Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

2020.03.31. 20:10
Ajánlom
Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Hogyan éli meg a bezártságot? Mivel tölti az idejét?

A legtöbbet azon gondolkozom, mi lesz ezután. Jó lenne, ha az emberiség megőrizné a válság előnyeit, de nem folytatná hátrányait. 

Az előny a lelassulás: kevesebb verseny, kevesebb rohanás, kevesebb fölösleges vásárlás. A környezet jobb, a levegő tisztább, az utca kevésbé zsúfolt, a halak visszatérnek a folyókba, a városok közelébe, több a csend, kevesebb a zaj, több idő van családtagokkal foglalkozni. Ez jó, ezt kellene a válság után megőrizni.

Mi a rossz? Az emberek egymástól való eltávolodása, a bizalmatlanság, félelem a másik embertől, félelem az öleléstől, a kézfogástól, a barátokkal való találkozástól. Nem jó a képernyő fokozott használata, az otthonról dolgozás, az otthon történő iskolai tanítás, a koncertek, színházi előadások elmaradása. Ezt ne folytassuk. Olyan világot szeretnék a válság után, amely lassabb, de emberközpontúbb.

Van tanulság?

Remélem, tanulni fogunk ebből és jobban rendezzük be a világot. Ez a járvány és annak tanulságai fordulópontot jelenthetnek, ha okosan indítjuk majd újra az életet.

A Fesztiválzenekar karanténkoncerteket ad, az interneten lehet őket követni. Hogyan fogadja őket a közönség? Lehet-e pótolni az élő zenét?

Szükségmegoldás ez, ne maradjon így. A zene társas foglalkozás, és az élő zene az igazi. Alig várom, hogy újra legyenek koncertek. A Karanténestek most azt segítik, hogy az emberek otthon maradjanak, járuljanak így hozzá a járvány gyorsabb fékezéséhez. Ehhez meg kell könnyíteni, meg kell szépíteni az otthonülés sivárságát. A Karanténestek fontos szolgálat.

Mi lesz az első dolga, ha véget ér a különleges helyzet?

Találkozni szeretnék a zenekarommal.

Fotó: Stiller Ákos

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Első emlékei között van a zene

Kapcsolódó

Első emlékei között van a zene

Nem gondolja, hogy a klasszikus zene a hierarchia csúcsán állna, és ő sem szeret a közönség fölé magasodni. Nora Fischert mi apja lányaként ismerjük, pedig hiába választott ő is zenei pályát, egészen más utakra tévedt. Vagyis annyira mégsem: szeptember 22-én és 23-án a Fesztiválzenekarral lép fel a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.