Klasszikus

Gyöngyösi Levente újdonságai

2012.07.24. 15:50
Ajánlom
Júliusban nemzetközi zeneszerző-versenyen díjazták és megjelent új szerzői lemeze, szeptemberben pedig bemutatják III. szimfóniáját.

Az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén 38 pályamű közül nyerte el a három első díj egyikét Gyöngyösi Levente a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által benyújtott Gloria Kajoniensis című művével. (Érdekesség, hogy szerző egyik műve a verseny előd-rendezvényén hat évvel ezelőtt szintén első díjat kapott.) A győztes kórusműveket a 2012. július 27. és augusztus 5. között Torinóban megrendezendő XVIII. EUROPA CANTAT fesztiválon is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, a Gloria Kajoniensist a magyar Magnificat Gyermekkar adja elő Szebellédi Valéria karnagy vezetésével.

Szintén Gyöngyösi Levente kórusműveinek viszi hírét a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar előadásában, énekes és hangszeres szólisták közreműködésével rögízett Ubi Caritas című szerzői lemez. Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya, és egyben a CD zenei rendezője a néhány napja megjelent lemez kísérőfüzetében így ír: "Gyöngyösi Levente művei a XXI. század érzelmi szűrői. A szépség, a szeretet, s a remény hangjai szüremlenek át rajtuk. A XX. század erkölcsi, emberi katasztrófái után, az avangarde zenei világ kusza, nehezen érthető formai és harmóniai ködbe burkolta a keserű és kiúttalan mondanivalót. Gyöngyösi Levente megtalálta az utat. Az új korszak fellélegzett, elmosolyodott és nagy-nagy szeretettel összekacsintott a művésszel, aki új lendületet, energiát, világos formákat és új színeket állított csatasorba, hogy mi, zenehallgatók ismét megtalálhassuk rohanó világunkban a harmóniát." Az ötvenperces, tizenöt számot tartalmazó lemezről a Confitemini Domino című darabot idézzük a - 2012. július 11-31. között Japánban turnézó - Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével:

Rövid augusztusi szünet után szeptemberben újra a figyelem középpontjába kerül Gyöngyösi Levente, hiszen a Budapesti Mahler-ünnep keretében hangzik fel első alkalommal III. (Születés) szimfóniája. A Budapesti Fesztiválzenekar felkérésére komponált mű Mahler - Alma Schindlerhez címzett szerelmi vallomásként értelmezett - V. szimfóniája párdarabjaként szólal majd meg. A műsor-összeállítás nem véletlen: Mahlerhez hasonlóan Gyöngyösi Levenete is szívesen komponál személyes élmények alapján: az ihlet forrása ebben az esetben kislánya, Hanga 2011. decemberi érkezése volt. A négytételes (I. Fogantatás, II. Belül, III. Születés, IV: Kívül) mű központi gondolata a születés misztériuma.

A zeneszerzővel - részletes életrajzát ide kattintva olvashatják el - hamarosan hosszabb beszélgetést hallhatnak a Fidelio Klasszik augusztus 4-i műsorában, illetve az adást követően a Fidelio.hu-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.