Klasszikus

Gyerekparadicsom

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Októberben új programokkal nyílt meg a Kossuth Klub, a Múzeum utca 7. szám alatt, a Nemzeti Múzeum szomszédságában. A frissen felújított palotában a régi, impozáns épület szelleméhez méltó bérletes előadások, szombati és vasárnapi játszóházak, valamint minden nap babajátszó gyermekkuckó, vagyis színes, vidám hangulatú programok várják a családokat, gyerekeket, oktatási intézményeket.

A szervezők célja, hogy egy olyan művészeti központot működtessenek, ahol a kulturális értékek megőrzése, a hagyományőrzés és hagyományteremtés mellett a kortárs gyermekkultúra széles palettáját kínálhatják. Első egész napos nagyrendezvényük október 27-én, a Kolompos szüreti vigadalom volt.

A Nemzeti Múzeum mellett, a Kálvin téri metrónál található a frissen felújított Hadik Palota, amely eddig a több évtizede működő TIT Kossuth Klubnak és a hozzá kapcsolódó szabadegyetemi előadásoknak illetve képzéseknek adott otthont, most megnyitotta kapuit a legkisebbek és az ifjúság előtt is, Bergengócia Gyerekprogramok Háza néven. A Bergengócia Gyerekprogramok Háza Budapesten egyedülálló kezdeményezés, mert ezen a helyszínen a hét minden napja a gyerekekről szól. A csapat, amely a programok, foglalkozások, és előadások szervezéséért felel, a legfontosabb szempontnak tartja: szórakoztatva oktatni, nevelni, megpihenni és belefeledkezni egy alkotó munkába – egy új jövőért.

Szombaton és vasárnap Ákombákom Berkenye címmel állították össze az egész családnak szóló programokat. Október 27-én indult az Évkerék legendárium programsorozat, amely a jeles napok hagyományait kívánja feleleveníteni, novemberben pedig kezdetét veszi egy havonta jelentkező gyermekirodalmi programsorozat is.

Minden hétköznap délelőtt a kismamáké és a pici gyermekeké valamint a bérletes előadásoké a főszerep, az utóbbiak novemberben indulnak. Csütörtökönként a Millenárisról már jól ismert bérletes gyerekprogram sorozat várja az aprónépeket. Ezen a napon ugyanis a családokat, óvodásokat és a kisiskolásokat a Garabonciás, Komédiás és Históriás gyerekbérletek csalogatják kalandos utazásra. Az évad legkiemelkedőbb vidéki és budapesti színházai, bábszínházai, muzsikusai várják az érdeklődőket az előadásokhoz kapcsolódó egész napos, interaktív kézműves játszóházzal.

Hétköznaponként a Csigabiga Palota várja az otthon lévő anyukákat és a közösségbe nem járó kicsiket. Azt szeretnék, ha a Csigabiga Palota olyan hely lenne, ahol az állandó résztvevők és az alkalmi betérők is otthonosan éreznék magukat, és saját ötleteikkel alakítanák ki a klub életét, a foglalkozások témáját. Kreatív játszóműhely indul minden szerdán. A Folt-kép-paca kreatív játszóműhelyben maszatolhatnak, gyurmázhatnak, és vizuális készségfejlesztő kreatív játékokat játszhatnak a gyerekek. Festés, mázolás, folthagyás, tapicskolás, fröcskölés, szappanhabolás, homokmandalázás, kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal, szitával, terményekkel… Délután a bábműhelyben leshetik el a gyerekek a bábkészítés apró-cseprő fondorlatait. Péntekenként Ringató, vagyis énekes, mondókás, játékos foglalkozásokat kínálnak a várandós mamáknak, anyukáknak és a három év alatti gyermekeiknek. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.