Klasszikus

Gyermekkönyv főszereplője lett Joshua Bell

2017.05.25. 09:20
Ajánlom
A mese a hegedűművész egyik gyerekkori történetén alapul, amikor tizenkét éves korában egy versenyen az izgalom miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába.

Kathy Stinson, a könyv írója azt mondta: "Amikor meghallottam, hogy a tizenkét éves Joshua Bell hogyan kezelte, hogy hibázott egy olyan versenyen, amelyre nagyon keményen készült, tudtam, ez egy inspiráló történet. Nem csak a fiatalok számára, és nem csak azoknak, akik próbálkoztak már hasonló merészséggel." A könyv címe The Dance of the Violin (A hegedű tánca), és az Annick Press adta ki.

Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv

Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv (Fotó/Forrás: amazon.com)1980-ban Bell részt vett a Stulberg Nemzetközi Vonós Versenyen, de a lámpaláz miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába. Megállt a játékban és megkérdezte a zsűrit, hogy előadhatja-e még egyszer. "A gyerekek rögtön empatikusan kezelik Joshua hibázását, és

azt is megtanulják, hogy kitartással mindig van második lehetőség"

- folytatta az írónő. 1981-ben ugyanis Bell újra ringbe szállt, ekkor a Kalamazoo versenyben, és tizenhárom évesen első díjat vitt haza.

Joshua Bell másodszor szerepel Kathy Stinson mesekönyveiben, 2014-ben az írónő a hegedűművész híres metrós kísérletét dolgozta fel. 2007-ben Bell Washington egyik metróállomásán 45 percen át Bach-darabokat hegedült a 3,5 millió dolláros Stradivarijával. Mindössze heten dobtak a kalapjába, pedig koncertjeire a világ legfontosabb hangversenytermeiben, több száz dollárért kelnek el a jegyek. (via TheViolinChannel.com)

1982-ban, 14 évesen Joshua Bell már egészen fantasztikusan játszotta Csajkovszkij Hegedűversenyét.

Legutóbbi budapesti koncertjéről itt olvashat.

Joshua Bell nem unja a Mendelssohn-hegedűversenyt, így hát mi sem

Kapcsolódó

Joshua Bell nem unja a Mendelssohn-hegedűversenyt, így hát mi sem

Joshua Bell eljött a Zeneakadémiára, eljátszotta az e-moll hegedűversenyt, és gyönyörűen játszotta. Persze, hiszen mindig gyönyörűen játssza. Mahler V. szimfóniája meg alig fért be a Zeneakadémia nagytermébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.