Klasszikus

„Ha én gazdag lennék…”

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Klezmerkoncert a zsinagógában Haumann Péter és Dunai Tamás közreműködésével ad koncertet „Ha én gazdag lennék…” címmel a Budapest Klezmer Band január 25-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában. Az együttest Jávori Ferenc hozta létre 1990-ben, és az elmúlt években hét CD-t jelentettek meg, külföldön is több alkalommal szerepeltek. Jártak az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Angliában.

A mostani koncertre meghívott két művésszel is egy-egy közös, jól sikerült fellépésen kerültek baráti kapcsolatba – mondta el Jávori Ferenc. 1996-ban a budapesti Madách Színház elkezdte játszani a Hegedűs a háztetőnt, amelyben Dunai Tamás alakította a főszereplő Tevjét, a tejesembert. A zenekarnak nagy élmény volt együtt dolgozni a művésszel, és nem akarták, hogy megszakadjon ez a kapcsolat (bár ez a veszély aligha fenyeget, hiszen az előadás továbbra is műsoron van, és lassan a kétszázadikhoz közeledik). Ezért felkérték Dunai Tamást erre a koncertre.

Valami hasonló történt Haumann Péterrel is: tavaly az egri nyári játékokon a helyi Gárdonyi színházzal volt nyolc előadásuk, amelyeken Haumann Péter alakította Tevjét. Jávori Ferenc szerint a művész máshogy formálta meg a figurát, és ez nekik is másfajta élményt jelentett, máshogyan kellett a színész játékához „idomulniuk” a zenével. Ennek a néhány előadásnak is barátság lett a vége, és egy újabb felkérés a koncerten való szereplésre.

Jávori Ferenc szerint mindkét művész „áttért” a klezmerzenére, nagyon jól ráéreztek erre a műfajra, jellegzetes vonásaira, így nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Dunai Tamás ráadásul jól klarinétozik és szaxofonozik – olyannyira, hogy néhány jiddis dalt is írtak neki, amelyekkel már kétszer is vendégszerepeltek Izraelben. Ezek a dalok is szerepelnek a vasárnapi koncert műsorán, természetesen a Hegedűs a háztetőn jól ismert dallamai mellett.

Az est helyszíne a Klezmer Band „második otthona”, hiszen már hat éve állandó vendégei a Zsidó Nyári Fesztiválnak, amelyen mindig a zsinagógában játszanak. Az épület hangulata, jellegzetes atmoszférája mellett azért is választották, mert nagyon kedves emlékek is ide kötik az együttest: 1999-ben itt játszották először a Klezmer Szvit első két tételét, amelyet Jávori Ferenc a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére írt. Ebből született később a Klezmer Táncszvit, amelyet tavaly a Győri Balett társulata adott elő nagy sikerrel a fesztiválon.

A zenekar nemrég sikeresen mutatkozott be Londonban: tavaly év végén a Magyar Magic keretében a Queen Elisabeth Hallban adtak önálló, illetve a Győri Balett társulatával közös estet. A közeljövőben pedig Finnországba, Svédországba és talán ismét Izraelbe készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.