Klasszikus

Gyöngyöző patak

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
Ha június, akkor Bach-hét a Deák téri Evangélikus Templomban. Még mindig. Szombat este a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok közreműködésével Gyöngyössy Zoltán játszott fuvolaversenyeket. Azazhogy Bach-versenyműveket fuvolán. A 1056-os, 1041-es, 1059-os, 1060-as és 1044-es jegyzékszámú darabok közül ugyanis csak a legutóbbi eredeti szólóhangszere a fuvola – a csembaló és a hegedű mellett.

Bach zsenialitásának újabb bizonyítéka: nemigen találni olyan hangszert, amelyen darabjai rosszul szólnának (hozzátéve, hogy ütőgordonon, tökdudán és kongán még nem hallottam egyet sem). Krähling Dániel esperes a hangversenyközi igehirdetésben arról is beszélt, hogy Bach a maga korában régiesnek számító zenei eszközöket használt. És mégis – ezt már nem ő mondja, hanem én – alkotásai még napjaink könnyűzenei feldolgozásaiból is szinte csonkulás nélkül keverednek ki. Márpedig amelyik muzsika ezt túléli, az az örök életre is bátran nevezhet.

A muzsikusok játéka ebben a templomi környezetben nem előadás volt, hanem szolgálat az áhítat jegyében. A koncert elején elhangzó kérésnek azonban, hogy ne tapsoljunk, nem mindig volt könnyű eleget tenni. A virtuóz harmadik tételek után már lendült volna a kezem, és nem én voltam az egyetlen, aki alig tudta megállni, hogy kifejezésre ne juttassa csodálatát. „Bizonyos művek, így Bach passiói, Mozart Requiemje vagy Sosztakovics 15. vonósnégyese után egyszerűen tilos a taps. Be szép is volna, ha ilyenkor mindnyájan csendben felállnánk néhány másodpercre. Mi tapsolni való van az ilyen zenék után?” – teszi fel a költői kérdést Schiff András nemrég megjelent könyvében. A versenymű azonban, véleményem szerint nem ez a műfaj. Még akkor sem, ha Bach.

Nem mintha nem jelent volna meg a hangverseny folyamán szinte tapinthatóan a szakralitás, a transzcendencia. Pl. a BWV 1041-es a-moll versenymű második tételében. A lassú tétel annyira ihletett és átszellemült volt, hogy megállt a templomban a levegő. A szólistáé szerencsére nem, sőt! A leghalkabb és visszafogottabb dallamot is ívekbe foglalva Gyöngyössy Zoltán körlégzéssel kapcsolta egybe az összetartozókat. Hátborzongató érzés volt, ahogy a zárlatoknál, álzárlatoknál kihúzta néha a szőnyeget a lábunk alól. És ahogy pianóban is kristálytiszta, csengő és képzett maradt hangszerének hangja. Ez a tétel annyira érzékeny és elvarázsolt volt, hogy még a Kiskörúton elhúzó vijjogó mentőautó is a zene részének tűnt. Valahogy hozzátartozott. Ahogyan az élethez…

Aztán jött a zárótétel, a barokk varrógép, de a varázs nem tört meg. Csak bekapcsolódott valami nagyobb, általánosabb, földibb véráramba. Leszállt közénk: ecce homo. Az e-moll, BWV 1059-es darabból a harmadik tételt emelném ki: egy hegyi patak tisztaságával, de egy vízesés erejével különült el egymástól a fuvolaszólamban a „dallam” és a „kísérő figuráció”.

Az igehirdetés utáni a BWV 1060-as hegedű-fuvola kettősversenyben Juniki Spartacus volt Gyöngyössy Zoltán társa. Meglepően gyorsan indult az első tétel, aztán igazolta magát: egy lassabb tempóban nemigen lehetett volna ennyire sodró és élettel teli. Ismét a második tétel volt az, amikor azt éreztem: a templomban jelen van a Szentlélek. Gyöngyössy Zoltán egyetlen záróhangjában benne foglaltatott az alatta, azaz vele történő összes funkcióváltás, és érzelmi változás – a teljes Bach-oeuvre. Az utolsó darabban végre Dobozy Borbála is kapott játékteret, amellyel elegánsan és virtuózan élt. Somogyi Péter és Gyöngyössy Zoltán játékából pedig kiderült, hogy a rövid hang is hang, azt is képezni, szeretni kell. Illetve, hát érdemes. És pizzicatót játszani nem csak hegedűn, fuvolán is lehet.

A kettős-, illetve hármasversenyek döbbentettek csak rá: Gyöngyössy tulajdonképpen nem előad. Még csak nem is fuvolázik. Egyszerűen benne van a zenében. És az őbenne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.