Klasszikus

Gyöngyöző patak

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
Ha június, akkor Bach-hét a Deák téri Evangélikus Templomban. Még mindig. Szombat este a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok közreműködésével Gyöngyössy Zoltán játszott fuvolaversenyeket. Azazhogy Bach-versenyműveket fuvolán. A 1056-os, 1041-es, 1059-os, 1060-as és 1044-es jegyzékszámú darabok közül ugyanis csak a legutóbbi eredeti szólóhangszere a fuvola – a csembaló és a hegedű mellett.

Bach zsenialitásának újabb bizonyítéka: nemigen találni olyan hangszert, amelyen darabjai rosszul szólnának (hozzátéve, hogy ütőgordonon, tökdudán és kongán még nem hallottam egyet sem). Krähling Dániel esperes a hangversenyközi igehirdetésben arról is beszélt, hogy Bach a maga korában régiesnek számító zenei eszközöket használt. És mégis – ezt már nem ő mondja, hanem én – alkotásai még napjaink könnyűzenei feldolgozásaiból is szinte csonkulás nélkül keverednek ki. Márpedig amelyik muzsika ezt túléli, az az örök életre is bátran nevezhet.

A muzsikusok játéka ebben a templomi környezetben nem előadás volt, hanem szolgálat az áhítat jegyében. A koncert elején elhangzó kérésnek azonban, hogy ne tapsoljunk, nem mindig volt könnyű eleget tenni. A virtuóz harmadik tételek után már lendült volna a kezem, és nem én voltam az egyetlen, aki alig tudta megállni, hogy kifejezésre ne juttassa csodálatát. „Bizonyos művek, így Bach passiói, Mozart Requiemje vagy Sosztakovics 15. vonósnégyese után egyszerűen tilos a taps. Be szép is volna, ha ilyenkor mindnyájan csendben felállnánk néhány másodpercre. Mi tapsolni való van az ilyen zenék után?” – teszi fel a költői kérdést Schiff András nemrég megjelent könyvében. A versenymű azonban, véleményem szerint nem ez a műfaj. Még akkor sem, ha Bach.

Nem mintha nem jelent volna meg a hangverseny folyamán szinte tapinthatóan a szakralitás, a transzcendencia. Pl. a BWV 1041-es a-moll versenymű második tételében. A lassú tétel annyira ihletett és átszellemült volt, hogy megállt a templomban a levegő. A szólistáé szerencsére nem, sőt! A leghalkabb és visszafogottabb dallamot is ívekbe foglalva Gyöngyössy Zoltán körlégzéssel kapcsolta egybe az összetartozókat. Hátborzongató érzés volt, ahogy a zárlatoknál, álzárlatoknál kihúzta néha a szőnyeget a lábunk alól. És ahogy pianóban is kristálytiszta, csengő és képzett maradt hangszerének hangja. Ez a tétel annyira érzékeny és elvarázsolt volt, hogy még a Kiskörúton elhúzó vijjogó mentőautó is a zene részének tűnt. Valahogy hozzátartozott. Ahogyan az élethez…

Aztán jött a zárótétel, a barokk varrógép, de a varázs nem tört meg. Csak bekapcsolódott valami nagyobb, általánosabb, földibb véráramba. Leszállt közénk: ecce homo. Az e-moll, BWV 1059-es darabból a harmadik tételt emelném ki: egy hegyi patak tisztaságával, de egy vízesés erejével különült el egymástól a fuvolaszólamban a „dallam” és a „kísérő figuráció”.

Az igehirdetés utáni a BWV 1060-as hegedű-fuvola kettősversenyben Juniki Spartacus volt Gyöngyössy Zoltán társa. Meglepően gyorsan indult az első tétel, aztán igazolta magát: egy lassabb tempóban nemigen lehetett volna ennyire sodró és élettel teli. Ismét a második tétel volt az, amikor azt éreztem: a templomban jelen van a Szentlélek. Gyöngyössy Zoltán egyetlen záróhangjában benne foglaltatott az alatta, azaz vele történő összes funkcióváltás, és érzelmi változás – a teljes Bach-oeuvre. Az utolsó darabban végre Dobozy Borbála is kapott játékteret, amellyel elegánsan és virtuózan élt. Somogyi Péter és Gyöngyössy Zoltán játékából pedig kiderült, hogy a rövid hang is hang, azt is képezni, szeretni kell. Illetve, hát érdemes. És pizzicatót játszani nem csak hegedűn, fuvolán is lehet.

A kettős-, illetve hármasversenyek döbbentettek csak rá: Gyöngyössy tulajdonképpen nem előad. Még csak nem is fuvolázik. Egyszerűen benne van a zenében. És az őbenne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.