Klasszikus

Ha egy verseny beindul...

2009.07.16. 15:35
Ajánlom
Véget ért az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus és megszületett az I. Kortárszenei Verseny eredménye: Matsumoto Marikó (hegedű) és a 12 éves Balogh Ádám (zongora) végzett az élen.

Sikeresen debütált a I. Kortárszenei Verseny, mely a Szegedi Tudományegyetem szervezésben került megrendezésre Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Szövetségének elnöke, illetve további Liszt-, Artisjus- és Weiner-díjas művészek zsűrizésével. A neves döntőbizottság előtt a 11 és 25 év közötti versenyzőknek egy maximum tíz-tizenkét perces 1945 utáni magyar szóló- vagy kamaraművet kellett előadniuk. A július 15-én rendezett művészeti versenyen az ifjú tehetségek többek között olyan neves szerzők műveit szólaltatták meg, mint Karai József, Hidas Frigyes vagy Vukán György. A versenyre 19 szólóhangszeres, 5 kamarazenei és az SZTE Zeneművészeti Kar Ütőhangszeres Együttese nevezett.

"Szegeden a kortárs zene előadásának nagy hagyománya van, hiszen a város 40 éve töretlenül szervezi meg a Kortárszenei Napokat. Az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus keretében megrendezett I. Kortárszenei Verseny ezt egészíti ki, teszi egész évben folyamatossá. A verseny sikerét látva nagy örömünkre szolgál, hogy a fiatalok körében továbbra is népszerű ez az irányzat" - hangsúlyozta Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a verseny zsűritagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.