Klasszikus

Gyöngyösi Levente újdonságai

2012.07.24. 15:50
Ajánlom
Júliusban nemzetközi zeneszerző-versenyen díjazták és megjelent új szerzői lemeze, szeptemberben pedig bemutatják III. szimfóniáját.

Az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén 38 pályamű közül nyerte el a három első díj egyikét Gyöngyösi Levente a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által benyújtott Gloria Kajoniensis című művével. (Érdekesség, hogy szerző egyik műve a verseny előd-rendezvényén hat évvel ezelőtt szintén első díjat kapott.) A győztes kórusműveket a 2012. július 27. és augusztus 5. között Torinóban megrendezendő XVIII. EUROPA CANTAT fesztiválon is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, a Gloria Kajoniensist a magyar Magnificat Gyermekkar adja elő Szebellédi Valéria karnagy vezetésével.

Szintén Gyöngyösi Levente kórusműveinek viszi hírét a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar előadásában, énekes és hangszeres szólisták közreműködésével rögízett Ubi Caritas című szerzői lemez. Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya, és egyben a CD zenei rendezője a néhány napja megjelent lemez kísérőfüzetében így ír: "Gyöngyösi Levente művei a XXI. század érzelmi szűrői. A szépség, a szeretet, s a remény hangjai szüremlenek át rajtuk. A XX. század erkölcsi, emberi katasztrófái után, az avangarde zenei világ kusza, nehezen érthető formai és harmóniai ködbe burkolta a keserű és kiúttalan mondanivalót. Gyöngyösi Levente megtalálta az utat. Az új korszak fellélegzett, elmosolyodott és nagy-nagy szeretettel összekacsintott a művésszel, aki új lendületet, energiát, világos formákat és új színeket állított csatasorba, hogy mi, zenehallgatók ismét megtalálhassuk rohanó világunkban a harmóniát." Az ötvenperces, tizenöt számot tartalmazó lemezről a Confitemini Domino című darabot idézzük a - 2012. július 11-31. között Japánban turnézó - Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével:

Rövid augusztusi szünet után szeptemberben újra a figyelem középpontjába kerül Gyöngyösi Levente, hiszen a Budapesti Mahler-ünnep keretében hangzik fel első alkalommal III. (Születés) szimfóniája. A Budapesti Fesztiválzenekar felkérésére komponált mű Mahler - Alma Schindlerhez címzett szerelmi vallomásként értelmezett - V. szimfóniája párdarabjaként szólal majd meg. A műsor-összeállítás nem véletlen: Mahlerhez hasonlóan Gyöngyösi Levenete is szívesen komponál személyes élmények alapján: az ihlet forrása ebben az esetben kislánya, Hanga 2011. decemberi érkezése volt. A négytételes (I. Fogantatás, II. Belül, III. Születés, IV: Kívül) mű központi gondolata a születés misztériuma.

A zeneszerzővel - részletes életrajzát ide kattintva olvashatják el - hamarosan hosszabb beszélgetést hallhatnak a Fidelio Klasszik augusztus 4-i műsorában, illetve az adást követően a Fidelio.hu-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.