Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

2020.03.31. 20:10
Ajánlom
Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Hogyan éli meg a bezártságot? Mivel tölti az idejét?

A legtöbbet azon gondolkozom, mi lesz ezután. Jó lenne, ha az emberiség megőrizné a válság előnyeit, de nem folytatná hátrányait. 

Az előny a lelassulás: kevesebb verseny, kevesebb rohanás, kevesebb fölösleges vásárlás. A környezet jobb, a levegő tisztább, az utca kevésbé zsúfolt, a halak visszatérnek a folyókba, a városok közelébe, több a csend, kevesebb a zaj, több idő van családtagokkal foglalkozni. Ez jó, ezt kellene a válság után megőrizni.

Mi a rossz? Az emberek egymástól való eltávolodása, a bizalmatlanság, félelem a másik embertől, félelem az öleléstől, a kézfogástól, a barátokkal való találkozástól. Nem jó a képernyő fokozott használata, az otthonról dolgozás, az otthon történő iskolai tanítás, a koncertek, színházi előadások elmaradása. Ezt ne folytassuk. Olyan világot szeretnék a válság után, amely lassabb, de emberközpontúbb.

Van tanulság?

Remélem, tanulni fogunk ebből és jobban rendezzük be a világot. Ez a járvány és annak tanulságai fordulópontot jelenthetnek, ha okosan indítjuk majd újra az életet.

A Fesztiválzenekar karanténkoncerteket ad, az interneten lehet őket követni. Hogyan fogadja őket a közönség? Lehet-e pótolni az élő zenét?

Szükségmegoldás ez, ne maradjon így. A zene társas foglalkozás, és az élő zene az igazi. Alig várom, hogy újra legyenek koncertek. A Karanténestek most azt segítik, hogy az emberek otthon maradjanak, járuljanak így hozzá a járvány gyorsabb fékezéséhez. Ehhez meg kell könnyíteni, meg kell szépíteni az otthonülés sivárságát. A Karanténestek fontos szolgálat.

Mi lesz az első dolga, ha véget ér a különleges helyzet?

Találkozni szeretnék a zenekarommal.

Fotó: Stiller Ákos

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Első emlékei között van a zene

Kapcsolódó

Első emlékei között van a zene

Nem gondolja, hogy a klasszikus zene a hierarchia csúcsán állna, és ő sem szeret a közönség fölé magasodni. Nora Fischert mi apja lányaként ismerjük, pedig hiába választott ő is zenei pályát, egészen más utakra tévedt. Vagyis annyira mégsem: szeptember 22-én és 23-án a Fesztiválzenekarral lép fel a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.