Klasszikus

„Ha én gazdag lennék…”

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Klezmerkoncert a zsinagógában Haumann Péter és Dunai Tamás közreműködésével ad koncertet „Ha én gazdag lennék…” címmel a Budapest Klezmer Band január 25-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában. Az együttest Jávori Ferenc hozta létre 1990-ben, és az elmúlt években hét CD-t jelentettek meg, külföldön is több alkalommal szerepeltek. Jártak az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Angliában.

A mostani koncertre meghívott két művésszel is egy-egy közös, jól sikerült fellépésen kerültek baráti kapcsolatba – mondta el Jávori Ferenc. 1996-ban a budapesti Madách Színház elkezdte játszani a Hegedűs a háztetőnt, amelyben Dunai Tamás alakította a főszereplő Tevjét, a tejesembert. A zenekarnak nagy élmény volt együtt dolgozni a művésszel, és nem akarták, hogy megszakadjon ez a kapcsolat (bár ez a veszély aligha fenyeget, hiszen az előadás továbbra is műsoron van, és lassan a kétszázadikhoz közeledik). Ezért felkérték Dunai Tamást erre a koncertre.

Valami hasonló történt Haumann Péterrel is: tavaly az egri nyári játékokon a helyi Gárdonyi színházzal volt nyolc előadásuk, amelyeken Haumann Péter alakította Tevjét. Jávori Ferenc szerint a művész máshogy formálta meg a figurát, és ez nekik is másfajta élményt jelentett, máshogyan kellett a színész játékához „idomulniuk” a zenével. Ennek a néhány előadásnak is barátság lett a vége, és egy újabb felkérés a koncerten való szereplésre.

Jávori Ferenc szerint mindkét művész „áttért” a klezmerzenére, nagyon jól ráéreztek erre a műfajra, jellegzetes vonásaira, így nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Dunai Tamás ráadásul jól klarinétozik és szaxofonozik – olyannyira, hogy néhány jiddis dalt is írtak neki, amelyekkel már kétszer is vendégszerepeltek Izraelben. Ezek a dalok is szerepelnek a vasárnapi koncert műsorán, természetesen a Hegedűs a háztetőn jól ismert dallamai mellett.

Az est helyszíne a Klezmer Band „második otthona”, hiszen már hat éve állandó vendégei a Zsidó Nyári Fesztiválnak, amelyen mindig a zsinagógában játszanak. Az épület hangulata, jellegzetes atmoszférája mellett azért is választották, mert nagyon kedves emlékek is ide kötik az együttest: 1999-ben itt játszották először a Klezmer Szvit első két tételét, amelyet Jávori Ferenc a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére írt. Ebből született később a Klezmer Táncszvit, amelyet tavaly a Győri Balett társulata adott elő nagy sikerrel a fesztiválon.

A zenekar nemrég sikeresen mutatkozott be Londonban: tavaly év végén a Magyar Magic keretében a Queen Elisabeth Hallban adtak önálló, illetve a Győri Balett társulatával közös estet. A közeljövőben pedig Finnországba, Svédországba és talán ismét Izraelbe készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.