Klasszikus

Gyermek a fürdővízben

2004.10.12. 00:00
Ajánlom
Azt hiszem, joggal gyanakszunk, annyi mindenkit akartak már bebeszélni nekünk. Ez sztár, az óriási muzsikus. Miért is? Mert lehet róluk szépeket mesélni. Helene Grimaud, akivel hamarosan megjelenik Bartók 3. zongoraversenye, ráadásul Pierre Boulez vezényletével, a legjobb indulattal is csak középszerű pianista.

Csak hát csinos is, kedves is, meg mindenféle érdekeset lehet mondani róla, például farkasokat tenyészt egy amerikai farmon. Kevés híján világsztárt faragtak David Helfgottból, aki ugyan három összefüggő hangot nem tud leütni a zongorán, viszont súlyosan skizofrén, és ez tagadhatatlanul egyénivé teszi művészetét. És örök példának ott van Andrea Bocelli, aki sokak számára az első és egyetlen a tenorvilágban, pedig ezzel az erővel Adriano Celentano is fölléphetne a Rigolettóban.

Legyünk tehát résen, csak a nagy óvatoskodásban ne veszítsük el a hitünket. Vagy talán ez túlzás. Elég, ha a bizalom megmarad, ha elhisszük, hogy valaki azért lép be a stúdióba, mert mondani akar valamit nekünk. Most éppen Thomas Quasthoffra gondolok, aki, szegény, ugyancsak történettel bíró énekes. Súlyos testi fogyatékossággal született, két keze gyakorlatilag a vállából nőtt ki, és a lábai is deformáltak. Természetes, hogy szép hang ide vagy oda, mindenhonnét eltanácsolták, ahol tanulni akart. Ne haragudjon, ez lehetetlen. Az éneklés nehéz fizikai munka, a színpad pedig kegyetlen. Mit akarhat egy törpe?

Quasthoff nem adta föl. Dalénekessé küzdötte magát, és az első nagy sikerek után az opera is érdeklődni kezdett utána. Végre valaki, aki érdekelni tudja a szélesebb közönséget is. Először a Fidelióban énekelte a szabadságot hozó minisztert, és már készül arra, hogy a kínoktól gyötört Amfortast énekelje a Parsifalban. Egymás után jelennek meg vele a lemezek, dalok, áriák, legutóbb pedig három Bach-kantáta.

Gyanús? Hát még ha föltesszük a lemezt. Nem jelentéktelen a hang, de a magasságokkal meggyűlik az énekes baja, a hangképzés nem éppen tanítani való. Hogyan is lehetne az, hogyan lehetne elvárni, hogy teste legyen a hangok alatt, amikor az énekesnek is alig van teste? Az éneklés néha a romantikus hagyományokat folytatja, néha viszont "régi hangszeresen" nagyon meglódul a tempó, az oboa pompásan száguldozik, de az éneklés majdnem értelmét veszíti a híres Kreuzstab-kantáta Endlich, endlich-áriájában.

Ilyenkor kell észnél lenni. Nem mindentudón széttárni a karokat, és azt mondani, hanyatlunk, kérem szépen, hanyatlunk, hanem figyelni. És akkor el lehet jutni a 82. kantáta második áriájáig. "Csukódjatok le, fáradt szemek, csöndesen, nyugalmasan, világ, nem maradok itt tovább." Menekülés, halálvágy. Bach módján, csupa hittel, hiszen a halál és az álom testvérek. Altató szól. És Quasthoff olyan tudással, anynyi érzéssel énekli ezt az altatóáriát, hogy az ember megérti, mit is akart mondani valójában. És annyi vigasz van a hangjában, és annyira nem lehet tudni, hogy kit vigasztal, önmagát vagy a hallgatót, hogy talán tényleg mindegy is. Szóval nem kell olyan nagyon okosnak lenni. Néha az is arany, ami fénylik.

(Bach: Cantatas - Deutsche Grammophon, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.