Klasszikus

Gyerekparadicsom

2007.10.31. 00:00
Ajánlom
Októberben új programokkal nyílt meg a Kossuth Klub, a Múzeum utca 7. szám alatt, a Nemzeti Múzeum szomszédságában. A frissen felújított palotában a régi, impozáns épület szelleméhez méltó bérletes előadások, szombati és vasárnapi játszóházak, valamint minden nap babajátszó gyermekkuckó, vagyis színes, vidám hangulatú programok várják a családokat, gyerekeket, oktatási intézményeket.

A szervezők célja, hogy egy olyan művészeti központot működtessenek, ahol a kulturális értékek megőrzése, a hagyományőrzés és hagyományteremtés mellett a kortárs gyermekkultúra széles palettáját kínálhatják. Első egész napos nagyrendezvényük október 27-én, a Kolompos szüreti vigadalom volt.

A Nemzeti Múzeum mellett, a Kálvin téri metrónál található a frissen felújított Hadik Palota, amely eddig a több évtizede működő TIT Kossuth Klubnak és a hozzá kapcsolódó szabadegyetemi előadásoknak illetve képzéseknek adott otthont, most megnyitotta kapuit a legkisebbek és az ifjúság előtt is, Bergengócia Gyerekprogramok Háza néven. A Bergengócia Gyerekprogramok Háza Budapesten egyedülálló kezdeményezés, mert ezen a helyszínen a hét minden napja a gyerekekről szól. A csapat, amely a programok, foglalkozások, és előadások szervezéséért felel, a legfontosabb szempontnak tartja: szórakoztatva oktatni, nevelni, megpihenni és belefeledkezni egy alkotó munkába – egy új jövőért.

Szombaton és vasárnap Ákombákom Berkenye címmel állították össze az egész családnak szóló programokat. Október 27-én indult az Évkerék legendárium programsorozat, amely a jeles napok hagyományait kívánja feleleveníteni, novemberben pedig kezdetét veszi egy havonta jelentkező gyermekirodalmi programsorozat is.

Minden hétköznap délelőtt a kismamáké és a pici gyermekeké valamint a bérletes előadásoké a főszerep, az utóbbiak novemberben indulnak. Csütörtökönként a Millenárisról már jól ismert bérletes gyerekprogram sorozat várja az aprónépeket. Ezen a napon ugyanis a családokat, óvodásokat és a kisiskolásokat a Garabonciás, Komédiás és Históriás gyerekbérletek csalogatják kalandos utazásra. Az évad legkiemelkedőbb vidéki és budapesti színházai, bábszínházai, muzsikusai várják az érdeklődőket az előadásokhoz kapcsolódó egész napos, interaktív kézműves játszóházzal.

Hétköznaponként a Csigabiga Palota várja az otthon lévő anyukákat és a közösségbe nem járó kicsiket. Azt szeretnék, ha a Csigabiga Palota olyan hely lenne, ahol az állandó résztvevők és az alkalmi betérők is otthonosan éreznék magukat, és saját ötleteikkel alakítanák ki a klub életét, a foglalkozások témáját. Kreatív játszóműhely indul minden szerdán. A Folt-kép-paca kreatív játszóműhelyben maszatolhatnak, gyurmázhatnak, és vizuális készségfejlesztő kreatív játékokat játszhatnak a gyerekek. Festés, mázolás, folthagyás, tapicskolás, fröcskölés, szappanhabolás, homokmandalázás, kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal, szitával, terményekkel… Délután a bábműhelyben leshetik el a gyerekek a bábkészítés apró-cseprő fondorlatait. Péntekenként Ringató, vagyis énekes, mondókás, játékos foglalkozásokat kínálnak a várandós mamáknak, anyukáknak és a három év alatti gyermekeiknek. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.