Klasszikus

Gyöngyösi Levente újdonságai

2012.07.24. 15:50
Ajánlom
Júliusban nemzetközi zeneszerző-versenyen díjazták és megjelent új szerzői lemeze, szeptemberben pedig bemutatják III. szimfóniáját.

Az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén 38 pályamű közül nyerte el a három első díj egyikét Gyöngyösi Levente a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által benyújtott Gloria Kajoniensis című művével. (Érdekesség, hogy szerző egyik műve a verseny előd-rendezvényén hat évvel ezelőtt szintén első díjat kapott.) A győztes kórusműveket a 2012. július 27. és augusztus 5. között Torinóban megrendezendő XVIII. EUROPA CANTAT fesztiválon is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, a Gloria Kajoniensist a magyar Magnificat Gyermekkar adja elő Szebellédi Valéria karnagy vezetésével.

Szintén Gyöngyösi Levente kórusműveinek viszi hírét a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar előadásában, énekes és hangszeres szólisták közreműködésével rögízett Ubi Caritas című szerzői lemez. Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya, és egyben a CD zenei rendezője a néhány napja megjelent lemez kísérőfüzetében így ír: "Gyöngyösi Levente művei a XXI. század érzelmi szűrői. A szépség, a szeretet, s a remény hangjai szüremlenek át rajtuk. A XX. század erkölcsi, emberi katasztrófái után, az avangarde zenei világ kusza, nehezen érthető formai és harmóniai ködbe burkolta a keserű és kiúttalan mondanivalót. Gyöngyösi Levente megtalálta az utat. Az új korszak fellélegzett, elmosolyodott és nagy-nagy szeretettel összekacsintott a művésszel, aki új lendületet, energiát, világos formákat és új színeket állított csatasorba, hogy mi, zenehallgatók ismét megtalálhassuk rohanó világunkban a harmóniát." Az ötvenperces, tizenöt számot tartalmazó lemezről a Confitemini Domino című darabot idézzük a - 2012. július 11-31. között Japánban turnézó - Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével:

Rövid augusztusi szünet után szeptemberben újra a figyelem középpontjába kerül Gyöngyösi Levente, hiszen a Budapesti Mahler-ünnep keretében hangzik fel első alkalommal III. (Születés) szimfóniája. A Budapesti Fesztiválzenekar felkérésére komponált mű Mahler - Alma Schindlerhez címzett szerelmi vallomásként értelmezett - V. szimfóniája párdarabjaként szólal majd meg. A műsor-összeállítás nem véletlen: Mahlerhez hasonlóan Gyöngyösi Levenete is szívesen komponál személyes élmények alapján: az ihlet forrása ebben az esetben kislánya, Hanga 2011. decemberi érkezése volt. A négytételes (I. Fogantatás, II. Belül, III. Születés, IV: Kívül) mű központi gondolata a születés misztériuma.

A zeneszerzővel - részletes életrajzát ide kattintva olvashatják el - hamarosan hosszabb beszélgetést hallhatnak a Fidelio Klasszik augusztus 4-i műsorában, illetve az adást követően a Fidelio.hu-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.