Klasszikus

Ha meglazul egy húr...

2009.12.12. 12:23
Ajánlom
Ha meglazul egy húr, nincs mit tenni. Le kell állni a hegedűverseny 3. tétele közepén, meghúzni a kulcsot, bocsánatkérően kinézni a zsúfolásig telt koncertterem közönségére, majd odasúgni Koppándi Jenő koncertmesternek: "a 32. ütemtől újra!"

Csütörtök este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Thomas Zehetmair játszotta és ő maga vezényelte is Brahms D-dúr Hegedűversenyét. Ez önmagában is nehéz - mondják a szakemberek, de a Nemzeti Filharmonikusok "egy húron pendültek" korunk egyik legjelentősebb művészével, aki a szívdobogtató lassú tétel után  - elmondása szerint valahogy beleakadt az egyik húrfeszítő kulcsba, ami meglazult. Ilyen baleset életében nem fordult még vele elő pódiumon, de úgy látszik, Zehetmair számára Budapest a meglepetések városa. Amikor a 80-as évek elején először koncertezett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az első szám után bombariadót hirdettek a Zeneakadémia nagytermében. A koncert elmaradt. Csütörtök este viszont kétszer is felcsendült Brahms Hegedűversenyének 3. tétele, és a percekig tartó dübörgő tapsot hallva, talán harmadszor is meghallgatta volna a nagyérdemű...

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2009. december 10. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

Hegedül és vezényel: Thomas Zehetmair

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Csajkovszkij: I., g-moll szimfónia, op. 13

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.