Klasszikus

Gyöngyössy Zoltán 50! 50?

2008.02.20. 00:00
Ajánlom
Kerek szám, szép évforduló. Ha valaki éppen ennyi éves, arra azért igyekszünk odafigyelni. Hát, igen "élete deléhez érkezett, ideje megállni, körülnézni, számotadni" stb., stb., hangzanak a tanácsok. Aztán minden csordogál a maga medrében.

De arra a hírre, hogy Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész 50 éves, akik ismerik biztosan felkapják a fejüket. A Zoli? A Tanár Úr? Hiszen tegnap láttam, beszéltem vele, hallottam fuvolázni, voltam a hangversenyén, tanított engem, olvastam az írását, hallgattam a lemezét (CD-jét), játszottam a darabját, megvettem az általa szerkesztett kottát, felvételiztetett, elbírálta a dolgozatomat, stb., stb., és mindenki mondja aktuális élményét, élményeit Vele kapcsolatban.

Na jó, lehet, hogy a Zoli, a Tanár Úr 50 éves, de akkor honnan ez a rengeteg energia, tettvágy, amibe ennyi ember, hang, "emberi hang", humor, szakmai tanács, bölcsesség és megint csak stb., stb. belefér? Jogos lehet a kérdés "Lehet, hogy több Gyöngyössy Zoltán "szaladgál" közöttünk?" Azt hiszem elgondolkodtató a feltevés, hiszen ha csak a volt és jelenlegi növendékeinek névsorát megnézzük, vagy a koncertjei, lemezei (CD), kiadványai, (már megint stb..) számát... ezt egy ember 50 év alatt? Na, ne. Figyeljétek meg, ha holnap bekapcsoljátok a Rádiót, benéztek valamelyik hangversenyterembe, fölmentek a Zeneakadémia XX.-as termébe stb., stb. Ő (vagy Ők?) ott lesz(nek). Fáradhatatlanul tanít, fuvolázik, mesél egy jó sztorit (bocs de újra stb. stb.) és hozzád is lesz néhány kedves szava. Ezek szerint Valakinek sikerül ennyi idő alatt is fuvolista generációkat, művészeket nevelni, fáradhatatlanul adni, hangszerével, tehetségével.

Hát, köszöntünk Téged ezen a kerek évfordulón és ígérjük ott leszünk koncertjeiden, óráidon, vizsgáidon stb.,stb, és figyelünk. Figyelünk, résen leszünk, és lecsapunk a titokra ha kiderül, hogy egyszerre több helyen...

Boldog születésnapot, jó egészséget, szép fuvolahangokat, tehetséges növendékeket stb., stb. kívánunk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.