Klasszikus

Gyógyító dallamok – közeleg a Bach Mindenkinek Fesztivál

2023.03.10. 09:20
Ajánlom
A zenetörténet egyik legnagyobb alakjának szentelt eseménysorozat fő időszakára március 16. és 31. között kerül sor, országszerte és a határon túl is várják koncertek a zeneszeretőket.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse komolyzenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét. A társadalmi szerepvállalás félnapos budapesti programjaként kezdődött, és a fellépők sokaságának önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medencén is túlmutató, a Magyar Fesztiválszövetség nívódíját is elnyert, emberek tízezreihez eljutó eseménysorozattá nőtte ki magát.

Az elmúlt évek óta tartó folyamatos társadalmi, egészségügyi és humanitárius nehézségek idején

különösen is nagy szükség van arra, hogy az emberekhez gyógyírként eljuthassanak Bach dallamai, mert azok valóban kiemelik a hétköznapokból, és gyógyítják a lelket.

Jó tudni, hogy Bach muzsikusként, tanárként és családapaként is példaértékű lehet mindannyiunk számára

A fesztivál koncertjei természetesen Johann Sebastian Bach zenéjére épülnek, és hogy valóban minden érdeklődőhöz eljussanak, minden programra, a regisztrációhoz kötöttekre is ingyenes a belépés. A jótékonysági hagyományt folytatva az idén a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat.

A magyarországi programokon túl, a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Sajnos az elmúlt két évben a pandémia megakadályozta, hogy minden szomszédos magyarlakta országba hiánytalanul eljussanak a fesztivál művészei, de

idén a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai.

2023-ban a Bach Mindenkinek Fesztivál immáron jelentősen átlépte a Kárpát-medence határait is. A fesztivál első koncertjére már sor került Krakkóban, és a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane ad helyszínt a helyi magyarságot megmozgató programoknak.

A fesztivál fő időszakában, 2023. március 16–31. között mintegy 100 településen, 200 program valósul meg, majd számos tematikus sorozattal, mint a kórházi koncertek vagy az utazó nagykövetek határon túli koncertkörútjai áprilistól egészen az advent kezdetéig tartanak a Bach Mindenkinek Fesztivál eseményei.

A 2023. március 16-31. közötti időszak kiemelt programjai:

03.17. 18:00 Szolnok, Városháza – Megnyitó
Fellépnek az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei.

03.18. 19:30 Belvárosi Ferences templom – János-passió
Belvárosi Ferences Kántorátus, Budavári Kamarazenekar. Vezényel: Héja Benedek.

03.23. 18:00 Gödöllői Királyi Kastély
Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertj

03.25. 14:00 Néprajzi Múzeum
Közös koráléneklés

03.27. 19:00 Hagyományok Háza
Egressy Konzi népzene tanszakának koncertje

További információ a fesztiválról itt, míg az adománygyűjtésről itt érhető el.

Fejléckép forrása: Bach Mindenkinek Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.