Klasszikus

Győztes nélkül zárult a Solti-emlékverseny

2015.02.23. 10:45
Ajánlom
Két második és egy harmadik díjat osztottak ki a február 22-én zárult frankfurti VII. Solti György-karmesterversenyen.

Az első díj kiosztásához a szervezők szerint "csak egy apró nüansz hiányzott". A tízezer euró pénzjutalommal járó második díjakat a Darmstadti Állami Színház 34 éves karmestere, Elias Grandy, valamint a 32 éves tajvani dirigens, Tung-Chieh Chuang kapták. A harmadik díjat és az azzal járó 5 ezer eurót egy mindössze 26 éves ausztrál karmester, Toby Thatcher nyerte el.

Az idei versenyre 64 ország csaknem 370 fiatal - a kiírás szerint 1980-1995 között született - karmestere jelentkezett, közülük végül huszat hívtak meg a Frankfurtba a február 17-22. között zajló megmérettetésre. A zsűri elnöke Valerie Pitts, Solti György özvegye, a verseny védnöke volt, tagjai között szerepelt mások mellett Ivor Bolton, a salzburgi Mozarteum zenekarának vezető karmestere, a madridi Teatro Real leendő zeneigazgatója, valamint a magyar származású brit dirigens, Gilbert Varga, a Tajpeji Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az 1997-ben elhunyt legendás magyar karmesterről, Solti Györgyről elnevezett versenyt először 2002-ben rendezték meg Frankfurtban, ahol Solti 1952-1961 között főzeneigazgatóként szolgált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.