Klasszikus

„Ha én gazdag lennék…”

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Klezmerkoncert a zsinagógában Haumann Péter és Dunai Tamás közreműködésével ad koncertet „Ha én gazdag lennék…” címmel a Budapest Klezmer Band január 25-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában. Az együttest Jávori Ferenc hozta létre 1990-ben, és az elmúlt években hét CD-t jelentettek meg, külföldön is több alkalommal szerepeltek. Jártak az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Angliában.

A mostani koncertre meghívott két művésszel is egy-egy közös, jól sikerült fellépésen kerültek baráti kapcsolatba – mondta el Jávori Ferenc. 1996-ban a budapesti Madách Színház elkezdte játszani a Hegedűs a háztetőnt, amelyben Dunai Tamás alakította a főszereplő Tevjét, a tejesembert. A zenekarnak nagy élmény volt együtt dolgozni a művésszel, és nem akarták, hogy megszakadjon ez a kapcsolat (bár ez a veszély aligha fenyeget, hiszen az előadás továbbra is műsoron van, és lassan a kétszázadikhoz közeledik). Ezért felkérték Dunai Tamást erre a koncertre.

Valami hasonló történt Haumann Péterrel is: tavaly az egri nyári játékokon a helyi Gárdonyi színházzal volt nyolc előadásuk, amelyeken Haumann Péter alakította Tevjét. Jávori Ferenc szerint a művész máshogy formálta meg a figurát, és ez nekik is másfajta élményt jelentett, máshogyan kellett a színész játékához „idomulniuk” a zenével. Ennek a néhány előadásnak is barátság lett a vége, és egy újabb felkérés a koncerten való szereplésre.

Jávori Ferenc szerint mindkét művész „áttért” a klezmerzenére, nagyon jól ráéreztek erre a műfajra, jellegzetes vonásaira, így nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Dunai Tamás ráadásul jól klarinétozik és szaxofonozik – olyannyira, hogy néhány jiddis dalt is írtak neki, amelyekkel már kétszer is vendégszerepeltek Izraelben. Ezek a dalok is szerepelnek a vasárnapi koncert műsorán, természetesen a Hegedűs a háztetőn jól ismert dallamai mellett.

Az est helyszíne a Klezmer Band „második otthona”, hiszen már hat éve állandó vendégei a Zsidó Nyári Fesztiválnak, amelyen mindig a zsinagógában játszanak. Az épület hangulata, jellegzetes atmoszférája mellett azért is választották, mert nagyon kedves emlékek is ide kötik az együttest: 1999-ben itt játszották először a Klezmer Szvit első két tételét, amelyet Jávori Ferenc a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére írt. Ebből született később a Klezmer Táncszvit, amelyet tavaly a Győri Balett társulata adott elő nagy sikerrel a fesztiválon.

A zenekar nemrég sikeresen mutatkozott be Londonban: tavaly év végén a Magyar Magic keretében a Queen Elisabeth Hallban adtak önálló, illetve a Győri Balett társulatával közös estet. A közeljövőben pedig Finnországba, Svédországba és talán ismét Izraelbe készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.