Klasszikus

Gyermek a fürdővízben

2004.10.12. 00:00
Ajánlom
Azt hiszem, joggal gyanakszunk, annyi mindenkit akartak már bebeszélni nekünk. Ez sztár, az óriási muzsikus. Miért is? Mert lehet róluk szépeket mesélni. Helene Grimaud, akivel hamarosan megjelenik Bartók 3. zongoraversenye, ráadásul Pierre Boulez vezényletével, a legjobb indulattal is csak középszerű pianista.

Csak hát csinos is, kedves is, meg mindenféle érdekeset lehet mondani róla, például farkasokat tenyészt egy amerikai farmon. Kevés híján világsztárt faragtak David Helfgottból, aki ugyan három összefüggő hangot nem tud leütni a zongorán, viszont súlyosan skizofrén, és ez tagadhatatlanul egyénivé teszi művészetét. És örök példának ott van Andrea Bocelli, aki sokak számára az első és egyetlen a tenorvilágban, pedig ezzel az erővel Adriano Celentano is fölléphetne a Rigolettóban.

Legyünk tehát résen, csak a nagy óvatoskodásban ne veszítsük el a hitünket. Vagy talán ez túlzás. Elég, ha a bizalom megmarad, ha elhisszük, hogy valaki azért lép be a stúdióba, mert mondani akar valamit nekünk. Most éppen Thomas Quasthoffra gondolok, aki, szegény, ugyancsak történettel bíró énekes. Súlyos testi fogyatékossággal született, két keze gyakorlatilag a vállából nőtt ki, és a lábai is deformáltak. Természetes, hogy szép hang ide vagy oda, mindenhonnét eltanácsolták, ahol tanulni akart. Ne haragudjon, ez lehetetlen. Az éneklés nehéz fizikai munka, a színpad pedig kegyetlen. Mit akarhat egy törpe?

Quasthoff nem adta föl. Dalénekessé küzdötte magát, és az első nagy sikerek után az opera is érdeklődni kezdett utána. Végre valaki, aki érdekelni tudja a szélesebb közönséget is. Először a Fidelióban énekelte a szabadságot hozó minisztert, és már készül arra, hogy a kínoktól gyötört Amfortast énekelje a Parsifalban. Egymás után jelennek meg vele a lemezek, dalok, áriák, legutóbb pedig három Bach-kantáta.

Gyanús? Hát még ha föltesszük a lemezt. Nem jelentéktelen a hang, de a magasságokkal meggyűlik az énekes baja, a hangképzés nem éppen tanítani való. Hogyan is lehetne az, hogyan lehetne elvárni, hogy teste legyen a hangok alatt, amikor az énekesnek is alig van teste? Az éneklés néha a romantikus hagyományokat folytatja, néha viszont "régi hangszeresen" nagyon meglódul a tempó, az oboa pompásan száguldozik, de az éneklés majdnem értelmét veszíti a híres Kreuzstab-kantáta Endlich, endlich-áriájában.

Ilyenkor kell észnél lenni. Nem mindentudón széttárni a karokat, és azt mondani, hanyatlunk, kérem szépen, hanyatlunk, hanem figyelni. És akkor el lehet jutni a 82. kantáta második áriájáig. "Csukódjatok le, fáradt szemek, csöndesen, nyugalmasan, világ, nem maradok itt tovább." Menekülés, halálvágy. Bach módján, csupa hittel, hiszen a halál és az álom testvérek. Altató szól. És Quasthoff olyan tudással, anynyi érzéssel énekli ezt az altatóáriát, hogy az ember megérti, mit is akart mondani valójában. És annyi vigasz van a hangjában, és annyira nem lehet tudni, hogy kit vigasztal, önmagát vagy a hallgatót, hogy talán tényleg mindegy is. Szóval nem kell olyan nagyon okosnak lenni. Néha az is arany, ami fénylik.

(Bach: Cantatas - Deutsche Grammophon, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.