Klasszikus

Gyermekkönyv főszereplője lett Joshua Bell

2017.05.25. 09:20
Ajánlom
A mese a hegedűművész egyik gyerekkori történetén alapul, amikor tizenkét éves korában egy versenyen az izgalom miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába.

Kathy Stinson, a könyv írója azt mondta: "Amikor meghallottam, hogy a tizenkét éves Joshua Bell hogyan kezelte, hogy hibázott egy olyan versenyen, amelyre nagyon keményen készült, tudtam, ez egy inspiráló történet. Nem csak a fiatalok számára, és nem csak azoknak, akik próbálkoztak már hasonló merészséggel." A könyv címe The Dance of the Violin (A hegedű tánca), és az Annick Press adta ki.

Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv

Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv (Fotó/Forrás: amazon.com)1980-ban Bell részt vett a Stulberg Nemzetközi Vonós Versenyen, de a lámpaláz miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába. Megállt a játékban és megkérdezte a zsűrit, hogy előadhatja-e még egyszer. "A gyerekek rögtön empatikusan kezelik Joshua hibázását, és

azt is megtanulják, hogy kitartással mindig van második lehetőség"

- folytatta az írónő. 1981-ben ugyanis Bell újra ringbe szállt, ekkor a Kalamazoo versenyben, és tizenhárom évesen első díjat vitt haza.

Joshua Bell másodszor szerepel Kathy Stinson mesekönyveiben, 2014-ben az írónő a hegedűművész híres metrós kísérletét dolgozta fel. 2007-ben Bell Washington egyik metróállomásán 45 percen át Bach-darabokat hegedült a 3,5 millió dolláros Stradivarijával. Mindössze heten dobtak a kalapjába, pedig koncertjeire a világ legfontosabb hangversenytermeiben, több száz dollárért kelnek el a jegyek. (via TheViolinChannel.com)

1982-ban, 14 évesen Joshua Bell már egészen fantasztikusan játszotta Csajkovszkij Hegedűversenyét.

Legutóbbi budapesti koncertjéről itt olvashat.

Joshua Bell nem unja a Mendelssohn-hegedűversenyt, így hát mi sem

Kapcsolódó

Joshua Bell nem unja a Mendelssohn-hegedűversenyt, így hát mi sem

Joshua Bell eljött a Zeneakadémiára, eljátszotta az e-moll hegedűversenyt, és gyönyörűen játszotta. Persze, hiszen mindig gyönyörűen játssza. Mahler V. szimfóniája meg alig fért be a Zeneakadémia nagytermébe.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.