Klasszikus

Gyógyító hagyomány

2005.04.28. 00:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye “Gyógyító hagyomány - A népi kultúra elemeinek integrálási lehetősége a modern lelkiegészség-kultúrába és gyógyító munkába" címmel konferenciát rendez május 18-án a Hagyományok Házában.

A lelkiegészség-kultúra különböző területein dolgozó szakemberek (pszichiáterek, pszichológusok, rehabilitációs szakorvosok, különböző mentálhigiénés és terápiás szakemberek) az utóbbi években egyre nagyobb számban ismerték fel azt, hogy az ún. falusi-paraszti kultúra a szűkebben vett kulturális értelmezésen túl felfogható egy jól működő testi és lelki egészségvédő rendszernek is, amelynek több eleme harmonikusan beépíthető a modern mentálhigiénés és pszichoterápiás munkába (a tárgyalkotó népművészet; az ének, zene, tánc; a mesék, mondák és avatási rítusok; a hagyományos gyógyító tudás szomatikus és pszichoterápiás hatótényezői).

E szakmai lehetőségek és törekvések szerencsés módon találkoztak az utóbbi évtizedekben megerősödő, a néphagyományt a városi kultúrában továbbörökítő szakma képviselőinek érdeklődésével, amelynek eredményeként egyre több népművész, énekes, táncos és zenész ismerte fel, hogy tudása nemcsak hagyományőrző és művészi értékkel, hanem gyógyító erővel is bír.

A konferencia fő célja, hogy a témában már tapasztalatokat szerzett szakemberek segítségével bemutassa e szakmai lehetőség eddigi eredményeit, és választ keressen a következő kérdésekre: 1. A magyar népi kultúra elemei közül melyek építhetők be, és hogyan, a mentálhigiénés, pszichoterápiás és egyéb gyógyító munka különböző formáiba? 2. Milyen szakmai, szervezeti és tudományközi együttműködés szükséges a továbblépés érdekében?

A konferencia előadói közt megtalálhatók pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, néprajzkutatók, népművészek, énekesek, táncosok és zenészek.

Jelentkezni lehet levélben, faxon, telefonon, e-mailben és a Hagyományok Háza honlapjáról letölthető jelentkezési lap visszaküldésével. A részvételi szándékot feltétlenül jelezni kell a szervezők felé. A konferenciára a belépés díjtalan.

Jelentkezési határidő: 2005. május 10. További információk az alábbi számokon kaphatók: tel.: 201-4492, fax: 201-5164, Hoppál Dorottya: (20) 943-9768, Takács András (20) 458-7332.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.