Klasszikus

Ha meglazul egy húr...

2009.12.12. 12:23
Ajánlom
Ha meglazul egy húr, nincs mit tenni. Le kell állni a hegedűverseny 3. tétele közepén, meghúzni a kulcsot, bocsánatkérően kinézni a zsúfolásig telt koncertterem közönségére, majd odasúgni Koppándi Jenő koncertmesternek: "a 32. ütemtől újra!"

Csütörtök este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Thomas Zehetmair játszotta és ő maga vezényelte is Brahms D-dúr Hegedűversenyét. Ez önmagában is nehéz - mondják a szakemberek, de a Nemzeti Filharmonikusok "egy húron pendültek" korunk egyik legjelentősebb művészével, aki a szívdobogtató lassú tétel után  - elmondása szerint valahogy beleakadt az egyik húrfeszítő kulcsba, ami meglazult. Ilyen baleset életében nem fordult még vele elő pódiumon, de úgy látszik, Zehetmair számára Budapest a meglepetések városa. Amikor a 80-as évek elején először koncertezett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az első szám után bombariadót hirdettek a Zeneakadémia nagytermében. A koncert elmaradt. Csütörtök este viszont kétszer is felcsendült Brahms Hegedűversenyének 3. tétele, és a percekig tartó dübörgő tapsot hallva, talán harmadszor is meghallgatta volna a nagyérdemű...

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2009. december 10. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

Hegedül és vezényel: Thomas Zehetmair

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Csajkovszkij: I., g-moll szimfónia, op. 13

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.