Klasszikus

Gyermekek vagyunk - Hősök vagyunk

2015.04.13. 12:54
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar meghirdette 2015/16-os bérletsorozatait. Az előző évadhoz hasonlóan a jövő szezonban is tematikus koncertsorozatokkal jelentkezik a zenekar.

A zenekar folytatja zeneakadémiai sorozatát, mely idén is kétszer négy koncertből áll majd. Az őszi évad négy koncertjének szlogenje: Gyermekek vagyunk. Minden művészettel foglalkozó ember megőriz valamit a gyermekkorból, és talán a koncertsorozat műveit hallgatva a közönség is ugyanígy kapcsolatba kerülhet saját gyermekkori énjével. Az egyes koncertek a gyermekkor alapélményeit járják körbe: a Szabadság, Könny, Játék és Mese hívószavak köré csoportosítva a műsorokat.

A tavaszi négy koncert kapcsolódik az őszi évadhoz, hiszen itt a gyermek szemszögéből mutatják be egy ideális felnőttkor álmát, ahol minden gyermekből igazi hős válhat. Ezért a sorozat mottója: Hősök vagyunk. Hősök kicsit maguk a művészek is, akik foggal-körömmel igyekeznek elmúlt korok értékeit átörökíteni a jövőnek, és hősként ismerhet magára a közönség is, amikor azonosul a koncertek főszereplőivel, akik akár Forradalmárként, vagy Teremtőként, a Gyászt legyőzve vagy épp a Szerelem erejétől megtisztulva válnak az egyetemes emberi kultúra példaadó hőseivé.

Haydn portrésorozat

A zenekar előző évek újító kezdeményezését folytatva az új évadban is három részből álló zeneszerző-portré sorozatokkal szeretné becsalogatni a művek hátterére, és keletkezésük kontextusaira nyitott, javarészt fiatalokból álló közönséget a Budapest Music Center nagytermébe. Az őszi szezonban a sorozat középpontjában Joseph Haydn személye és életműve áll, amelyet nem csupán szimfonikus, de kamarazenei és vokális alkotásokkal is igyekszik közelíteni a hallgatósághoz a sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Az ő színes, vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével kívánják új megvilágításba helyezni a szerzők ismert, vagy éppen árnyékban hagyott remekműveit. Az őszi sorozat Haydn korai éveitől, a viharos szerelmeken át egészen a világsikerig ível, színes, ám korántsem teljességre törő keresztmetszetét nyújtva az életműnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.