Klasszikus

Gyermekek vagyunk - Hősök vagyunk

2015.04.13. 12:54
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar meghirdette 2015/16-os bérletsorozatait. Az előző évadhoz hasonlóan a jövő szezonban is tematikus koncertsorozatokkal jelentkezik a zenekar.

A zenekar folytatja zeneakadémiai sorozatát, mely idén is kétszer négy koncertből áll majd. Az őszi évad négy koncertjének szlogenje: Gyermekek vagyunk. Minden művészettel foglalkozó ember megőriz valamit a gyermekkorból, és talán a koncertsorozat műveit hallgatva a közönség is ugyanígy kapcsolatba kerülhet saját gyermekkori énjével. Az egyes koncertek a gyermekkor alapélményeit járják körbe: a Szabadság, Könny, Játék és Mese hívószavak köré csoportosítva a műsorokat.

A tavaszi négy koncert kapcsolódik az őszi évadhoz, hiszen itt a gyermek szemszögéből mutatják be egy ideális felnőttkor álmát, ahol minden gyermekből igazi hős válhat. Ezért a sorozat mottója: Hősök vagyunk. Hősök kicsit maguk a művészek is, akik foggal-körömmel igyekeznek elmúlt korok értékeit átörökíteni a jövőnek, és hősként ismerhet magára a közönség is, amikor azonosul a koncertek főszereplőivel, akik akár Forradalmárként, vagy Teremtőként, a Gyászt legyőzve vagy épp a Szerelem erejétől megtisztulva válnak az egyetemes emberi kultúra példaadó hőseivé.

Haydn portrésorozat

A zenekar előző évek újító kezdeményezését folytatva az új évadban is három részből álló zeneszerző-portré sorozatokkal szeretné becsalogatni a művek hátterére, és keletkezésük kontextusaira nyitott, javarészt fiatalokból álló közönséget a Budapest Music Center nagytermébe. Az őszi szezonban a sorozat középpontjában Joseph Haydn személye és életműve áll, amelyet nem csupán szimfonikus, de kamarazenei és vokális alkotásokkal is igyekszik közelíteni a hallgatósághoz a sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Az ő színes, vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével kívánják új megvilágításba helyezni a szerzők ismert, vagy éppen árnyékban hagyott remekműveit. Az őszi sorozat Haydn korai éveitől, a viharos szerelmeken át egészen a világsikerig ível, színes, ám korántsem teljességre törő keresztmetszetét nyújtva az életműnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.