Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

2021.06.22. 15:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.

Vidd tovább a dallamot! - új szlogenünk egy hitvallás, a jövőbe vetett új hité. Évadunk a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb. Szeretnénk Önöket kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményeiért.

Szeretettel várjuk Önöket! Vigyük tovább együtt a dallamot és gyógyuljunk a zene erejével!”

– mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

ZenekarMNF_HargitayOliver22-115530.jpg

Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Hargitay Olivér)

Az új szezon legnagyobb örömét maga a viszontlátás jelenti: egy teljes évadnyi kényszerű szünet után a muzsikusok újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven, együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát – mert csak a találkozás jegyében születhet igazi művészet.

A Kocsis bérletben olyan grandiózus művek találhatók, mint az október 28-án felcsendülő Verdi Requiemje a tehetséges Giacomo Sagripantival, a 2022. május 2-i Orff Carmina burana, Kobajasi Kenicsiró tolmácsolásában, vagy a francia romantikus, Félicien David operája, a Herculanum az elfeledett értékek felfedezője, Vashegyi György betanításában.

20220502_Mupa_KobayashiKen-ichiroC2-121758.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Müpa)

Ezen felül ide tartozik a Skócia című koncert is, melyen François Leleux játssza Mozart Oboaversenyét és vezényli Mendelssohn Hebridák-nyitányát, valamint Skót szimfóniáját. Ez a hangverseny főhajtás a sokoldalúság előtt, hiszen a világ egyik legjobb oboása mutatja meg, hogy karmesterként is az élvonalba tartozik. 

20220210_MUpa_FrancoisLeleux_JB05134Jean-BaptisteMillot-120659.jpg

François Leleux (Fotó/Forrás: Jean-Baptiste Millot)

A Kobayashi bérletben izgalmas művek, színes előadói egyéniségek, és gazdag karmesteri világok várják a klasszikus zene rajongóit. A bérletben szerepel Prokofjev Nyevszkij-kantátája és Kizsé hadnagya, és olyan monumentális zeneművek, mint Mahler és Bruckner Kilencedikje vagy Sosztakovics 5. szimfóniája. Kiváló szólisták muzsikálnak majd, mint Arabella Steinbacher vagy a fiatal Pusker Júlia,

és olyan karmesterek keltik életre a kompozíciókat, mint Alekszandr Szladkovszkij, Kovács János,  Dmitry Liss vagy a hegedűvirtuózként világhírűvé vált Maxim Vengerov.

Visszafoglaljuk a bécsi klasszikát! A 2022. január 6-án induló Ferencsik bérletben Mozart, a Lukács bérletben Haydn művei köré rendeződik a program, az előbbiben más bécsi klasszikusok – Vanhal, Salieri, a két Haydn, Vořišek, Hummel – szegődnek a középponti szerző társául, az utóbbiban a 20. és 21. század magyar komponistái folytatnak párbeszédet Haydnnal: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. A Ferencsik bérlet sok remek magyar muzsikust sorakoztat fel Ránki Dezsőtől Kelemen Barnabásig, a Lukács bérletben külföldön sikeres fiatal magyar karmesterek képviselik a vörös fonalat: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely.

A Pászti bérlet a Nemzeti Énekkar és sok kiváló vokális szólista kibontakozásának terepe.

NemzetiEnekkar_20180917MNF_CsatlosNorbert_029-115317.jpg

Nemzeti Énekkar (Fotó/Forrás: Csatlós Norbert / Nemzeti Filharmonikusok)

A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.

– hangsúlyozta Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák részletei lesznek hallhatók -  Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra - kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában.

A második műsor igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen február 3-án a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra együttműködésében, Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók.

A bérlet harmadik, március 24-i estjén Bach János-passiója kerül színpadra, majd május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriuma. A Verdi-operagálát a szuggesztív Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György vezényletével, míg az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg. Ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

20220324_Vigado_GyorivanyiRathGyorgyfoto_DominiqueJaussein-120236.jpg

Győriványi Ráth György (Fotó/Forrás: Dominique Jaussein)

A Lukács bérlet évszázadok találkozása, melynek gerincét Haydn művei alkotják. A szimfóniák koncertjeihez, hol egy koncertária, hol egy sinfonia concertante, hol egy zongoraverseny, hol meg egy teljes mise csatlakozik, így a műfajok terén is sokszínű a kínálat.

„Papa” Haydnnal elbeszélgetnek a „fiúk”: a zenetörténet „ifjabb” korszakainak zeneszerzői a 20. és 21. századból: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. "Összevesznek a fiúk az apával?" Generációs ellentétre nem kell számítani, hiszen az új zenék szerzői termékeny kapcsolatban állnak a hagyománnyal. További „fiúk” is érkeznek: a bérlet sikeres fiatal karmesterei: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely és a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba, aki szintén vezényel egy koncertet.

A szólisták közt Kristóf Réka, Cser Krisztián, Boros Mihály, Boldoczki Gábor nevét is megtaláljuk. 

A Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat legjavát, változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Zenemánia beavató hangversenyeinek légkörét Dinyés Dániel közvetlen stílusa garantálja. Az idei évadban egyetlen nagy jelentőségű zenei műfaj kerül középpontba, a szimfonikus költemény. Viszont nem a híres darabokat fogja az együttes megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat.

20220213_FezstivalSzinhaz_DinyesDanielMNF_BerenyiGyula3-120923.jpg

Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt.

Szerzők közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov.

Mind-mind káprázatos szimfonisták, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját.

A bérleten kívüli koncertek között olyan kiemelt események találhatók, mint a szeptember 25-i évadnyitó Bartók-program, melyen elhangzik a Két-kép és a Concerto mellett, a II. zongoraverseny is Ránki Fülöp előadásában, aki először debütál ezzel a darabbal. A koncertet Kesselyák Gergely vezényli. Az elmaradhatatlan a november 6-i Kocsis emlékest, Borisz Berezovszkij zongoraművész és Kovács János előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok az évet december 23-án a szokásos karácsonyi hangversennyel zárja Nánási Henrik vezényletével.

Vidd tovább a dallamot! – a Nemzeti Filharmonikusok 2021/2022-es évadának beharangozó kisfilmje:

Kedvezményes bérleteket-és jegyeket a Nemzeti Filharmonikusok weboldalán, valamint a külső jegypénztárakban lehet megvásárolni. 

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikusok (fotó: Csibi Szilvia/Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.