Klasszikus

Ha a szellem helyet talál

2011.11.20. 08:00
Ajánlom
A virtuóz koncertező művész, az évtizedeken át tartó zarándokévek után, 37 éves korában letelepedett Weimarban, annak reményében, hogy mind művészetében, mind pedig magánéletében kiteljesedjék. Liszt Ferenc választása sorsszerű volt. Weimart a művészetekhez már évszázados kapcsolat fűzte, Goethe és Schiller városában Bach szelleme is megigézte a lángelmét.

Bach több mint egy évszázaddal Liszt odaérkezése előtt szintén Weimarban élt és udvari orgonistaként dolgozott egy ideig. Számos nagy orgonaművét a Stadtkirchében komponálta, melynek orgonája érintetlenül megmaradt a templomban. Weimar macskaköves utcáit járva Liszt elevenen érezte Bach szellemi jelenlétét, melynek méltó emléket állított születendő orgonaműveiben és átirataiban. Helyi orgonisták kíséretében, melyek között különösen kiemelkedett két tehetséges fiatal, Alexander Wilhelm Gottschlag és Alexander Winterberger, gyakran ellátogatott a környék templomaiba, hogy tanulmányozza s egybevesse a Thüringia-szerte található orgonákat. Liszt órákat adott ifjú barátainak Bach-interpretációból, s közös muzsikálásaik új megvilágításban tüntették fel a hagyományokat. Liszt ugyan nem volt virtuóz orgonista (Gottschlag szerint pedáljátéka nem volt teljesen gördülékeny), de ez nem tartotta vissza attól, hogy néhány gyakorlati reformot ne javasoljon. Ezek elsősorban a regisztrációt érintették, s egyben ellenezte az akkori tradíciót, mely szerint manuálváltás nélkül, tuttiban adtak elő preludium és fúgákat.

1855-ben avatták fel a merseburgi katedrális új orgonáját, mely igen nagy eseménynek számított. Liszt az év szeptemberében utazott az orgonaavatóra, melynek új hangszere 81 regiszterével, 5686 sípjával és 36 harangjátékával, az akkori Németország legnagyobb orgonája lett. Winterberger ez alkalomra a B-A-C-H preludium és fúgát rendelte Liszttől, de a mű csak néhány héttel később készült el. A koncerten egy már készen lévő remekmű, az Ad nos, ad salutarem undam hangzott el.

 

Mester és tanítvány ezek után többször is fellépett együtt, többek között 1856-ban Magyarországon, az Esztergomi mise ősbemutatóján, illetve annak pesti előadásain, a Redoutensaalban. Liszt ragaszkodott hozzá, hogy az orgonaszólamot kitűnő tanítványa, Winterberger játssza. A kiváló orgonista zongoratudásnak sem volt híján, bizonyítják ezt kétzongorás koncertjeik mesterével, ahol többek között az újonnan megjelent szimfonikus költemények is elhangzottak.

 

2011. november 23-án a mestert Christoph Bossert testesíti meg, a tanítványt pedig a fiatal magyar tehetség, Szabó Balázs. A két művész a Würzburgi Zeneművészeti Főiskola orgona mesterosztályban találkozott, ahol Szabó Balázs Christoph Bossert irányításával 2010-ben szerezte meg az orgona mestere címet. Bossert Bach-kutatásai új dimenziókat nyitottak meg napjaink interpretációjában, s egyben tökéletes ismerője a német orgonastílusnak. Szabó Balázzsal közös koncertjükön mutatják meg azt a szellemiséget, mely évszázadokon át hagyományozódik mester és tanítvány között.

 

Liszt és Bach - Christoph Bossert és Szabó Balázs orgonaestje

2011. november 23. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

J. S. Bach–Liszt: Bevezetés és fúga az "Ich hatte viel Bekümmernis" című kantátából
Liszt: Bevezetés, fúga és magnificat a Dante-szimfóniából
J. S. Bach–Becker: Kanonikus fúga c-mollban két manuálra és pedálra a Cäcilia-gyűjteményből
Reubke: c-moll szonáta a 94. zsoltár szavaira

S. Wesley: Bevezetés J. S. Bach nagy Esz-dúr fúgájához két előadó számára (1813)
Liszt–Winterberger: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen - praeludium (1859)
J. S. Bach: 2. Neumeister-korál Was Gott tut das ist wohlgetan, BWV 1116; B-dúr prelúdium és fúga a B-A-C-H témára, BWV 898; B-A-C-H prelúdium és fúga

 

Házigazda: Fassang László

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.