Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

2021.06.22. 15:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.

Vidd tovább a dallamot! - új szlogenünk egy hitvallás, a jövőbe vetett új hité. Évadunk a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb. Szeretnénk Önöket kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményeiért.

Szeretettel várjuk Önöket! Vigyük tovább együtt a dallamot és gyógyuljunk a zene erejével!”

– mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

ZenekarMNF_HargitayOliver22-115530.jpg

Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Hargitay Olivér)

Az új szezon legnagyobb örömét maga a viszontlátás jelenti: egy teljes évadnyi kényszerű szünet után a muzsikusok újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven, együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát – mert csak a találkozás jegyében születhet igazi művészet.

A Kocsis bérletben olyan grandiózus művek találhatók, mint az október 28-án felcsendülő Verdi Requiemje a tehetséges Giacomo Sagripantival, a 2022. május 2-i Orff Carmina burana, Kobajasi Kenicsiró tolmácsolásában, vagy a francia romantikus, Félicien David operája, a Herculanum az elfeledett értékek felfedezője, Vashegyi György betanításában.

20220502_Mupa_KobayashiKen-ichiroC2-121758.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Müpa)

Ezen felül ide tartozik a Skócia című koncert is, melyen François Leleux játssza Mozart Oboaversenyét és vezényli Mendelssohn Hebridák-nyitányát, valamint Skót szimfóniáját. Ez a hangverseny főhajtás a sokoldalúság előtt, hiszen a világ egyik legjobb oboása mutatja meg, hogy karmesterként is az élvonalba tartozik. 

20220210_MUpa_FrancoisLeleux_JB05134Jean-BaptisteMillot-120659.jpg

François Leleux (Fotó/Forrás: Jean-Baptiste Millot)

A Kobayashi bérletben izgalmas művek, színes előadói egyéniségek, és gazdag karmesteri világok várják a klasszikus zene rajongóit. A bérletben szerepel Prokofjev Nyevszkij-kantátája és Kizsé hadnagya, és olyan monumentális zeneművek, mint Mahler és Bruckner Kilencedikje vagy Sosztakovics 5. szimfóniája. Kiváló szólisták muzsikálnak majd, mint Arabella Steinbacher vagy a fiatal Pusker Júlia,

és olyan karmesterek keltik életre a kompozíciókat, mint Alekszandr Szladkovszkij, Kovács János,  Dmitry Liss vagy a hegedűvirtuózként világhírűvé vált Maxim Vengerov.

Visszafoglaljuk a bécsi klasszikát! A 2022. január 6-án induló Ferencsik bérletben Mozart, a Lukács bérletben Haydn művei köré rendeződik a program, az előbbiben más bécsi klasszikusok – Vanhal, Salieri, a két Haydn, Vořišek, Hummel – szegődnek a középponti szerző társául, az utóbbiban a 20. és 21. század magyar komponistái folytatnak párbeszédet Haydnnal: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. A Ferencsik bérlet sok remek magyar muzsikust sorakoztat fel Ránki Dezsőtől Kelemen Barnabásig, a Lukács bérletben külföldön sikeres fiatal magyar karmesterek képviselik a vörös fonalat: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely.

A Pászti bérlet a Nemzeti Énekkar és sok kiváló vokális szólista kibontakozásának terepe.

NemzetiEnekkar_20180917MNF_CsatlosNorbert_029-115317.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Csatlós Norbert / Nemzeti Filharmonikusok)

A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.

– hangsúlyozta Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák részletei lesznek hallhatók -  Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra - kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában.

A második műsor igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen február 3-án a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra együttműködésében, Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók.

A bérlet harmadik, március 24-i estjén Bach János-passiója kerül színpadra, majd május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriuma. A Verdi-operagálát a szuggesztív Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György vezényletével, míg az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg. Ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

20220324_Vigado_GyorivanyiRathGyorgyfoto_DominiqueJaussein-120236.jpg

Győriványi Ráth György (Fotó/Forrás: Dominique Jaussein)

A Lukács bérlet évszázadok találkozása, melynek gerincét Haydn művei alkotják. A szimfóniák koncertjeihez, hol egy koncertária, hol egy sinfonia concertante, hol egy zongoraverseny, hol meg egy teljes mise csatlakozik, így a műfajok terén is sokszínű a kínálat.

„Papa” Haydnnal elbeszélgetnek a „fiúk”: a zenetörténet „ifjabb” korszakainak zeneszerzői a 20. és 21. századból: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. "Összevesznek a fiúk az apával?" Generációs ellentétre nem kell számítani, hiszen az új zenék szerzői termékeny kapcsolatban állnak a hagyománnyal. További „fiúk” is érkeznek: a bérlet sikeres fiatal karmesterei: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely és a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba, aki szintén vezényel egy koncertet.

A szólisták közt Kristóf Réka, Cser Krisztián, Boros Mihály, Boldoczki Gábor nevét is megtaláljuk. 

A Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat legjavát, változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Zenemánia beavató hangversenyeinek légkörét Dinyés Dániel közvetlen stílusa garantálja. Az idei évadban egyetlen nagy jelentőségű zenei műfaj kerül középpontba, a szimfonikus költemény. Viszont nem a híres darabokat fogja az együttes megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat.

20220213_FezstivalSzinhaz_DinyesDanielMNF_BerenyiGyula3-120923.jpg

Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt.

Szerzők közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov.

Mind-mind káprázatos szimfonisták, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját.

A bérleten kívüli koncertek között olyan kiemelt események találhatók, mint a szeptember 25-i évadnyitó Bartók-program, melyen elhangzik a Két-kép és a Concerto mellett, a II. zongoraverseny is Ránki Fülöp előadásában, aki először debütál ezzel a darabbal. A koncertet Kesselyák Gergely vezényli. Az elmaradhatatlan a november 6-i Kocsis emlékest, Borisz Berezovszkij zongoraművész és Kovács János előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok az évet december 23-án a szokásos karácsonyi hangversennyel zárja Nánási Henrik vezényletével.

Vidd tovább a dallamot! – a Nemzeti Filharmonikusok 2021/2022-es évadának beharangozó kisfilmje:

Kedvezményes bérleteket-és jegyeket a Nemzeti Filharmonikusok weboldalán, valamint a külső jegypénztárakban lehet megvásárolni. 

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikusok (fotó: Csibi Szilvia/Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.