Klasszikus

Gyöngyössy Zoltán 50! 50?

2008.02.20. 00:00
Ajánlom
Kerek szám, szép évforduló. Ha valaki éppen ennyi éves, arra azért igyekszünk odafigyelni. Hát, igen "élete deléhez érkezett, ideje megállni, körülnézni, számotadni" stb., stb., hangzanak a tanácsok. Aztán minden csordogál a maga medrében.

De arra a hírre, hogy Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész 50 éves, akik ismerik biztosan felkapják a fejüket. A Zoli? A Tanár Úr? Hiszen tegnap láttam, beszéltem vele, hallottam fuvolázni, voltam a hangversenyén, tanított engem, olvastam az írását, hallgattam a lemezét (CD-jét), játszottam a darabját, megvettem az általa szerkesztett kottát, felvételiztetett, elbírálta a dolgozatomat, stb., stb., és mindenki mondja aktuális élményét, élményeit Vele kapcsolatban.

Na jó, lehet, hogy a Zoli, a Tanár Úr 50 éves, de akkor honnan ez a rengeteg energia, tettvágy, amibe ennyi ember, hang, "emberi hang", humor, szakmai tanács, bölcsesség és megint csak stb., stb. belefér? Jogos lehet a kérdés "Lehet, hogy több Gyöngyössy Zoltán "szaladgál" közöttünk?" Azt hiszem elgondolkodtató a feltevés, hiszen ha csak a volt és jelenlegi növendékeinek névsorát megnézzük, vagy a koncertjei, lemezei (CD), kiadványai, (már megint stb..) számát... ezt egy ember 50 év alatt? Na, ne. Figyeljétek meg, ha holnap bekapcsoljátok a Rádiót, benéztek valamelyik hangversenyterembe, fölmentek a Zeneakadémia XX.-as termébe stb., stb. Ő (vagy Ők?) ott lesz(nek). Fáradhatatlanul tanít, fuvolázik, mesél egy jó sztorit (bocs de újra stb. stb.) és hozzád is lesz néhány kedves szava. Ezek szerint Valakinek sikerül ennyi idő alatt is fuvolista generációkat, művészeket nevelni, fáradhatatlanul adni, hangszerével, tehetségével.

Hát, köszöntünk Téged ezen a kerek évfordulón és ígérjük ott leszünk koncertjeiden, óráidon, vizsgáidon stb.,stb, és figyelünk. Figyelünk, résen leszünk, és lecsapunk a titokra ha kiderül, hogy egyszerre több helyen...

Boldog születésnapot, jó egészséget, szép fuvolahangokat, tehetséges növendékeket stb., stb. kívánunk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.