Klasszikus

Ha egy verseny beindul...

2009.07.16. 15:35
Ajánlom
Véget ért az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus és megszületett az I. Kortárszenei Verseny eredménye: Matsumoto Marikó (hegedű) és a 12 éves Balogh Ádám (zongora) végzett az élen.

Sikeresen debütált a I. Kortárszenei Verseny, mely a Szegedi Tudományegyetem szervezésben került megrendezésre Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Szövetségének elnöke, illetve további Liszt-, Artisjus- és Weiner-díjas művészek zsűrizésével. A neves döntőbizottság előtt a 11 és 25 év közötti versenyzőknek egy maximum tíz-tizenkét perces 1945 utáni magyar szóló- vagy kamaraművet kellett előadniuk. A július 15-én rendezett művészeti versenyen az ifjú tehetségek többek között olyan neves szerzők műveit szólaltatták meg, mint Karai József, Hidas Frigyes vagy Vukán György. A versenyre 19 szólóhangszeres, 5 kamarazenei és az SZTE Zeneművészeti Kar Ütőhangszeres Együttese nevezett.

"Szegeden a kortárs zene előadásának nagy hagyománya van, hiszen a város 40 éve töretlenül szervezi meg a Kortárszenei Napokat. Az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus keretében megrendezett I. Kortárszenei Verseny ezt egészíti ki, teszi egész évben folyamatossá. A verseny sikerét látva nagy örömünkre szolgál, hogy a fiatalok körében továbbra is népszerű ez az irányzat" - hangsúlyozta Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a verseny zsűritagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Idén is lehet csatlakozni a Magyar Kórusok Napjához Kodály születésnapján

A KÓTA november 25-ig várja a kórusok csatlakozását a december 13-16. között tartandó hangversenyekhez.
Klasszikus interjú

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Anton Rubinstein, az orosz zene keresztapja

Az orosz zene fényes évszázada nem képzelhető el nélküle. Életében csak Liszt volt népszerűbb nála, kortársai pedig lényeglátásáról, kimeríthetetlen energiájáról emlékeztek rá. Százhuszonöt éve hunyt el Anton Rubinstein.
Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.