Klasszikus

Ha meglazul egy húr...

2009.12.12. 12:23
Ajánlom
Ha meglazul egy húr, nincs mit tenni. Le kell állni a hegedűverseny 3. tétele közepén, meghúzni a kulcsot, bocsánatkérően kinézni a zsúfolásig telt koncertterem közönségére, majd odasúgni Koppándi Jenő koncertmesternek: "a 32. ütemtől újra!"

Csütörtök este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Thomas Zehetmair játszotta és ő maga vezényelte is Brahms D-dúr Hegedűversenyét. Ez önmagában is nehéz - mondják a szakemberek, de a Nemzeti Filharmonikusok "egy húron pendültek" korunk egyik legjelentősebb művészével, aki a szívdobogtató lassú tétel után  - elmondása szerint valahogy beleakadt az egyik húrfeszítő kulcsba, ami meglazult. Ilyen baleset életében nem fordult még vele elő pódiumon, de úgy látszik, Zehetmair számára Budapest a meglepetések városa. Amikor a 80-as évek elején először koncertezett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az első szám után bombariadót hirdettek a Zeneakadémia nagytermében. A koncert elmaradt. Csütörtök este viszont kétszer is felcsendült Brahms Hegedűversenyének 3. tétele, és a percekig tartó dübörgő tapsot hallva, talán harmadszor is meghallgatta volna a nagyérdemű...

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2009. december 10. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

Hegedül és vezényel: Thomas Zehetmair

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Csajkovszkij: I., g-moll szimfónia, op. 13

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.