és az alkalmi betérők is otthonosan éreznék magukat, és saját ötleteikkel alakítanák ki a klub életét, a foglalkozások témáját. Kreatív játszóműhely indul minden szerdán. A Folt-kép-paca kreatív játszóműhelyben maszatolhatnak, gyurmázhatnak, és vizuális készségfejlesztő kreatív játékokat játszhatnak a gyerekek. Festés, mázolás, folthagyás, tapicskolás, fröcskölés, szappanhabolás, homokmandalázás, kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal, szitával, terményekkel… Délután a bábműhelyben leshetik el a gyerekek a bábkészítés apró-cseprő fondorlatait. Péntekenként Ringató, vagyis énekes, mondókás, játékos foglalkozásokat kínálnak a várandós mamáknak, anyukáknak és a három év alatti gyermekeiknek. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.