Klasszikus

„Ha a föld Isten kalapja..."

2013.09.06. 13:32
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar a 2013/2014-es évadban öt alkalommal játszik a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Az idei sorozat különlegessége, hogy mindegyik hangverseny tematikusan kapcsolódik a néhány napra rá műsorra tűzött színházi bemutatóhoz. Az első program a Vitéz lélek című darabhoz kötődően október 17-én hallható, a húszéves fennállását ünneplő együttes frissen megbízott művészeti vezetője, Hámori Máté vezényletével. A koncerten Blaskó Péter (Nemzeti Színház), Kardos Márton (Nagyvárad), és Kovács Frigyes (Szabadka) is közreműködik majd.

Az évadnyitó hangversenyen műsorán elsőként Veress Sándor Négy erdélyi tánc című kompozíciója szerepel, amelyet Bartók Táncszvitje (BB 86a) követ. A program második felében először Kodály népszerű műve, a Galántai táncok hangzik el, majd Dohnányi Ernő alkotása, a Bartók-műhöz hasonlóan Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára komponált Ruralia hungarica (Op. 32b) zárja a koncertet.

Az ötrészes sorozat további hangversenyein az érdeklődők olyan ritkaságokkal találkozhatnak, mint a Carl Theodor Dreyer 1928-ban készült klasszikus némafilmjéhez, a Jeanne d'Arc szenvedéséhez írt Richard Einhorn-oratórium (1994) filmvetítéssel egybekötött élő előadása, amely a Nemzeti novemberre tervezett Johanna a máglyán-premierjéhez kapcsolódik majd. A 2014. év elejére várható Ahogy tetszik-bemutatót egy Purcell-'semi-opera', a Vihar előadása előzi meg néhány nappal, majd a februári János vitéz-bemutatót egy, a "világverő magyarokat" megjelenítő zeneművekből összeállított műsor vezeti fel. A sorozat tavasz végére tervezett, utolsó előadása pedig a Witold Gombrowicz Operett című színművéhez írt zeneszámok közül ad egyedülálló válogatást az Óbudai Danubia Zenekar és a Nemzeti Színház közönségének.

Hámori Máté zeneszerzés- és zongoraművészi tanulmányai után végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakát. Zeneakadémiai évei alatt alapította meg a Teatro di Musica kamarazenekart, amellyel számos nagysikerű koncertet adott, és bemutatott több új magyar zeneművet is. 2005 óta a hazai szimfonikus zenekarok többségét dirigálta már, visszatérő vendége a szombathelyi, győri és miskolci egyeütteseknek, valamint a Szatmárnémeti Filharmonikus Zenekarnak is. 2009 óta Vásáry Tamás asszisztenseként segíti a Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekart, és vezeti a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekarát. 2012-től kezdve a Szolnoki Szimfonikusok állandó karmestere. Számos ifjúsági operaprodukció és újszerű, interaktív ifjúsági koncertprogram kötődik a nevéhez. 2013-ban a Hunyadi László című operával debütált a budapesti Erkel Színházban. 2013 szeptemberétől az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.